MOŢIUNEA DE CENZURĂ: Cum votează parlamentarii neafiliaţi

Opoziţia putea miza luni seară, potrivit situaţiei din Parlament la acel moment, pe 221 de voturi, din cele 231 de voturi necesare pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, astfel încât soarta Guvernului poate fi hotărâtă de voturile parlamentarilor neafiliaţi şi eventualele noi dezertări din tabăra puterii.

Urmărește
2239 afișări
Imaginea articolului MOŢIUNEA DE CENZURĂ: Cum votează parlamentarii neafiliaţi

Ioan Munteanu: Votez moţiunea dacă toţi cei de la USL sunt prezenţi şi votează (Imagine: Bogdan maran/Mediafax foto)

Deputatul neafiliat Ioan Munteanu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că va vota moţiunea de cenzură depusă de opoziţie cu condiţia ca toţi parlamentarii USL să fie prezenţi la dezbatere şi să-şi voteze propria moţiune.

"Voi fi prezent la dezbaterea moţiunii şi, dacă toţi cei de la USL vor fi prezenţi şi vor vota moţiunea, atunci o să votez şi eu. Dacă nu, nu. Stau deoparte", a spus Munteanu.

El a subliniat că nu va vota moţiunea de cenzură dacă parlamentarii USL nu vin să-şi voteze propria moţiune.

Deputatul neafiliat Daniel Oajdea va fi prezent la dezbaterea moţiunii de cenzură, el precizând că nu a decis cum va vota, acest lucru urmând să îl facă după ce va analiza textul moţiunii şi argumentele pe care aceasta le conţine pentru demiterea Guvernului.

"Până acum am fost foarte ocupat cu candidaturile la Consiliul Local şi recunosc că nu am avut timp pentru a analiza textul moţiunii. Din principiu, eu nu mă pronunţ înainte de a analiza textul”, a spus Oajdea pentru MEDIAFAX.

El a precizat că va veni la dezbaterea moţiunii, având în vedere că nu a lipsit niciodată de la moţiunile precedente, dat că se va decide asupra modului în care va vota după ce va analiza argumentele pe care moţiunea de cenzură le conţine în scopul demiterii Executivului.

Daniel Oajdea a fost deputat PDL. El a fost exclus din partid după ce în 2010 a votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc şi după ce a criticat în mai multe rânduri activitatea PDL. Recent, Oajdea a anunţat că s-a înscris în PPDD.

Senatorul neafiliat Cezar Măgureanu va fi prezent la dezbaterea moţiunii de cenzură şi va decide care va fi votul său după ce se va consulta cu vicepreşedintele PNL Dan Radu Ruşanu.

"Voi vorbi cu Dan Radu Ruşanu şi mă voi consulta cu el. Până joi seară voi şti cu cine votez", a spus Măgureanu, pentru MEDIAFAX, întrebat cum va vota la moţiunea de cenzură a opoziţiei.

El a precizat, pe de altă parte, că va fi prezent la dezbaterea moţiunii.

"Cetăţenii m-au ales ca să votez, nu ca să stau acasă", a spus Măgureanu.

Senatorul Cezar Măgureanu a anunţat, în 10 aprilie, în plen, că demisionează din UNPR şi că rămâne senator independent. Anterior, Cezar Măgureanu a fost membru PNL, iar apoi membru PDL.

Deputatul neafiliat Marian Avram va vota moţiunea de cenzură, el arătând că motivul plecării sale din PDL a ţinut de faptul că democrat-liberalii nu au mai avut nevoie de serviciile sale de deputat.

"Dacă aţi văzut declaraţiile mele trecute legate de motivul pentru care am plecat din partid, aţi văzut, şi de altfel mi-au spus şi franc colegii, că nu mai au nevoie de serviciile mele de deputat. Aşa încât nu cred că vor veni acum să-mi ceară să ajut Guvernul. Deci, voi vota moţiunea", a declarat Marian Avram pentru MEDIAFAX.

Marian Avram a fost membru PDL până în martie 2012. El şi-a anunţat, în 13 martie, demisia din PDL, precizând că va activa, în continuare, ca independent şi că nu va susţine Guvernul în Parlament.

Deputatul neafiliat Marian Săniuţă va fi prezent la dezbaterea moţiunii de cenzură, votul pe care îl va da fiind unul "cu inima pe partea stângă şi cu mintea pe partea dreaptă".

"Vor fi argumente şi pro şi contra pe care doresc să le ascult vineri şi voi decide cum voi vota. Sunt un tip realist, echilibrat şi voi da un vot cu inima pe partea stângă şi cu mintea pe partea dreaptă", a spus Săniuţă pentru MEDIAFAX.

El a precizat că va fi prezent la dezbaterea moţiunii de cenzură.

"Voi fi prezent, aşa cum am fost întotdeuna, nu am stat în bănci. Cum voi vota - voi vota secret, cu bile", a spus Săniuţă.

Deputatul neafiliat Dan Ilie Morega va participa la dezbaterea moţiunii de cenzură şi va vota conform propriei conştiinţe. El a precizat că va rămâne independent şi că nu beneficiază de avantaje din partea puterii sau a opoziţiei.

"Particip la dezbaterea moţiunii de cenzură şi voi vota aşa cum m-am consultat cu electoratul din Gorj - nu numai din colegiu - şi conform conştiinţei mele. Nu voi trece la alt partid, rămân deputat independent şi nu beneficiez de niciun avantaj, nici din partea puterii, nici din partea opoziţiei", a declarat Morega pentru MEDIAFAX.

Deputatul neafiliat Gheorghe Zoicaş va vota împotriva moţiunii de cenzură dacă premierul Ungureanu îi va da asigurări că ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, va fi remaniat, în caz contrar urmând să voteze moţiunea.

"Dacă va fi remaniat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, votez împotriva moţiunii. Eu cer schimbarea ministrului pentru modul în care a gestionat absorbţia fondurilor europene. E o solicitare pe care o adresez premierului Ungureanu", a declarat Zoicaş pentru MEDIAFAX.

El a precizat că nu este adeptul schimbării Guvernului înainte de alegeri şi că, în cazul de faţă, merge pe o chestiune punctuală, legată de un singur membru al Cabinetului Ungureanu.

Zoicaş a precizat că îi reproşează ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, faptul că, în Maramureş, două investiţii, de 22 de milioane de Euro şi, respectiv, de 17 milioane de Euro, au fost compromise din cauza unei proaste absorbţii a fondurilor europene.

Deputatul independent a precizat că, dacă premierul Ungureanu îi dă asigurări ferme că ministrul Dezvoltării va fi remaniat, atunci va vota împotriva moţiunii de cenzură.

Deputatul neafiliat Mircia Giurgiu a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că va vota moţiunea de cenzură depusă de USL cu bilele la vedere şi cu ambele mâini.

"Votez «pentru» cu bilele la vedere. Cu ambele mâini votez", a spus Mircia Girugiu.

Şi la învestirea Cabinetului Ungureanu, deputatul Mircia Giurgiu anunţase că votează împotrivă.

Deputatul Mircia Giurgiu a fost membru PDL, însă a fost exclus din partid după ce a votat, în 2010, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc.

USL a depus, săptămâna trecută, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului. Moţiunea de cenzură, intitulată "Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!", este semnată de 116 parlamentari, numărul minim necesar pentru iniţierea acestui demers. Documentul are 15 pagini şi este structurat pe trei capitole.

Moţiunea de cenzură a fost citită luni seară în plenul Parlamentului, iar vineri, începând cu ora 9.00, vor avea loc dezbaterea şi votul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici