Moţiunea de cenzură. Cum poate fi demis Guvernul, potrivit Constituţiei?

  • Guvernul poate fi demis şi dacă Parlamentul decide să-i retragă încrederea acordată la învestire.
  • Retragerea încrederii se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură într-o şedinţă comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor.
  • Moţiunile trebuie dezbătute şi votate, prin vot secret cu bile, după trei zile de la data prezentării lor în şedinţa comună a Camerelor.
Urmărește
810 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură. Cum poate fi demis Guvernul, potrivit Constituţiei?

Cum poate fi demis Guvernul, potrivit Constituţiei?

Aşa cum prevede Constituţia României, Guvernul poate fi demis nu doar dacă prim-ministrul demisionează, ci şi dacă Parlamentul decide să-i retragă încrederea acordată la învestire. Retragerea încrederii se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură într-o şedinţă comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

O moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al parlamentarilor şi trebuie comunicată Executivului la data depunerii sale. Moţiunile trebuie dezbătute şi votate, prin vot secret cu bile, după trei zile de la data prezentării lor în şedinţa comună a Camerelor.

Pentru a trece moţiunea de cenzură şi a se ajunge la demiterea Guvernului, era nevoie ca majoritatea parlamentarilor, adică 233 de senatori şi deputaţi, să voteze în acest sens, conform Constituţiei. Însă până la urmă au fost 238 de voturi pentru demitere.

Exemple:

  • 21 iunie 2017, Cabinetul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură, ceea ce înseamnă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestire. Măsură a fost luată deoarece Sorin Grindeanu, prim-ministrul României de la acel moment, a refuzat să renunţe la funcţia sa. Executivul condus de Sorin Grindeanu a fost înlocuit de Guvernul condus de Mihai Tudose
  • 23 noiembrie 2017, moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Tudose a picat deoarece n-a întrunit numărul necesar de voturi
  • 10 oct 2019, Guvernul Dăncilă a fost demis la a treia moţiune de cenzură. Primele două, în 2018, au fost fără succes. Au fost 238 de voturi pentru demitere, necesare fiind 233.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici