- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (17.06.2018, 09:04)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul marionetă!", depusă săptămâna viitoare. Care sunt calculele Opoziţiei
PNL va depune pe 20 iunie moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă. Şansele să fie adoptată sunt minime, fiindcă matematic Opoziţia ar avea 165 de voturi, din totalul de 233 necesare, chiar dacă sunt susţinuţi şi de parlamentarii neafiliaţi înscrişi în Pro România lui Victor Ponta.
Urmărește
2093 afișări
Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, depusă săptămâna viitoare. Care sunt calculele Opoziţiei
Migraţia din ultimul timp la PSD şi ALDE a mai multor parlamentari din partidele de Opoziţie a dat peste cap calculele liderului PNL, Ludovic Orban, la moţiunea de cenzură prin care vrea să demită Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dăncilă. De la PMP au plecat la PSD deputatul Valeriu Steriu şi senatorii Ion Ganea şi Iustin Talpoş, astfel partidul pierzându-şi grupul parlamentar la Senat. Şi PNL a pierdut doi oameni, pe senatorul PNL Ion Popa care a trecut la ALDE şi pe senatorul liberal Daniel Zamfir care a anunţat, sâmbătă seară, că părăseşte formaţiunea, după ce cu câteva luni înainte Biroul Executiv al PNL decisese excluderea sa pentru "pactizare" cu Puterea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Prin urmare, la moţiunea de cenzură, la Camera Deputaţilor, PNL-USR-PMP ar avea 108 voturi "pentru" sau 118 în total, în cazul în care deputaţii neafiliaţi din partidul Pro România, fondat de Victor Ponta, li s-ar alătura. La Senat, PNL-USR şi aleşii neafiliaţi ar strânge doar 47 de voturi "pentru". Aşadar, toţi parlamentarii Opoziţiei ar avea doar 165 de voturi, iar pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată sunt necesare 233 de voturi.
De cealaltă parte, PSD-ALDE se bucură de o majoritate confortabilă pentru a da un vot de respingere la moţiunea de cenzură. La Camera Deputaţilor, PSD-ALDE ar avea 165 de voturi, 188 dacă li se alătură UDMR, iar cu tot cu minorităţi ar ajunge la 205 de voturi "împotrivă". La Senat, PSD-ALDE beneficiază de 79 de voturi şi de 88 de voturi, în cazul în care UDMR votează alături de ei. În total, partidele din arcul puterii dispun de un total de 293 de voturi, mai mult decât suficiente pentru a respinge moţiunea de cenzură a Opoziţiei.
Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În prezent, numărul total al parlamentarior este de 465.
Moţiunea de cenzură care va fi depusă de PNL în Parlament pe data de 20 iunie se intitulează "Opriţi Guvernul marionetă!". În textul documentului, liberalii acuză partidul de guvernământ că a folosit Curtea Constitutională a României (CCR) pentru "a amputa" atribuţiile preşedintelui Klaus Iohannis. "PSD, cu mâna CCR, a mutat astfel decizia privitoare la revocarea procurorilor marilor parchete în curtea ministrului Justiţiei, ministru numit politic care poate lua oricând decizii politice arbitrare, înlocuind procurori în funcţie de interese politice. Această abordare contravine poziţiei Uniunii Europene care s-a poziţionat împotriva politizării justiţiei", se arată în documentul liberalilor.
PNL îi mai reproşează prim-ministrului Viorica Dăncilă că, de la investirea în funcţie, toate măsurile luate de Guvern nu au făcut decât să "afunde economia ţării".
Anul trecut, pe 23 noiembrie, plenul reunit al Parlamentului a respins moţiunea de cenzură "PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă" prin care liberalii îi cereau demisia premierului Mihai Tudose. Potrivit datelor oficiale, moţiunea a fost votată "pentru" de 159 de aleşi, respinsă de trei, iar 23 de parlamentari s-au abţinut. Pentru ca a demite Guvernul ar fi fost nevoie de minimum 233 de voturi pentru.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe