Moldovan: Femeia ocupă un loc nemeritat în politica românească, dar cred că vina este împărţită

Purtătorul de cuvânt al PSD Radu Moldovan a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, "femeia ocupă un loc nemeritat în politica românească", dar că "vina este împărţită", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
16 afișări

"Femeia ocupă un loc nemeritat în politica românească, dar cred că vina este împărţită. Noi, bărbaţii din politică, avem o anumită vină, dar şi femeile care nu se implică îndeajuns au o anumită vină. Eu fac parte din categoria politicienilor care promovează femeia în politică, dar am şi avut parte de colege de foarte bună calitate, care au fost în structura de conducere a organizaţiei Bistriţa-Năsăud a PSD, fiindcă a avut grijă domnul Funeriu să mă lase fără ele", a spus Emil Radu Moldovan.

El s-a referit la directorul Colegiului Naţional "Andrei Mureşanu" din Bistriţa, Camelia Tabără, şi la directorul adjunct al Colegiului Tehnic InfoEl, Doina Pană, cele două femei fiind obligate de noua lege a educaţiei să demisioneze din funcţiile de vicepreşedinţi ai PSD Bistriţa-Năsăud.

"Dacă ne gândim la Suedia, la ţările nordice, putem spune că nu există o implicare (a femeilor - n.r.). Încă există mult misoginism şi o gândire destul de învechită, dar niciodată în politică nu se ridică nimeni de pe scaun să ţi-l ofere", a declarat Emil Radu Moldovan.

Întrebat ce femeie-politician preferă, Moldovan a răspuns că Hillary Clinton este una din preferatele sale. În ceea ce priveşte politica românească, el a declarat că îi este greu să aleagă un anumit nume.

"Mi-e greu să nominalizez pe cineva din politica românească. Pot spune că sunt femei în politică pe care le simpatizez şi pe altele nu, dar nu că ar fi un model", a declarat Moldovan.

Întrebat când crede că va ajunge România să aleagă un preşedinte de ţară femeie, Moldovan a spus că nu în timpul vieţii sale.

"Nu cred că voi prinde în viaţă un astfel de moment, în care o femeie să fie aleasă preşedinte al ţării sau chiar al unui partid. Ştiţi cum se fac alegerile în partide, sunt foarte multe negocieri... Nu văd deschiderea partidelor politice sau a României să aleagă un preşedinte femeie, deşi sunt multe exemple de femei de succes în zona de afaceri, de cercetare, ştiinţifică. În politică se pare că e mai complicat", a spus el.

Moldovan a explicat că i-a fost foarte greu să impună candidaţi femei la funcţiile de consilieri.

"La Nimigea, comună cu opt sate, avem, de regulă, opt consilieri locali. Am discutat cu colegii mei şi le-am cerut să vină cu cei mai buni candidaţi. Mi-au spus că, dacă nu propun un bărbat în fiecare sat, nu votează nimeni o femeie. Cu greu am reuşit să avem un consilier din opt de sex feminin", a declarat Emil Radu Moldovan.

El a reamintit că, în anii trecuţi, PSD a susţinut femei pentru funcţiile de primari ai comunelor Ilva Mare şi Budacu de Jos.

"Nu pot reproduce într-o discuţie publică ce-mi spuneau oamenii pe la Ilva Mare, care nu voiau să o voteze o femeie. Nu era vorba despre persoană. Era vorba despre femeie", a declarat Emil Radu Moldovan.

Deputatul Emil Radu Moldovan s-a aflat, marţi, la Bistriţa, unde a oferit flori femeilor, cu ocazia zilei de 8 Martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici