- Home
- Politic
- (29.06.2021, 17:36)
- Eduard Popescu
Moţiunea de cenzură. Cum poate fi demis Guvernul, potrivit Constituţiei?
- Guvernul poate fi demis şi dacă Parlamentul decide să-i retragă încrederea acordată la învestire.
- Retragerea încrederii se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură într-o şedinţă comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
- Moţiunile trebuie dezbătute şi votate, prin vot secret cu bile, după trei zile de la data prezentării lor în şedinţa comună a Camerelor.
Urmărește
840 afișări
Cum poate fi demis Guvernul, potrivit Constituţiei?
Aşa cum prevede Constituţia României, Guvernul poate fi demis nu doar dacă prim-ministrul demisionează, ci şi dacă Parlamentul decide să-i retragă încrederea acordată la învestire. Retragerea încrederii se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură într-o şedinţă comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
O moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al parlamentarilor şi trebuie comunicată Executivului la data depunerii sale. Moţiunile trebuie dezbătute şi votate, prin vot secret cu bile, după trei zile de la data prezentării lor în şedinţa comună a Camerelor.
Pentru a trece moţiunea de cenzură şi a se ajunge la demiterea Guvernului, era nevoie ca majoritatea parlamentarilor, adică 233 de senatori şi deputaţi, să voteze în acest sens, conform Constituţiei. Însă până la urmă au fost 238 de voturi pentru demitere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Exemple:
- 21 iunie 2017, Cabinetul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură, ceea ce înseamnă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestire. Măsură a fost luată deoarece Sorin Grindeanu, prim-ministrul României de la acel moment, a refuzat să renunţe la funcţia sa. Executivul condus de Sorin Grindeanu a fost înlocuit de Guvernul condus de Mihai Tudose
- 23 noiembrie 2017, moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Tudose a picat deoarece n-a întrunit numărul necesar de voturi
- 10 oct 2019, Guvernul Dăncilă a fost demis la a treia moţiune de cenzură. Primele două, în 2018, au fost fără succes. Au fost 238 de voturi pentru demitere, necesare fiind 233.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump