Monica Macovei: Dragnea acţionează împotriva justiţiei, dublul său discurs este sancţionat de MCV

Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că raportul MCV sancţionează dublul limbaj al liderului PSD, Liviu Dragnea, privind justiţia şi anticorupţia.

Urmărește
731 afișări
Imaginea articolului Monica Macovei: Dragnea acţionează împotriva justiţiei, dublul său discurs este sancţionat de MCV

Monica Macovei: Dragnea acţionează împotriva justiţiei, dublul său discurs este sancţionat de MCV (Imagine: Stefan Micsik / Medifax Arhiva Foto)

''Dublul discurs al condamnatului Dragnea, care spune că susţine lupta împotriva corupţiei şi că vrea ridicarea cât mai repede a MCV, dar acţionează împotriva justiţiei şi anticorupţiei este sancţionat prin Raportul MCV de astăzi. Un alt aspect care ameninţă lupta anticorupţie, menţionat de Raportul MCV, se referă la atacurile împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar date de mass-media şi politicieni. Mai direct spus: prezenţa reprezentanţilor grupului infracţional organizat PSD şi a celor din anexa sa, ALDE, la posturile unor infractori, condamnaţi penal sau anchetaţi şi campaniile de denigrare cu destinaţie împotriva unor judecători şi procurori lansate de aceştia'', a scris Macovei pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru al Justiţiei face referire şi la ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codului Penal.

''Avertismentul din Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) dat astăzi publicităţii de Comisia Europeană este cât de poate de clar: orice modificare a legislaţiei anticorupţie în sensul slăbirii luptei împotriva corupţiei va duce la o reevaluare a progreselor de până acum. Raportul MCV se referă explicit la modificări legislative “menite în mod clar sa slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie”. Aici intră, de exemplu, modificarea definiţiei abuzului în serviciu şi a conflictul de interese, reducerea pedepselor pentru abuz în serviciu sau limitarea formulării unui denunţ doar la 6 luni de la producerea faptei. Adică, ceea ce intenţionează să facă PSD prin ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală'', a mai precizat europarlamentarul.

România continuă să înregistreze progrese în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei, dar critici ale politicienilor şi presei la adresa instituţiilor judiciare, în special a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), riscă să submineze încrederea în justiţie, arată raportul MCV.

În privinţa "ameninţărilor la adresa independenţei justiţiei", raportul MCV notează că "în 2016 s-a observat intensificarea criticilor la adresa magistraţilor şi a instituţiilor judiciare, fiind vizată în principal Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)". "Au existat acuzaţii lansate în spaţiul public prin intermediul site-urilor de socializare online, a posturilor tv sau chiar pe paginile oficiale ale instituţiilor statului, amplificându-se prin repetarea în presă. Multe acuzaţii au fost proferate de oficiali de rang înalt şi de persoane publice (spre exemplu, fostul preşedinte al ţării, preşedintele Senatului, deputaţi şi senatori), având astfel un impact mai mare, situaţiile intrând în contradicţie cu normele de respectare a independenţei justiţiei şi generând riscul subminării încrederii publice în întregul sistem judiciar. Printre acuzaţii figurează cele că DNA ar fi acţionat abuziv, la ordine politice şi prin încălcarea legii. Un exemplu despre atacurile personalizate este cel al acuzaţiilor de plagiere a tezei de doctorat de către procurorul-şef al DNA, în pofida faptului că o acuzaţie similară fusese deja respinsă de o comisie educaţională specială în anul 2012 (...)", observă raportul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici