- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Moţiunea PSD a fost citită în Parlament
Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu a prezentat, joi, în faţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, textul moţiunii de cenzură iniţiată împotriva Guvernului Tăriceanu 2 şi intitulată "1000 de zile de haos. Sfârşitul guvernării de dreapta".
Moţiunea PSD a fost citită în Parlament
Citirea moţiunii de cenzură a durat aproximativ jumătate de oră.
Cei aproape 300 de parlamentari prezenţi la şedinţa comună au ascultat în linişte citirea moţiunii, fără a se manifesta.
Moţiunea de cenzură impune senatorilor şi deputaţilor o "opţiune de conştiinţă": fie decid demiterea actualului Guvern, fie "deschid calea" către o "nouă formulă de guvernare", cu un nou program de guvernare.
"După trei ani de la preluarea puterii de către alianţa portocalie şi la şase luni de la instalarea Guvernului Tăriceanu II, suntem astăzi în faţa unei opţiuni de conştiinţă: demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic în Parlament şi deschidem calea spre o nouă formulă de guvernare, cu un nou program care să răspundă nevoilor României, susţinut de o majoritate parlamentară transparentă, sau încurajăm, iresponsabil şi cu grave consecinţe asupra dezvoltării României, mersul către un model de societate neeuropean, către o societate profund divizată şi polarizată", se arată în preambulul moţiunii de cenzură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Totodată, textul nuanţează "opţiunea de conştiinţă" impusă: "Dorim să aducem stabilitate în ţară şi să punem capăt celor trei ani de conflicte politice succesive, care au generat ineficienţă guvernamentală şi nelinişte socială sau dorim să păstrăm un Guvern de amatori, incapabil să găsească soluţii pentru principalele probleme ale românilor”.
În preambulul documentului se arată, totodată, că la 3 aprilie 2007, momentul prezentării în Parlament a Guvernului restructurat, PSD a insistat asupra faptului că votul său nu este, "sub nicio formă, un vot de încredere în noul Guvern Tăriceanu sau un cec în alb pentru politicile pe care le propune".
"Atunci am spus că nu facem decât să punem puţin nisip sub roţile Guvernului, care patinează, şi că ne păstrăm întreaga independenţă de vot şi de acţiune politică în Parlamentul României. După şase luni de guvernare dezamăgitoare, constatăm că Guvernul nu mai patinează, ci se scufundă. În această situaţie, avertismentul nostru dat în Parlament pe data de 3 aprilie - până la urmă, singura soluţie va fi o maşină nouă - se concretizează prin această moţiune de cenzură", se arată în document.
Potrivit PSD, actuala criză politică profundă este rezultatul "incompetenţei guvernării de dreapta din ultimii trei ani de zile".
În moţiune este criticat faptul că actuala guvernare de dreapta a reuşit "performanţele" de a absorbi 0% din fondurile comunitare şi de a construi 0 Km de autostradă.
"Majoritatea artificială, impusă împotriva voinţei electoratului în 2004 de către preşedintele Băsescu, s-a destrămat, Alianţa PNL-PD a murit, iar Guvernul ultraminoritar PNL-UDMR a rămas să stingă lumina. Acum, dacă ne uităm în Parlamentul României, ne dăm seama că acest guvern şi-a pierdut susţinerea. Prin urmare, nu mai reprezintă voinţa majorităţii alegătorilor. Guvernul actual şi-a pierdut încrederea majorităţii populaţiei", se arată în textul moţiunii.
PSD susţine, de asemenea, că România a evoluat în ultimii ani către un "model de societate neeuropean", în care rezultatele dezvoltării sunt însuşite exclusiv de către o minoritate de 10% din populaţie, privilegiată de guvernele dreptei, care se manifestă tot mai agresiv, în dispreţul legii, atât în obţinerea bunurilor publice, cât şi în utilizarea lor.
"Prin această moţiune, PSD îşi face datoria de partid responsabil de opoziţie şi exprimă îngrijorarea majoră a peste 90% dintre români sub ochii cărora se nasc două Românii opuse şi ireconciliabile: o Românie a opulenţei şi dispreţului social şi o Românie a sărăciei umilitoare şi a frustrărilor sociale de tot felul. O Românie a celor 200.000 de bogaţi, care pot cumpăra «dreptate», «sănătate», «educaţie», «cultură», servicii de calitate, statut social, iar la polul opus, o altă Românie, cea a unei largi majorităţi de excluşi, care se chinuie să supravieţuiască în sărăcie, chiar având un loc de muncă şi un venit", se arată în moţiune.
De asemenea, în text se precizează că miza acestei moţiuni de cenzură nu este doar înlocuirea actualului guvern, ci schimbarea direcţiei de evoluţie a României, "de la capitalismul oligarhic şi exclusivist - la un model european de organizare a societăţii".
În moţiune este criticată atitudinea Cabinetului Tăriceanu faţă de proiectul Legii pensiilor, iniţiat de PSD, faptul că agricultura a fost adusă "la sapă de lemn", dar şi lipsa de preocupare faţă de accesarea fondurilor comunitare. Este criticat, totodată, şi faptul că sistemul de învăţământ românesc "deviază puternic de la proiecţia modelului european", dar şi faptul că Ministerul Sănătăţii este, de departe, "cel mai bolnav organism public din România".
"Domeniul justiţiei este terenul în care relaţia contorsionată dintre PNL-PD a produs poate cel mai mare rău în ultimii ani", se mai arată în text, apreciindu-se că "netemeinicia" reglementărilor promovate de Monica Macovei şi susţinute astăzi de Tudor Chiuariu este evidentă.
De asemenea, în textul citat se face referire şi la politica externă a României, despre care PSD afirmă că a devenit în ultimii ani "corolarul de incompetenţă al politicii interne româneşti".
"Relaţiile cu toţi vecinii sunt proaste sau, în cel mai bun caz, reci, ceea ce marchează eşecul diplomaţiei guvernamentale româneşti din această perioadă şi deopotrivă eşecul diplomaţiei personalizate a lui Traian Băsescu", se mai precizează în textul moţiunii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO