Moţiunea de cenzură: România, aproape de Congo şi Tadjikistan în ce priveşte înfiinţarea unei firme

Moţiunea de cenzură depusă la Parlament, luni, cuprinde zece motive pentru care "guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" trebuie să plece, printre aceste figurând şi faptul că timpul necesar procedurilor de înfiinţare a unei firme plasează România aproape de ţări precum Congo si Tadjikistan.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură: România, aproape de Congo şi Tadjikistan în ce priveşte înfiinţarea unei firme

Moţiunea de cenzură: România, aproape de Congo şi Tadjikistan în ce priveşte înfiinţarea unei firme (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

În textul moţiunii de cenzură, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", se specifică faptul că aceasta este semnată de aproape trei milioane de cetăţeni, se cere ca "guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" să plece şi se acuză faptul că România este condusă de "o grupare lipsită de legitimitate electorală, condusă de un personaj fără personalitate, fără identitate doctrinară şi fără simţ al ridicolului - premierul Emil Boc".

Primul motiv pentru care semnatarii moţiunii consideră că actuala guvernare trebuie să plece vizează faptul că actualul Guvern nu mai respectă Programul de guvernare aprobat de Parlament, la învestitură, în decembrie 2009, mai ales în ceea ce priveşte luarea măsurii de creştere a TVA.

Al doilea motiv invocat este legat de faptul că actualul Guvern "a declanşat un război economic împotriva românilor", început cu un "atac" împotriva mediului privat.

"La învestire, Guvernul Boc a anunţat o serie de măsuri necesare susţinerii mediului de afaceri. Niciuna nu s-a pus în practică. Pentru a înfiinţa o companie, trebuie plătite nu mai puţin de 15 taxe, iar timpul necesar procedurilor plasează România aproape de ţări precum Congo si Tadjikistan. Controalele la firme sunt făcute la comandă politică şi au scopul strângerii de bani pentru partid", se arată în textul moţiunii de cenzură.

Faptul că "guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" a produs un dezastru generalizat în economie, prin sugrumarea cu taxe şi impozite aberante a liberei iniţiative şi a investiţiilor în mediul privat care generează noi locuri de muncă, reprezintă al treilea motiv pentru care parlamentarii PSD+PC şi cei al PNL au semnat şi susţinut moţiunea de cenzură.

În textul moţiunii este acuzat şi faptul că, în timp ce societăţile cu capital majoritar de stat, care sunt şi "căpuşate'" de "clientela politică" a PDL, rămân principalii debitori către bugetele de stat, mediul privat este în continuare principalul plătitor nu doar al costurilor crizei economice, ci şi al menţinerii la putere a actualului Guvern, catalogat drept "incompetent şi ticălos".

"România mai funcţionează doar pe datorie, ritmul în care se împrumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă - adică 52 milioane de euro pe zi", se precizează în moţiunea.

Al patrulea motiv pentru care semnatarii moţiunii consideră că Guvernul actual trebuie să plece priveşte politica "haotică" şi fiscalitatea "excesivă".

"Bugetul pe acest an a prevăzut o creştere economică de 1,3%. După aplicarea măsurilor, România a devenit singura ţară din Estul Europei cu cădere economică de 1,7 - 1,9% în 2010. Puterea reală de cumpărare a scăzut deja cu 8-10% numai din majorarea preţurilor din TVA, combinată cu sporirea ratei inflaţiei. Peste acestea se suprapune diminuarea salariilor cu 25, 40 sau chiar 60% în unele cazuri. În termen de opt luni de zile, acest Guvern, aici de faţă, a modificat de 10 (zece!) ori Codul Fiscal", acuză semnatarii moţiunii.

Faptul că "guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" a luat măsuri prin care umileşte toate categoriile de cetăţeni, fiind pentru prima dată, după 1990, când românilor le scad, practic, toate veniturile nete câştigate până în prezent reprezintă al cincilea motiv invocat în textul moţiunii.

Al şaselea motiv priveşte faptul că ţara este condusă spre colapsul social, în condiţiile în care actualul Guvern a generat cel mai mare grad de conflict şi de contestare din ultimii 15 ani şi un val de nemulţumire publică fără precedent, astfel încât nu a fost categorie socială care să nu fi protestat şi să nu îşi fi căutat dreptatea în stradă.

Al şaptelea motiv invocat de semnatarii moţiunii de cenzură are în vedere faptul că actualul Guvern este singurul din Europa care a "îndrăznit" să ceară limitarea drepturilor cetăţeneşti în scopul asanării finanţelor publice.

"Guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" a instalat în România un sistem clientelar care căpuşează instituţiile statului, de la cel mai înalt nivel până la ultima comună din România, iar banii publici se scurg prin "sitele" portocalii către camarila politică reprezintă al optulea motiv pentru care semnatarii moţiunii consideră că Executivul trebuie demis.

"Se plătesc aiurea scene de 75.000 de euro, patinoare de 12 milioane de euro, brand-uri de ţară plagiate de numai 75 de milioane de euro ori programe fanteziste, precum e-România, de 500 milioane de euro", se acuză în moţiune.

Al nouălea motiv priveşte faptul că actuala "guvernare Băsescu-Udrea-Boc-Anastase" a inoculat sentimentul de frică de represalii, specific regimurilor totalitare, pentru a încerca să se menţină la putere cu orice preţ.

Faptul că actualul prim-ministru trebuie să plece pentru că a oferit "pe tavă" lui Traian Băsescu guvernul pe care îl conduce, "reuşind să-l şteargă din paginile Constituţiei, de la capitolul putere executivă", reprezintă cel de-al zecelea şi ultimul motiv invocat de către semnatarii moţiunii de cenzură.

"Guvernul Boc s-a legitimat doar în faţa preşedintelui Băsescu şi în favoarea acestuia, şi nu, cum este normal şi constituţional, în faţa Parlamentului", se mai arată în textul moţiunii.

Partidele din opoziţie au depus, luni, la Parlament, moţiunea de cenzură.

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 209 senatori şi deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare PSD+PC şi PNL din Cameră şi Senat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici