- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.02.2020, 20:06)
- Elena Crangasu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi citită, azi, în Parlament. Orban: Nu mi-e teamă
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi citită, luni, în Parlament, Executivul fiind acuzat de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi. ”Matematic avem 232 de voturi”, a anunţat Marcel Ciolacu, adică ar mai trebui un vot.
Urmărește
3154 afișări
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi citită, luni, în Parlament. Orban: Nu mi-e teamă
PSD şi UDMR acuză Executivul, în textul moţiunii de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL- privatizarea democraţiei româneşti", de încălcarea principiilor democratice, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi.
Textul moţiunii de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR face apel la respectarea principiilor democratice şi critică decizia Guvernului Orban de a-şi asuma răspunderea pe proiectul de lege care prevede alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri seara, că parlamentarii formaţiunii care votează împotriva moţiunii de cenzură sau lipsesc nemotivat de la vot nu vor mai candida pe listele formaţiunii la alegeri. El a mai spus că, în prezent, PSD se bazează pe 232 de voturi.
”Matematic avem 232 de voturi. Am luat o decizie. În cazul în care un parlamentar PSD nu votează moţiunea sau lipseste nemotivat în ziua în care va fi votul o perioadă, respectiv până după alegerile generale, va fi suspendat din PSDva fi suspendat din PSD. Cu alte cuvinte, nu va participa pe listele Partidului Social Democrat la viitoarele alegeri”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a mai spus că în prezent moţiunea de cenzură este susţinută de trei formaţiuni, respectiv PSD, UDMR şi Forţa Naţională.
”Continuăm negocieri cu formaţiuni politice, cât şi cu parlamentari independenţi”, a mai spus Ciolacu.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat, joi, întrebat cu ce va înlocui PSD Guvernul Orban, dacă acesta va fi demis, că social-democraţii aşteaptă propunerea preşedintelui Klaus Iohannis, care s-a antepronunţat deja
„Noi trebuie să vedem care e propunerea făcută de preşedintele României (de premier - n.r) Preşedintele s-a antepronunţat, încălcând, astfel, Constituţia, declarând că indiferent de majoritatea din Parlament, nu va desemna un premier de la PSD”, a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, luni, chestionat cu ce alternativă vine PSD, la guvernare, dacă Guvernul Orban va fi demis.
Înainte de depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban, configuraţia parlamentară arată astfel: Din totalul de 465 de parlamentari, 198 de parlamentari vin din partea PSD, PNL are 105 parlamentari, USR are 40, UDMR are 30 de parlamentari, iar Pro România şi PMP au 27, respectiv 19 parlamentari.
Totodată, ALDE are 19 parlamentari, grupul minorităţilor naţionale este format din 17 parlamentari, iar 13 parlamentari vin din partea independenţilor.
Astfel, de partea demersului de demitere a Guvernului Orban sunt angrenaţi 232 de parlamentari, din partea PSD, UDMR, dar şi din grupul Forţa Naţională, format din patru parlamenari, printre care Teodor Meleşcanu şi Graţiela Gavrilescu.
De asemenea, preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său va aduce 30 de voturi în favoarea moţiunii de cenzură, ceea ce înseamnă că toţi parlamentarii UDMR vor vota demiterea Guvernului Orban.
Aşadar, matematic, barca PSD-UDMR mai are nevoie de un singur vot pentru a demite Guvernul Orban, vot care poate veni de la minorităţi, din partea independenţilor sau chiar din partea Pro România.
Premierul Ludovic Orban a afirmat că nu se teme de moţiunea de cenzură.
„Nu îmi este teamă de ei şi, indiferent, ce se va întâmpla în următoarea perioadă, noi avem un singur lucru de făcut, să răspundem aşteptărilor românilor, să ne ducem către fiecare român, să le arătăm visul nostru, credinţa noastră şi puterea de a le realiza, să reuşim în toate alegerile care vor urma, indiferent că sunt alegeri într-un tur, în două tururi, cu alegeri directe, cu alegeri indirecte, că o să fie parlamentare la termen sau anticipate, să câştigăm alegerile, pentru că doar astfel România poate să ajungă la realitatea pe care o visez eu şi o visaţi fiecare dintre voi”, a declarat duminică Ludovic Orban.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, remis MEDIAFAX, că toţi parlamentarii PNL vor participa la votul moţiunii de cenzură şi vor vota împotrivă, la vedere. Acesta a zis că doreşte să clarifice orice discuţie despre „bazaconia idee a blatului”.
Acesta a transmis că toţi liberalii vor participa la vot şi niciun liberal nu va vota împotriva Guvernului PNL.
„Aceasta întrucât doar PSD a fost capabil să intre în istoria penibilului politic, votând împotriva propriului guvern! Parlamentarii PNL nu votează împotriva Guvernului Orban, aşa cum a făcut PSD care a dărâmat guvernul Grindeanu, pentru că, spre deosebire de pesedişti, liberalii ţin la onoarea şi istoria partidului din care fac parte”, a motivat Roman.
Florin Roman a adăugat că doreşte să claridice discuţiile despre un aşa-zis „blat”.
„Cu acest prilej sperăm că am clarificat pentru toată lumea orice discuţie despre bazaconia idee a <<blatului>>. Aşa ceva nu există decât în gândirea defectă a celor care s-au consacrat în politică prin inconsecvenţă şi declaraţii politice sforăitoare, dar care nu sunt capabili să pună pe picioare vreun proiect politic serios”, a explicat el.
La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, joi, că parlamentarii formaţiunii nu vor vota moţiunea de cenzură, pentru că ar înlesni întoarcerea PSD la putere. El a apreciat, referitor la textul moţiunii de cenzură, că social-democraţii au depăşit ”chiar şi limitele cele mai de jos ale bunului simţ”.
”Am spus deja că nu vom vota pentru nimic care să înlesnească întoarcerea PSD la putere. Pentru dezastrul din cei trei ani de guvernare Dragnea nota de plată nu a fost încă achitată. Nu pot însă să nu remarc faptul că textul moţiunii de cenzură depusă de PSD depăşeşte chiar şi limitele cele mai de jos ale bunului simţ. Disperat să îşi apere baronii locali partidul cu doi foşti preşedinţi trimişi la închisoare nu se jenează să folosească astăzi termeni ca <demnitate> şi <integritate> în funcţia publică”, a scris pe Facebook Dan Barna.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Orban: Mulţumesc grupurilor politice pentru susţinere, dar sunt încă prizoniere ale unor concepte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:55
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
astăzi, 12:30
Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota