Moment istoric. Rezoluţia: "Restituirea tezaurului naţional românesc însuşit ilegal de Rusia" va fi votată în Parlamentul European

  • Moment important pentru România în Parlamentul European.
  • Pe agenda UE din 14 martie se află tema: "Restituirea tezaurului naţional românesc însuşit ilegal de Rusia".
  • Este pentru prima dată când această chestiune ajunge să fie discutată la un asemenea nivel.
Urmărește
592 afișări
Imaginea articolului Moment istoric. Rezoluţia: "Restituirea tezaurului naţional românesc însuşit ilegal de Rusia" va fi votată în Parlamentul European

Moment istoric. Rezoluţia: "Restituirea tezaurului naţional românesc însuşit ilegal de Rusia" va fi votată în Parlamentul European

În sesiunea de pe 14 martie de la Strasbourg a Parlamentul European va fi dezbătută şi votată rezoluţia „Returnarea tezaurului naţional al României, însuşit în mod ilegal de Rusia”.
 
Adoptarea rezoluţiei ar reprezenta un semnal politic foarte important. Rezoluţia ar putea fi un instrument important pentru România după ce se va încheia războiul din Ucraina, când UE va relua relaţiile cu Rusia. 
 
Europarlamentarul Eugen Tomac susţine recent că este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova.
 
Potrivit europarlamentarului, România este singurul stat din lume care a depozitat în timp de război întregul său tezaur în alt stat, în baza unei înţelegeri bilaterale, iar apoi acesta a fost sechestrat.
 
„Pe lângă tezaurul Băncii Naţionale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus şi întregul tezaur cultural. La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecţiile de artă publice şi private, colecţiile Academiei Române, chiar şi bijuteriile Reginei Maria, precum şi arhivele principalelor instituţii ale statului: Consiliul de Miniştri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranţa statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceţi domneşti, panaghiarele lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Neamţ, Epitaful de la Cozia (1936) şi multe alte cărţi vechi, picturi valoroase, precum şi portretul lui Avram Iancu în mărime naturală”, susţine Eugen Tomac.
 
El spunea la începutul lunii februarie că acum când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanşat de Rusia, ţările europene sunt obligate să-şi consolideze mecanismele de apărare şi să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată.
 
„Acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova. Acum, când Uniunea Europeană îşi defineşte strategia privind combaterea traficului de bunuri culturale relocate în timp de război, trebuie să acţionăm şi să facem cât mai cunoscută această problematică la nivelul instituţiilor europene. Eu voi iniţia un amplu demers de promovare a situaţiei Tezaurului României sechestrat în Rusia. Primul pas va fi prezentarea, în Parlamentul European, a celor două volume excepţionale traduse în limba engleză: <The Romanian National Bank Treasure Taken to Moscow> scrisă de domnul Cristian Păunescu şi <Destinul Tezaurului României> o colecţie de documente inedite, autor Ilie Schipor”, spunea europarlamentarul.
 
Conform acestuia, situaţia Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită un răspuns personalizat la nivel european.
 
„El trebuie făcut cunoscut şi promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până va fi adus acasă. (...) Indiferent cât va dura, nu avem dreptul să renunţăm. Acest demers este legitim şi trebuie privit ca un act firesc de demnitate naţională, pentru că are o dimensiune uriaşă istorică, politică şi, bineînţeles, monetară”, adauga Tomac.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici