Moţiunea privind etnobotanicele, restituită opoziţiei din dispoziţia lui Oltean, fără vot în BP

Moţiunea simplă a opoziţiei pe tema etnobotanicelor, intitulată "PDL - partidul drogurilor uşoare", a fost restituită iniţiatorilor din dispoziţia lui Ioan Oltean, care a condus şedinţa de marţi a Biroului Permanent al Camerei, fără un vot al membrilor BP.

Urmărește
10 afișări

Problema titlului moţiunii a fost dezbătută pe larg în şedinţa de marţi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

În deschiderea şedinţei, vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean (PDL), care a condus lucrările, a apreciat că moţiunea simplă "este greşit îndreptată", deoarece titlul acesteia "nu se înscrie în şirul de moţiuni care sunt consacrate în regulament şi în Constituţie".

"Eu v-aş propune să o restituim iniţiatorilor, pentru a o modifica şi a o face să fie compatibilă cu ceea ce s-a lucrat în Parlament până acum. Nu se face moţiune împotriva unui partid politic, moţiunile sunt îndreptate împotriva ministrului, moţiunile simple, sau împotriva Guvernului. Este pentru prima dată când suntem în faţa unei asemenea moţiuni, în care titlul moţiunii este îndreptat împotriva unui partid aflat la guvernare", a arătat Ioan Oltean, conform stenogramei şedinţei.

Punctul său de vedere a fost susţinut şi de Eugen Nicolicea (UNPR): "Am observat de mult timp că se excede cadrului legal şi constituţional cu privire la moţiunile simple, şi anume am văzut moţiuni simple care cuprind elemente de natura unor moţiuni de cenzură, aşa cum spune Curtea Constituţională că nu au voie să existe. (...) Deci dacă se încalcă aceste reguli, moţiunile sunt inacceptabile şi acest lucru a mai fost respins din start, cred că era domnul Adrian Năstase preşedinte al Camerei. Spre exemplu, această moţiune, care este îndreptată împotriva unui partid şi nu prea ştiu ce ar putea să facă Guvernul, fiind obligat să o aplice".

Nicolicea a mai spus că Parlamentul nu se poate exprima prin vot cu privire la un partid.

El a amintit, de asemenea, că şi dacă se cere demisia vreunui ministru, Curtea Constituţională a stabilit că ministrul respectiv nu poate fi obligat să demisioneze, pentru că moţiunile simple nu pot avea caracter de moţiune de cenzură.

În replică, Eugen Nicolăescu (PNL) i-a acuzat pe Ioan Oltean şi Eugen Nicolicea că dau dovadă de "multă rea credinţă".

"Dacă faceţi diferenţierea între titlu şi conţinut, veţi vedea, mai ales în paginile moţiunii, că noi vorbim de politicile publice ale Guvernului. Vorbim de ceea ce nu face Ministerul Sănătăţii, de ceea ce nu face Ministerul Administraţiei şi Internelor, de ceea ce nu face Ministerul Educaţiei, deci vorbim de fapte, politici publice, în acest domeniu. Venim şi cu o serie de soluţii, pe care le dăm în textul moţiunii. Dacă vă uitaţi la ante-penultima frază, este cerut un vot împotriva incapacităţii manageriale a Guvernului. Că Guvernul este al PDL şi că PDL se dezice de Guvernul său, aia este problema dumneavoastră. Dar de aici şi până la a invoca că este o moţiune împotriva unui partid, drumul este lung. Şi eu cred că numai reaua credinţă şi dorinţa de a pune beţe în roate unei asemenea moţiuni se traduce prin modul în care discutaţi", le-a spus Nicolăescu lui Oltean şi Nicolicea.

Deputatul liberal şi-a exprimat convingerea că moţiunea întruneşte toate condiţiile legale.

"Domnule deputat, vorbiţi cu patimă! Nu e vorba de reaua credinţă a nimănui, aici, este vorba, dacă vreţi, de ducerea în derizoriu a instituţiei moţiunii. Sunteţi un membru vechi al Parlamentului românesc, ca şi mine, şi niciodată nu am întâlnit o moţiune care să fie îndreptată, prin titlu, împotriva partidului politic aflat la guvernare. În opinia mea, această moţiune este de neacceptat şi ea trebuie restituită iniţiatorilor, să îi modifice titlul, să îi găsească un titlu care să fie în strictă concordanţă cu conţinutul moţiunii", i-a răspuns Ioan Oltean.

Eugen Nicolăescu a intervenit, din nou, pentru a-i aminti deputatului PDL că, atunci când amândoi erau în opoziţie, în perioada 2000-2004, foarte multe moţiuni simple se refereau la PSD.

"Poate că aţi uitat dumneavoastră, eu nu am uitat! În consecinţă, motivaţia pe care încercaţi să o găsiţi nu are legătură cu realitatea. Sigur, acum, vă situaţi pe altă poziţie, aveţi alte interese de apărat, vi le înţeleg! Dar nu trebuie să amestecăm lucrurile!", a mai spus Nicolăescu.

Ioan Oltean a susţinut, în schimb, că "niciodată, nici pe vremea PSD, nu au fost moţiuni cu titlul acesta, deci moţiune împotriva partidului de guvernământ". "Că s-a vorbit în cuprinsul moţiunii de partidul care se afla la guvernare, este o chestiune normală, dar nu a fost niciodată o moţiune care, prin titlu, să fie îndreptată împotriva partidului de guvernământ. Şi, pe de altă parte, dacă vreţi să continui explicaţia, este o guvernare formată din patru partide politice. Atunci, era PSD singurul partid de guvernare, dar nici atunci nu ar fi avut justificare. De aceea, eu îmi menţin punctul de vedere şi socotesc că această moţiune trebuie să fie restituită iniţiatorilor pentru a pune titlul de acord cu conţinutul", a susţinut Oltean.

La rândul său, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, i-a spus lui Ioan Oltean că are dreptul să critice moţiunea în plenul Camerei, atunci când aceasta va fi dezbătură.

"Dumneavoastră nu puteţi respinge o moţiune simplă, care are un titlu, dar este clar că moţiunea este îndreptată împotriva Guvernului şi a ministerelor care gestionează domeniile respective, dacă nu mă înşel, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei Publice şi Internelor. Dar nu puteţi să refuzaţi unui grup de parlamentari o moţiune, indiferent de ce titlu are", i-a spus Duşa lui Oltean.

Dezbaterile au continuat, iar la un moment dat Eugen Nicolicea a propus să fie cerut un punct de vedere al Comisiei juridice.

În plus, deputatul PDL Dumitru Pardău a remarcat o inadvertenţă, în sensul că adresa de înaintare a moţiunii avea denumirea "PDL-partidul drogurilor uşoare", iar titlul moţiunii apare ca fiind "PDL - partidul drogurilor libere!".

În cele din urmă, Ioan Oltean a tranşat problema, restituind moţiunea iniţiatorilor, fără a cere un vot al membrilor Biroului Permanent.

"Mă duc la articolul 158, care spune că moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 50 de deputaţi, indicând poziţia acestora într-o anumită problemă de politică internă sau externă, cu privire la o problemă care a făcut obiectul unei interpelări... şi mă duc mai departe, unde se spune că... preşedintele Camerei nu va lua în consideraţie moţiunile simple care nu îndeplinesc elementele prevăzute la alineatul unu şi nici pe cele care vizează manifestări specifice moţiunii de cenzură. În consecinţă, mă folosesc de acest drept şi dispun restituirea moţiunii către cei care au iniţiat-o, în calitatea mea de preşedinte de şedinţă", a spus Ioan Oltean şi a trecut la următorul punct al ordinii de zi.

Moţiunea simplă a fost restituită iniţiatorilor, 140 de deputaţi PSD şi PNL, aceştia urmând să decidă dacă refac titlul sau dacă reiau procedura parlamentară implicată.

Deputatul PSD Mugurel Surupăceanu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că opoziţia va modifica titlul moţiunii simple privind etnobotanicele şi o va depune din nou, el apreciind că nu titlul este important, ci subiectul acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici