Moţiune simplă depusă la Senat la adresa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu: ”Aţi dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota”

PNL şi USR cer, printr-o moţiune simplă, demisia ministrului de Externe Teodor Meleşcanu, invocând faptul că oficialul din Guvern a dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota la europarlamentare, pe 26 mai, în secţiile din străinătate.

Urmărește
826 afișări
Imaginea articolului Moţiune simplă depusă la Senat la adresa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu: ”Aţi dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota”

Moţiune simplă depusă la Semant la adresa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu

"Încă din 2016, USR s-a opus numirii domnului Meleşcanu în fotoliul de ministru al afacerilor externe. Aveam motive temeinice să ne îndoim încă de pe atunci de modul în care dumnealui va fi ştiut să ghideze ministerul într-o perioadă atât de bogată în evenimente şi importantă pentru România şi pentru Uniunea Europeană. (...) Este evident că aţi dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai în secţiile din străinătate. Aţi încălcat un drept constituţional fundamental al cetăţenilor acestui stat. În numele democraţiei republicii noastre, vă cerem să vă daţi demisia pentru restricţionarea dreptului de vot al cetăţenilor", arată textul moţiunii simple, semnată de PNL şi USR, la adresa ministrului de Externe Teodor Meleşcanu.

Senatorii USR şi PNL arată că ministrul a decis să ignore nevoia de mobilizare a resursei umane în secţiile de votare, în urma experienţei alegerilor din 2014 şi 2016.

"Deşi experienţa alegerilor din 2014 şi 2016 ne-a arătat că numărul secţiilor de votare din străinătate nu a fost nici pe departe suficient pentru a asigura tuturor cetăţenilor români din străinătate accesul la urne, aţi decis totuşi să ignoraţi nevoia de a mobiliza resursă umană în noi secţii de votare. Ba mai mult decât atât, aţi decis, cu de la dumneavoastră putere, că oraşe mari unde este bine-ştiut la nivel guvernamental că există comunităţi foarte mari de români trebuie penalizate şi secţiile de votare de acolo trebuie închise", arată textul moţiunii.

Politicienii Opoziţiei îi reproşează ministrului Afacerilor Externe că în Florenţa, unde locuiesc 10.000 de români, în 2016 au fost două secţii de votare iar anul acesta nu a mai existat niciuna. De asemenea, potrivit moţiunii, în Atena a fost o singură secţie de votare faţă de ultimele alegeri din 2016, când au fost două.

"Domnule ministru, numai în oraşul Florenţa din Italia trăiesc aproximativ 10.000 de români. În 2016 au fost două secţii de votare în oraşul Florenţa, domnule ministru. Anul acesta nici măcar una, dar aţi deschis o secţie într-un oraş din apropiere, unde trăiesc 3400 de români: la Prato. De ce aţi decis să închideţi secţiile din Florenţa anul acesta? Daţi-mi voie să vă mai dau un exemplu: în Atena, capitala Greciei, locuiesc aproximativ 1.500 de români. În 2016, în Atena au fost două secţii de votare pentru români. Anul acesta a fost una singură. Ca termen de comparaţie, Ministerul de Externe Bulgar a deschis în acelaşi oraş 13 secţii de votare pentru cetăţenii bulgari", conform sursei citate.

Senatorii mai reclamă în textul moţiunii şi numărul insuficient de buletine de vot la unele secţii din afară şi lipsa urnelor de vot suplimentare.

"Cum este posibil să se termine buletinele de vot în secţiile din Marea Britanie, unde locuiesc atât de mulţi români? Cetăţenii români care aşteptau la coadă să voteze în Birmingham au trebuit să îndure explicaţia penibilă că stocul de buletine de vot a fost epuizat. În alte secţii de votare nu au fost suficiente nici măcar urnele din carton. Preşedinţii secţiilor de votare au trebuit să plătească din fonduri personale confecţionarea de urne. Domnule ministru, nu avem niciun dubiu că a fost rea-voinţă din partea dumneavoastră faptul că nu aţi estimat corect numărul de urne şi de buletine de vot necesare în secţiile mari de votare. Aţi sperat că românii vor pleca acasă, umiliţi încă o dată de guvernul din care faceţi parte prin nepăsarea lui faţă de ei", mai arată moţiunea.

De asemenea, politicienii Opoziţiei mai atrag atenţia şi asupra altor aspecte din mandatul lui Teodor Meleşcanu, precum mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Anul trecut, domnule ministru, aţi anunţat că trebuie să ne mutăm ambasada din Israel din oraşul Tel Aviv în oraşul Ierusalim. Să vă amintim câte controverse a stârnit anunţul dumneavoastră atât pe plan naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene, unde statele-membre agreaseră adoptarea unei poziţii unitare comune? România şi-a pierdut, prin acest anunţ nechibzuit făcut de domnia voastră, orice şansă de a obţine locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, pentru care întreg corpul diplomatic şi miniştrii anteriori s-au mobilizat vreme de ani de zile! Am pierdut, prin acest anunţ, orice fel de credibilitate faţă de partenerii noştri arabi din Orientul Mijlociu şi ne-aţi pus într-o poziţie foarte greu de reparat. Or astfel de mutări sunt antonime cu ceea ce înseamnă eficienţă şi profesionalism în relaţiile internaţionale", potrivit sursei citate.

Alt aspect invocat în moţiunea simplă la adresa ministrului de Externe este intrarea României în Schenghen.

"Din 2016 până în prezent, în Consiliul JAI nu s-a discutat nici măcar o dată aderarea României la spaţiul Schengen. Aţi servit însă antreprenorilor, turiştilor şi cetăţenilor români scuze lugubre, în eternul stil de arătat cu degetul spre altcineva. Aţi vorbit despre Olanda şi portul din Rotterdam, în timp ce luni şi iată, ani, au trecut fără să avem discuţii oficiale, la nivel de lideri de stat, despre aderarea României la zona Schengen. Unde este ascunsă prioritatea domnule Meleşcanu? Pare că aţi uitat de ea încă de când aţi fost învestit în funcţie", mai arată textul moţiunii.

Senatorii mai notează că ministrul, din 2016 până în prezent, a întreţinut "o poziţie oscilantă" în ceea ce priveşte relaţia României cu Federaţia Rusă.

"Aţi declarat că doriţi o relaţie mai bună cu eternul mare vecin al nostru din Est, care are o poziţie « rigidă » faţă de România din cauza apartenenţei noastre la Uniunea Europeană şi la NATO", mai arată liberalii şi cei din USR.

Opoziţia a depus, luni, la Senat, o moţiune simplă la adresa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, pentru organizarea alegerilor europarlamentare şi referendumului pe justiţie de pe 26 mai. Anunţul a fost făcut, în plen, de senatorul USR Adrian Wiener.

Atât partidele de opoziţie, cât şi preşedintele României, au cerut demisiile miniştrilor de Externe şi de Interne, Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan. Cei doi miniştri au anunţat, însă, că nu vor demisiona din funcţiile pe care le deţin.

Şi organizaţia PNL Diaspora a depus, vineri, la Parchetul General, un denunţ penal la adresa ministrului de Externe Teodor Meleşcanu din cauza problemelor care au fost în secţiile de votare din străinătate la alegerile europarlamentare.

Taguri:
moţiune,
meleşcanu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici