- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.06.2015, 13:00)
- Departamentul Politic , Alina Novaceanu , Ovidiu Bărbulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moţiunea de cenzură a fost RESPINSĂ. Ponta rămâne premier: S-a închis discuţia despre majoritate. Să ne apucăm de treabă, că ţara trebuie să fie guvernată
Moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului Ponta a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi "pentru", faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind "împotrivă", iar 7 anulate. Premierul Ponta a arătat, după respingerea moţiunii de cenzură, că opoziţia a dovedit că nu are majoritate parlamentară şi, astfel, a fost închisă discuţia pe acest subiect iar Guvernul trebuie să îşi continue activitatea, ţara având nevoie să fie guvernată
Urmărește
9506 afișări
Victor Ponta (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Potrivit rezultatului anunţat în plenul Parlamentului, au fost 207 voturi valabil exprimate, din care 194 "pentru" şi 13 "împotrivă".
Alte 7 voturi au fost anulate.
Parlamentarii coaliţiei de guvernare prezenţi în sală nu au votat, cu excepţia câtorva, printre care premierul Victor Ponta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, senatorul Șerban Nicolae.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
În timpul procedurii de vot, Victor Ponta a stat în plen în banca destinată Guvernului, alături de vicepremierul Gabriel Oprea.
Ponta s-a întreţinut cu mai mulţi parlamentari care au venit să discute cu el.
După ce a votat, şi liberalul Crin Antonescu a avut o scurtă discuţie cu Victor Ponta.
Pentru a fi adoptată, moţiunea ar fi trebuit să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor.
Moţiunea de cenzură inititulată "Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!" a fost semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.
Ponta, după moţiune: S-a închis discuţia despre majoritate
Premierul Ponta a arătat, vineri, după respingerea moţiunii de cenzură, că opoziţia a dovedit că nu are majoritate parlamentară şi, astfel, a fost închisă discuţia pe acest subiect iar Guvernul trebuie să îşi continue activitatea, ţara având nevoie să fie guvernată
"S-a închis discuţia despre majoritate, nu au majoritate. Haideţi, să ne apucăm de treabă, că ţara trebuie să fie guvernată", a spus Ponta.
Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea
La şedinţă au participat premierul Victor Ponta şi membrii guvernului său.
UPDATE 12:30 - Votul la moţiunea de cenzură, în desfăşurare; Ponta şi-a exprimat opţiunea
Parlamentarii votează, la ora transmiterii acestei ştiri, secret, cu bile, moţiunea de cenzură depusă de PNL împotriva Guvernului, reprezentanţii PSD şi UNPR anunţându-şi doar prezenţa în sală, fără a merge să voteze, singurul din coaliţie care şi-a exprimat opţiunea până acum fiind premierul Ponta.
Primii parlamentari invitaţi să-şi exprime opţiunile au fost membrii Camerei Deputaţilor.
Votul este secret, cu bile.
Pentru a fi adoptată, moţiunea ar trebui să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor.
Blaga: Ponta e "disperat". Să demisioneze ca premierul Moldovei
Co-preşedintele PNL Vasile Blaga a spus vineri că România este în "plină criză", determinată de premierul Victor Ponta. care arată ca "un politician disperat" şi vrea să rămână "agăţat" de scaunul de la Palatul Victoria, îndemnându-l să-şi dea demisia, "ca premierul Moldovei".
Gorghiu: A fost o nesăbuinţă să avem încredere în acest premier şi o mare greşeală a PNL
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus, vineri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că actualul premier nu mai are nicio legitimitate pentru a rămâne în funcţie, arătând că a fost o mare greşeală a PNL să aibă încredere în Ponta şi a cerut scuze pentru acest lucru.
Citeşte şi:
Gorghiu: A fost o nesăbuinţă să avem încredere în acest premier şi o mare greşeală a PNL
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi deputatul PNL Alina Gorghiu au avut, vineri, în plen, un schimb de replici, după ce Gorghiu a vorbit despre Tăriceanu ca fiind "fratele siamez din Senat" al lui Ponta, iar Tăriceanu i-a spus liderului liberal că are o problemă "de legitimitate".
Citeşte şi:
Schimb de replici Gorghiu - Tăriceanu în plen: "Tăriceanu, fratele siamez al lui Ponta, berbecele PSD"/Tăriceanu: "Nu aveţi legitimitate"
Ponta către opoziţie: Va veni timpul când veţi vedea că e gravă schimbarea guvernului de procuror
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis parlamentarilor din opoziţie că nu îi acuză că aşteaptă ca Guvernul să fie schimbat prin acţiunea unui procuror, dar i-a atenţionat că "va veni timpul" când vor înţelege că acest lucru ar fi foarte grav şi un prost precedent pentru democraţie.
"Nu acuz opoziţia de faptul că, nefiind în stare să dea jos Guvernul, aşteaptă ca o altă putere a statului sau un procuror să o facă în locul său. Vreau doar să vă spun un lucru şi mi-e teamă că o să mă citaţi în viitor: dacă dumneavoastră credeţi că este un bun precedent pentru democraţia din România ca un guvern să nu se schimbe în Parlament sau prin alegeri, ci să se schimbe prin voinţa unui procuror cred că este foarte grav, cred că e o mare greşeală şi cred că vă va veni timpul când vă veţi da seama de acest lucru", a spus Ponta parlamentarilor opoziţiei, la dezbaterea moţiunii de cenzură.
Legat strict de textul moţiunii, premierul a arătat că acesta nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului, care, prin legi care urmează să fie adoptate, va reglementa dreptul la vot în viitor şi va asigura condiţii exercitării fără probleme a acestui drept.
El a amintit totodată că problema alegerilor locale, invocată în moţiune, a fost reglementată recent de către parlamentari prin adoptarea Legii 115/2015, care a abrogat vechea Lege 67/2004.
"Sper că nu cereţi organizarea de alegeri pe vechea lege", a spus Ponta opoziţiei.
Şeful Guvernului a apreciat totodată că, în prezent, nu există o alternativă la actualul Cabinet, iar votul care urmează să fie exprimat la moţiunea de cenzură va arăta că nu există nici o altă majoritate.
El a amintit şi de situaţia de la alegerile prezidenţiale din 2009, câştigate de Traian Băsescu, când şi PNL a acuzat votul din diaspora, arătând însă că "liberalii de schimbă în fiecare zi între ei".
Ponta, întrebat dacă nu demisionează şi el, precum Rus: Dar eu ce-am făcut?
Premierul Ponta a fost întrebat de o jurnalistă dacă va face şi el un gest de onoare ca ministrul demisionar al Transporturilor Ioan Rus şi dacă îşí va demisia, Ponta întrebând iniţial ce a făcut, iar ulterior, după ce i s-a amintit că este cerută urmărirea penală, spunând că nu înţelegea legătura.
Antonescu: Neorganizarea alegerilor parţiale, un motiv suficient pentru a cădea Guvernul
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, la Parlament, unde se dezbate moţiunea de cenzură, că va vota "pentru", el arătând că este un motiv suficient pentru căderea Guvernului neorganizarea alegerilor parţiale în circumscripţii din România, aşa cum obligă legea.
Citeşte şi:
Antonescu: Neorganizarea alegerilor parţiale, un motiv suficient pentru a cădea Guvernul
Ponta are emoţii legate de votul privind moţiunea de cenzură
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, susţine că are emoţii legate de votul privind moţiunea de cenzură care urmează să fie dezbătută în Parlament.
"Sigur că am emoţii. Este moţiune de cenzură şi sunt prim-ministru al României", a spus Ponta la Parlament.
Moţiunea de cenzură inititulată “Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.
Pentru a fi adoptată, moţiunea ar trebui să fie votată de 278 de parlamentari, adică jumătate plus unu din numărul aleşilor, iar, în acest momnet, matematic, PNL nu a reuşit să adune aceste voturi.
Strategia PSD este ca parlamentarii partidului să fie prezenţi la moţiunea de cenzură depusă, dar să nu voteze, fiind treaba opoziţiei să obţină voturile necesare, a anunţat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Rovana Plumb. Aceeaşi atitudine o va adopta şi UNPR.
Parlamentarii vor avea un timp de 91 de minute pentru a-şi expune punctele de vedere la dezbaterea din plen a moţiunii de cenzură, iar Guvernul va avea o oră la dispoziţie.
Citeşte şi:
PROTESTE organizate de liberali în mai multe oraşe, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură
Citeşte şi:
Ponta, pentru Bloomberg: Ziua de mâine nu va aduce surprize, coaliţia va rezista cu hotărâre
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:40
Live text Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
astăzi, 15:33
Preşedintele l-a desemnat drept prim-ministru pe Marcel Ciolacu. Ce urmează şi ce spune Constituţia