Mugur Isărescu, audiat în Senat: Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este Nu/ Contre cu senatorul ALDE Daniel Zamfir: Trebuia să vă uitaţi la cifre. Dvs. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe | LIVE TEXT

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), este audiat marţi, alături de întregul Consiliu de Administraţie al BNR, în comisiile economică şi buget ale Senatului. La şedinţă participă şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deşi nu este membru al comisiilor.

Urmărește
12411 afișări
Imaginea articolului Mugur Isărescu, audiat în Senat: Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este Nu/ Contre cu senatorul ALDE Daniel Zamfir: Trebuia să vă uitaţi la cifre. Dvs. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe | LIVE TEXT

MediafaxFOTO: Imagine din timpul audierii de marţi, 12 februarie

UPDATE 13.50 Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: 80% din profitul nostru este dat statului

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, la audierea din Comisia economică din Parlament, că 80% din profitul Băncii Naţionale ajunge la stat, fiind singura bancă centrală care are un asemenea impozit. El a mai spus că, în momentul în care au existat pierderi, „statul român nu a dat un cent”.

„80% din profitul nostru este dat statului. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit, restul de 20% se dau pentru capitalizarea băncii, fondul de salariaţi.(...) Cum să păstrăm specialiştii? Că nu-i plătim exagerat. Am avut patru sau cinci ani de pierderi masive în sisetemul bancar, statul român nu a dat un cent. Faptul că într-un an, trei bănci au avut profituri mai mari, nu însemană că trebuie să exagerăm. Ideea cu profiturile mari nu este adevărată. Aţi spus despre bănci că avem profituri mari”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audierea din Comisia economică din Parlament.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, i-a spus lui Isărescu, în timpul audierii, că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri.

„Avem o realitate şi pentru că sunteţi cel mai longeviv guvernator din Europa, m-aş fi aşteptat să chemaţi la masă Guvern, Parlament, bănci să faceţi ce trebuie ca să se dezvolte ţara. Acum, suntem practic în ţara cam cea mai săracă din UE, cetăţenii sunt cei mai îndatoraţi. Mă mai deranjează ceva, în toată această perioadă ne-aţi găsit vinovaţi pentru toate relele, guvernele României. Vorbiţi de ţinta de inflaţie, dar nu spuneţi că ţinta de inflaţie este mandatul BNR. Nu vreau să vă referiţi la inflaţia din ultima lună, vorbim de inflaţia medie. Institulul Naţional de Statistică arată că în fiecare an aţi ratat ţinta de inflaţie. Ar fi putut folosi BNR surplus de bani ca să atingă obiectul ţinta de inflaţie. Că profitul a fost folosit ca să vă daţi bonusuri. Dacă aţi ratat ţinta de inflaţie, nu era bine să folosiţi profitul ca să vă menţineţi ţinta de inflaţie?, i-a spus Daniel Zamfir lui Mugur Isărescu.

UPDATE 13.25 Motivele pentru care Isărescu spune că OUG nr. 114/2018 este „cel puţin o nereuşită”

UPDATE 12.50 Mugur Isărescu, către Şerban Nicolae: Trebuie să reducem deficitul, sunteţi cu bugetul în faţă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marţi, la audierea din Comisia economică din Parlament, că o cale pentru a avea dobânzi mai mici o reprezintă reducerea deficitului, transmiţându-i lui Şerban Nicolae că politicienii pot face acest lucru fiind ”cu bugetul în faţă”.

„Vreţi să fim cu dobânzi mai mici. Trebuie să reducem inflaţia, reducem deficitul, puteţi să faceţi asta, că sunteţi cu bugetul în faţă. (...)Nu putem să reducem dobânda şi ROBOR în jos, dacă nu reducem cel puţin aceşti trei indicatori”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Comisia economică din Parlament, în contextul în care chiar în acel moment bugetul era dezbătut în Comisia bugetară.

Guvernatorul BNR le-a transmis membrilor Comisiei că în afara de invitaţia la audiere nu a primit o altă solicitare, că „poate ne apucam de lucru”.

„Nu am primit o solicitare, în afară de această invitaţie, să facem ceva, că poate ne apucam de lucru”, a spus Isărescu.

De asemenea, senatorul PSD, Şerban Nicolae i-a spus lui Isărescu că dacă îl auzea acum două săptămâni, era mai ”liniştit”, făcând aluzie la invitaţiile pe care le-a mai avut guvernatorul BNR.

„Dacă îmi spuneaţi acum două săptămâni, eram mai liniştit. Mi-aş dori să văd o dată că ROBOR-ul este mai mic, când se învârte fluctuaţia”, a spus Nicolae.

UPDATE 12.40 Isărescu, către Zamfir: A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria

 

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus, marţi, că a acuza că se fac manipulări pe piaţa interbancară însemnă a acuza şi Trezoreria statului că participă la aceste manipulări.

„A spune că aceste tranzacţii sunt manipulări înseamnă să acuzi Trezoreria statului. (...) Ori acestea sunt absolut normale. (...) Intervine şi Banca Naţională? Da”, a afirmat Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Senat.

Guvernatorul BNR a remintit că, în ianuarie, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice a Senatului, a susţinut că indicele ROBOR la 3 luni este mai mic decât cel afişat de BNR, dar s-a uitat la tranzacţiile pe termen scurt şi atunci era exces de lichiditate, deoarece Ministerul Finanţelor făcea plăţi.

„Când a ieşit Zamfir în public, 81% din operaţiuni erau pe termen scurt (o zi, o săptămână etc. - n.red.)”, a remarcat Isărescu, marţi.

Guvernatorul BNR a menţionat că piaţa interbancară este una „esenţială pentru aprovizionarea cu lichiditatea a economiei României, pentru plata salariilor şi pentru echilibrele de pe piaţa valutară”.

Indicele ROBOR a apărut în 1995, dar a fost legat de creditele de consum şi ipotecare în 2010, ca urmare a unei directive europene, iar ROBOR-ul a fost ales de către Guvern, fiind introdus pentru credite printr-o ordonanţă.

„Garantez în faţa dimneavostră nu există manipulare. (...) Sunt legate de stabilitatea fluxului şi de dobândă”, a mai spus Isărescu.

UPDATE 12.20 Isărescu: Parlamentul, în înţelepciunea sa, să modifice OUG/ Zamfir: Ce pârghii aveaţi în 2008?

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marţi, în comisia din Senat, unde este audiat cu privire la ROBOR,că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislaţiei, în timp ce Daniel Zamfir i-a reproşat că în urmă cu 10 ani punea presiune pe trezorieri, dar azi se plânge că nu are pârghii

"Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune folosiţi asta. Parlamentul în înţelepciunea sa să modifice OUG 50 să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi ministerului de finanţe", a declarat Muguru Isărescu.

Zamfir: E greu să spuneţi cu mâna pe inimă şi să garantaţi că nu s-au întâmplat

Isărescu: De asta sunt acolo.

Zamfir: În 2008, situaţia vă contrazice discuţia dintre trezorierii băncilor, spuneau <<noi de fapt manipulăm>>. Asta reieşea. Există în acea investigaţie o declaraţie a unui trezorier care spunea: principalul mesaj a lui Cintează, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii aveaţi atunci legale să intervenţi şi azi nu?

Isărescu: Trebuia să vă uitaţi la cifre. Dvs. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe.

Zamfir: Investigaţia Consiliului Concurenţei e document oficial.

Cîţu: Domnule preşedinte nu e document oficial

Isărescu. Chemaţi-l pe cel de la Consiliul Concurenţei. În 2008 a fost premier actualul preşedinte al Senatului. Atunci a fost o cădere a pieţei, mulţi bancheri au cheltuit ce aveau în trezorierie, au vândut şi titlurile de stat. Cum să nu îl ameninţe. Citenză intervine şi dacă dobânda ajunge la 4% dar când a ajuns la 200%"

UPDATE 12.00 Tăriceanu, către Isărescu: Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a declarat, marţi, că parlamentarii sunt dispuşi, pentru a scădea din costurile finanţării pentru firmele, să primească şi sugestii de la reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).

„Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreună? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii”, a declarat, marţi, Călin Popescu-Tăriceanu, la audiere Consiliului de Administraţie al BNR.

De asemenea, preşedintele Senatului a făcut aceste declaraţii referindu-se la faptul că firmele româneşti se împrumută scump, deşi firmele româneşti reprezintă cel mai mare contributor în funcţie de cifra de afaceri şi de profit, comparativ cu multinaţionale, dar nu se pot împrumuta de pe pieţele internaţionale.

Acesta a mai spus că, în condiţiile în care LIBOR a fost manipulat, „nu putem exclude din start manipularea ROBOR”. 

UPDATE 11.56 Isărescu: Nu am ţinut artificial la 1,75% dobânda de politică monetară

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, marţi, că nu a ţinut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%

„Nu am ţinut artificial la 1,75% (rata dobânzii de politică monetară - n.red.)”, i-a răspuns Mugur Isărescu, marţi, senatorului ALDE Daniel Zamfir, la audierea din Parlament.

În plus, Guvernatorul BNR a susţinut că a declarat că va creşte ROBOR, drept răspuns la o altă întrebare că i-a încurajat pe oameni să ia credite ştiind că va creşte indicele ROBOR.

„A, spun un lucru foarte clar: dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, a continuat Isărescu.

UPDATE 11.42 Schimb de replici Isărescu- Zamfir. Isărescu: Noi nu stăm într-un prepeleac. Să vă spun ce e ROBOR

Schimb de replici în comisiile reunite buget şi economică din Senat, acolo unde este audiat Muguru Isărescu, guvernatorul BNR. Senatorul Daniel Zamfir i-a reproşat că nu răspunde la întrebări, ci a venit cu un discurs, în timp ce Isărescu a spus că "nu stăm într-un prepeleac".

"Am o rugăminte: noi punem întrebările, dvs. răspundeţi. Vreau să discutăm despre ROBOR pentru că este prima temă de discuţie. Este una care a suscitat mare interes. Aş vrea să vă întrebăm nişte lucruri şi dvs. să răspundeţi. În legătură cu ROBOR a fost un lung şir de declaraţii ale dumneavoastră contradictorii. Aţi spus că ROBOR e un produs al dv, al pieţei, vorbeaţi cu băncile, noi doar îl aprobăm. Apoi aţi spus că ROBOR nu e influenţat de bănci. Când aţi spus adevărul?", a spus Daniel Zamfir.

Răspunsul guvernatolorului BNR: "Văd că aveţi nelămuriri, să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieţei monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac şi spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situaţia reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primeşte 2000 de plăţi şi face 6.000 de încasări. În funcţie de ele şi alte operaţiuni are sau nu suprlus de lichiditate. Unele au suprlus, altele deficit. de asta se numeşte piaţă monetară interbancară".

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, marţi, că ROBOR nu a fost manipulat.

„Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este Nu. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înţelegere de tip cartelar”, a afirmat Mugur Isărecu, marţi, la audierea din Comisia economică a Senatului.

ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% şi 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% faţă de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.

„Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (...) se opreşte orice tendinţă de cartelizare şi se absoarbe tendinţa de lichiditate în exces”, a adăugat Isărescu.

UPDATE 11.20 Isărescu a ajuns în Parlament. Tăriceanu: Ipoteza manipulării ROBOR nu poate fi exclusă din start

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a ajuns marţi în comisia de specialitate din Senat, unde este audiat cu privire la creşterea ROBOR, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, prezent la audiere, spunând că ipoteza manipulării ROBOR nu poate fi exclusă din start.

"Mai mult decât suspiciuni nu am, dar aceste suspiciuni trebuie elucidate. Având în vedere ce s-a întâmplat la nivel european unde arată că LIBOR a fost manipulat, o astfel de ipoteză nu poate fi exclusă din start. Nivelul ridicat al ROBOR care reprezintă un element disuasiv, atât pentru firme cât şi pentru persoane private", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

"Este un sfârşit un răspuns adecvat dat de BNR. Audierea de astăzi vizează exact temele pe care vi le-am anunţat. Vă asigur că şi alte teme de interes public merită dezbăture ulterior. Astăzi nu vom discuta nici despre bonusul pe are vi l-aţi dat de pensionare, nici despre conflictul de interese. Astăzi discutăm despre ROBOR, inflaţie şi despre raportul pe care l-aţi făcut", a spus parlamentarul ALDE Daniel Zamfir.

Drept răspuns, guvernatorul BNR a afirmat: "Răspundem la orice chemare a Parlamentului pentru informare. Pentru lămurirea chestiunilor economice. În conformitate cu legea noastă, am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administraţie, pentru că am observat că în opinia publică există o confuzie: BNR este condusă de o singură persoană. Acesta este motivul pentru care suntem toţi aici, nu ca să impresionăm".

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat, luni, la Parlament, că după audierea de marţi a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se va lămuri dacă BNR ”a intervenit sau nu să influenţeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influenţeze cursul valutar”.

CA al BNR a fost invitat, pentru a treia oară în acest an, de comisiile reunite economică şi de buget-finanţe a Senatului la audiere pentru data de 11 februarie sau data de 12 februarie.


„Am primit, în sfârşit, o invitaţie validă”, a afirmat joi Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, în cadrul briefing-ului de presă, după şedinţa de politică monetară.

„Am anunţat cu ceva săptămâni în urmă care sunt temele pe care dorim să le discutăm cu guvernatorul Băncii Naţionale, înţeleg că, iată, vine cu întreg Consiliul Administraţiei, lucru care ne bucură foarte tare, că înţelege într-un final care sunt obligaţiile Consiliului de Administraţie al BNR. Vom discuta pe marginea ROBOR-ului şi a felului în care se calculează acest indice. Vom discuta pe marginea raportului pe care BNR l-a prezentat la sfârşitul anului în legătură cu stabilitatea financiară şi vom discuta şi despre inflaţie, tema pe care domnul guvernator a abordat-o ieri. Catgoric că va fi abordată şi problema cursului leu-euro. Având în vedere că vom sta mai bine de o oră-două, sunt convins că toat temele care frământă opinia publică vor fi dezbătute şi nu am niciun motiv să cre ca vom pleca, după acea audiere, ami în ceaţă decât suntem acum. Cred că după discuţia de mâine ne vom lămuri cu toţii dacă BNR a intervenit sau nu să influenţeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influenţeze cursul valutar şi care este rolul BNR în stabilrea ţintei de inflaţie la noi în ţară”, a declarat, luni, la Parlament, senatorul ALDE Daniel Zamfir.

 

CA al BNR a fost invitat, pentru a treia oară în acest an, de comisiile reunite economică şi de buget-finanţe a Senatului la audiere pentru data de 11 februarie sau data de 12 februarie.

Reprezentanţii Băncii centrale nu au putut fi prezenţi la audierea propusă pentru 11 februarie, al ora 11:00, deoarece la acea oră era prezentat „Raportul asupra inflaţiei”, ediţia februarie 2019. BNR publică de patru ori pe an acest raport, în februarie, mai, august şi noiembrie.

CA al BNR şi Guvernatorul BNR au mai fost invitaţi în acest an de cele două comisii la data de 29 ianuarie şi la data de 7 februarie. În primul caz, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale, a susţinut că reprezentanţii acesteia nu pot fi prezenţi, deoarece invitaţia nu îndeplinea procedura. Invitaţia era semnată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, în calitate de preşedinte ale Comisiei economice a Senatului, atât pentru poziţia lui, cât şi pentru cea a preşedintelui Comisiei de buget, finanţe şi pieţe de capital a Senatului.

Cea de-a doua invitaţie din acest an a fost făcută pentru ziua de joi, 7 februarie, când CA al BNR avea programată a doua şedinţă de politică monetară din acest an şi prima în care au discutat un raport de inflaţie în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici