Video Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului din guvernarea PDL, la ieşirea din penitenciar: Abia aştept să îmi strâng copiii în braţe

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a fost eliberată condiţionat din Penitenciarul Gherla, după ce a stat aproape trei ani în spatele gratiilor. Decizia Tribunalului Cluj este definitivă.

Urmărește
4510 afișări

UPDATE 19.18

Fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a declarat, miercuri seara, la ieşirea din penitenciar, că abia aşteaptă ajungă acasă la cei doi copii minori, să îi strângă în braţe şi să le spună că „mami a venit acasă pentru totdeauna, că nu mai pleacă”, transmite corespondentul Mediafax.

Monica Iacob Ridzi a declarat, miercuri seara, presei, la ieşirea din Secţia Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, după liberarea condiţionată decisă de Tribunalul Cluj, că momentul este unul aşteptat atât de ea cât şi de familie.

„Încă nu reuşesc să realizez, este un moment aşteptat atât de mine cât şi se familia mea, în special de cei doi copii foarte mici, extrem de afectaţi, care şi ei au fost condamnaţi în ultimii aproape trei ani să trăiască fără mamă. Este o mare bucurie că pot, în sfârşit, să ajung acasă lângă ei, abia aştept să îi strâng în braţe şi să le spun că mami a venit acasă pentru totdeauna, că nu mai pleacă”, a spus Ridzi.

Întrebată cum au trecut cele cinci ore de la decizia Tribunalului Cluj de eliberare, fostul ministru a spus că au fost cele mai grele din ultimii aproape trei ani de detenţie.

Întrebată, în continuare, ce a simţit când judecătorul a dispus punerea sa în libertate, Monica Iacob Ridzi a subliniat că decizia a fost una corectă, aşteptată şi că a simţit o emoţie puternică.

„Îndeplinesc toate condiţiile pentru a fi liberată condiţionat, a fost o decizie pe care am sperat să o primesc până în ultima clipă, că şi eu voi fi tratată la fel ca toţi ceilalţi deţinuţi. Din fericire, acest lucru s-a întâmplat. Pe lângă cei aproape trei ani, peste 1000 de zile de detenţie executate zi la zi, am prestat şi activităţi lucrative, am beneficiat şi de zile câştig obţinute prin efectul Legii nr. 169/ 2017. Precizez că în momentul când legea a intrat în vigoare, eu executasem deja integral fracţia prevăzută de lege pentru a beneficia de liberarea condiţionată. În acest moment, cu zilele executate şi cu zilele obţinute prin efectul legii, am 4 ani din 5 consideraţi executaţi, mult mai mult decât prevede legea pentru a fi liberată condiţionat”, a mai spus Monica Iacob Ridzi.

Aceasta a precizat că în momentul în care alţi deţinuţi au fost eliberaţi beneficiind de prevederile acestei legi, iar ea rămas în penitenciar, a simţit un sentiment de neputinţă.

„Mă aşteptam oarecum la o contestare a deciziei, nu vreau să mă pronunţ, ci doar să mă bucur de aceste momente”, a menţionat Ridzi, care a adăugat că se va dedica familiei, copiilor, şi că îşi doreşte să fie mamă, soţie, fiică şi noră.

Soţul Monicăi Iacob Ridzi, Tiberiu, primarul municipiului Petroşani, prezent la Tribunalul Cluj, a declarat presei că decizia de eliberare a soţiei sale a fost una „corectă şi aşteptată”.

„E normal să fiu emoţionat după atâta timp. E o încărcătură extraordinară. Ultima perioadă a fost foarte grea, mai ales pentru cei mici, pentru că ei au fost cel mai afectaţi, dar şi pentru toată familia şi pentru ea. Le-am spus copiilor că mami vine acasă, s-au bucurat foarte tare, întreabă la ce oră va ajunge”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi.

Potrivit acestuia, Monica Iacob Ridzi se află într-o stare de „echilibru relativ”. 

ŞTIREA INIŢIALĂ

Tribunalul Cluj a dispus, marţi, liberarea condiţionată a Monicăi Iacob Ridzi, condamnată în 2015 la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, sentinţa fiind definitivă.

Magistraţii Tribunalului Cluj au declarat, marţi, că au respins contestaţia DNA faţă de măsura liberării condiţionate a Monicăi Iacob Ridzi, decisă luna trecută de Judecătoria Gherla.

”Se menţine decizia Judecătoriei Gherla şi dispune de îndată punerea în libertate a Monicăi Iacob Ridzi”, au spus sursele citate.

În sala de judecată fost prezentă şi Monica Iacob Ridzi care a declarat cu lacrimi în ochi că se va retrage din viaţa publică, urmând să se dedice familiei şi creşterii celor doi copii minori.

”M-am rugat în fiecare zi la Dumnezeu să rezist, nu am avut niciun tratament preferenţial, am muncit cot la cot cu celelalte deţinute la curăţenie şi servirea mesei şi am respectat toate regulamentele din penitenciar. Mi-a fost enorm de greu, dar gândul că voi fi alături de copii m-a făcut să rezist”, a spus fostul ministru al Tineretului.

Avocatul Monicăi Iacob Rizdi, Tiberiu Ban, a declarat că aceasta a executat 1.010 zile de închisoare, depăşind 2/3 din pedeapsă, cât era necesar pentru a putea cere liberarea condiţionată.

”Are 15 afecţiuni, din care 14 confirmate prin expertiză medico-legală. A avut 25 de recompense, a elaborat o lucrare ştiinţifică, a avut o comportare exemplară, nu a fost niciodată sancţionată”, a explicat Ban.

În urma deciziei Tribunalui Cluj, Monica Iacob Ridzi va părăsi în cursul zilei de marţi Secţia Exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

Judecătoria Gherla a admis, în 27 octombrie, cererea de liberare condiţionată depusă de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, dar decizia a fost contestată de DNA.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie 2015, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat atunci la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la Secţia Exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. Din cauza stării sale de sănătate, Ridzi a fost transferată, în 2 martie, în baza unei solicitări de internare, la Spitalul Penitenciar Jilava, după care s-a întors la Secţia Exterioară a Penitenciarului Gherla.

În acelaşi dosar, fosta consilieră a Monicăi Iacob Ridzi, Ioana Vârsta, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, tot pentru abuz în serviciu, iar George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane din Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii au constatat că acesta şi-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit şi alţi şase foşti angajaţi ai ministerului, aceştia rămânând cu condamnările dispuse la judecarea în fond a cauzei.

În 26 martie, fostul ministru al Tineretului şi Sportului a depus o cerere, care a fost înregistrată la Tribunalul Ilfov, pentru întreruperea executării pedepsei, motivând că suferă de numeroase afecţiuni medicale, printre care trombofilie şi leuconeutropenie.

Imediat după ce a fost încarcerată, Ridzi a reclamat condiţiile în care stau deţinuţii, spunând că sistemul medical din închisori nu este bine gândit şi că pentru un om bolnav ca ea, condamnarea la închisoare este condamnare la moarte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici