Moţiunea de cenzură a PSD a fost depusă la cabinetul preşedintelui Camerei

Moţiunea de cenzură a PSD a fost depusă, luni, la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, conform seceretarului general al acestui for legislativ.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură a PSD a fost depusă la cabinetul preşedintelui Camerei

Moţiunea de cenzură a PSD a fost depusă la cabinetul preşedintelui Camerei (Imagine:Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Vezi aici proiectul moţiunii de cenzură

Moţiunea de cenzură a fost anunţată în plenul Parlamentului de deputatul PSD Aura Vasile, care a precizat că acest document a fost semnat de 120 de parlamentari ai PSD şi are titlul "Opriţi genocidul social!".

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se vor reuni marţi în şedinţă, urmând să discute despre un calendar al dezbaterii moţiunii de cenzură.

Conform proiectului de moţiune prezentat luni de PSD, textul însumează 17 pagini de critici la adresa Guvernului şi argumente împotriva reducerii salariilor şi pensiilor.

În text se apreciază că reducerile de salarii şi pensii nu reprezintă "soluţia corectă", se impută faptul că, de fapt, "cancerul bugetar" este reprezentat de "clientela portocalie", se face referire la "dictatura cu repetiţie" şi se exemplifică criza multiplă - economic, socială, politică şi morală - prin care Guvernul Boc 3 şi-a continuat "opera ediţiilor sale anterioare".

Totodată, se precizează că încrederea naţiunii în Guvern a dispărut şi că măsurile de austeritate decise de Guvern nu sunt unele anticriză, ci unele pe care le-ar face "un chirurg măcelar". În acest sens, preşedintele Băsescu şi premierul Boc sunt acuzaţi că au procedat "cam ca nişte clone ale doctorului Ciomu", tăind masiv ca să oprească hemoragia.

Moţiunea de cenzură a PSD va fi susţinută de parlamentarii liberali. Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat, luni, că parlamentarii PNL vor fi prezenţi la dezbaterile moţiunii de cenzură împotriva măsurilor de austeritate pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, anunţând că liberalii vor vota cu bilele la vedere.

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat, luni, că parlamentarii democrat-liberali au decis, prin vot, cu o majoritate "covârşitoare", susţinerea Guvernului şi respingerea moţiunii de cenzură, fiind doi parlamentari care s-au abţinut.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea a precizat că partidul său este solidar cu Guvernul, iar parlamentarii acestei formaţiuni nu vor vota moţiunea de cenzură a opoziţiei.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurări că parlamentarii Uniunii vor vota "disciplinat" împotriva moţiunii de cenzură, conducerea aceste organizaţii optând ca senatorii şi deputaţii UDMR să rămână în plen cu ocazia votului.

Premierul Emil Boc a venit, luni, în faţa Parlamentului, pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru două proiecte de lege, care prevăd, printre altele, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută.

Constituţia prevede că Executivul va fi considerat demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea senatotilor şi deputaţilor, respectiv de un număr de 236 de parlamentari.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici