Monica Macovei: Reorganizarea administrativa a USL, pe pofta baronilor
„Aşa numita viziune a USL de reorganizare administrativă are la bază principiul «Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic». Căci ce altceva înseamnă ideea că pe lângă cele 41 de consilii judeţene existente, 41 de deconcentrate de toate felurile, fiecare cu şefii, angajaţii, maşinile şi cheltuielile sale, să se adauge încă 8 regiuni. Adică, încă 8 noi structuri, plus Consiliul Regional şi Consiliul Economic Regional. În loc de reducerea birocraţiei, USL vrea mărirea acesteia. În loc de reducerea cheltuielilor publice, USL vrea creşterea cheltuielilor publice. În loc de mai puţini baroni, USL vrea mai mulţi. Normal, îşi face socoteala că dacă va ajunge la putere va avea prea multe guri şi buzunare de satisfăcut”, scrie Macovei, într-o postare pe blogul personal.
În opinia vicepreşedintelui democrat-liberal, viziunea USL nu are legătură cu nevoia ţării de accesare şi folosire eficientă a fondurilor europene, mai uşoară în condiţiile debirocratizării, „ci doar cu socotelile electorale şi presiunile exercitate de baronii care, fără funcţii, vor fi în imposibilitatea de a-şi satisface clientela”.
Potrivit Monicăi Macovei, opoziţia faţă de propunerea PDL „are legătură doar cu dificultatea de a-şi împărţi algoritmic candidaţii, inevitabil mai puţini”.
„Şi PDL are baroni locali, dar iată că nu dictează ei, oricâte dispute interne naşte reducerea numărului de judeţe. În schimb, ţipetele baronilor din USL, care nu numai că nu vor să piardă nimic, dar vor să primească şi ceva în plus dictează politica USL: plăcinta trebuie să fie cât mai mare, dar şi mărunţită ca să aibă loc cât mai mulţi!”, susţine europarlamentarul PDL.
Viziunea USL privind administraţia publică şi dezvoltarea regională prevede ca cele opt regiuni de dezvoltare să devină şi centre ale administraţiei regionale, iar Guvernul să desemneze opt prefecţi ai regiunilor, a declarat, sâmbătă, al Sala Palatului, liderul PSD Victor Ponta.
Preşedintele social-democrat a precizat că trebuie ca în perioada 2012-1016 să se construiască instituţii noi, una dintre acestea fiind un consiliu regional condus de un preşedinte ales, care să reprezinte aleşii locali.
El a spus că şi sistemul judiciar trebuie adaptat, astfel încât fiecare regiune să aibă o Curte de Apel.
Potrivit viziunii USL, Consiliul regional va avea un preşedinte ales direct de cetăţeni, cu membri cu atribuţii în domenii executive şi buget propriu.
Ponta a arătat că Guvernul va desemna opt prefecţi, dar nu care să fie şefii preşedinţilor de consilii regionale sau judeţene sau a primarilor, ci să reprezinte Guvernul şi să sprijine regiunile.
Liderul PSD a vorbit şi despre înfiinţarea unui Consiliu economic şi social regional, cu rol consultativ în luarea deciziilor executive şi cu atribuţii stabilite prin dezbatere publică.
„Fiecare regiune trebuie să-şi dezvolte un centru economic, cultural, administrativ, o mare universitate, spital regional, insfrastructură rutieră regională, aeroport internaţional, centru sportiv, centru de afaceri, centru cultural”, a spus Ponta.