Mureş: Propunerea de organizare a unui referendum privind desfiinţarea judeţului a fost respinsă

Consilierii judeţeni din Mureş au respins, joi, într-o şedinţă extraordinară, propunerea de organizare a unui referendum privind desfiinţarea judeţului, cu 18 voturi "împotrivă", 14 "pentru" şi două abţineri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
12 afișări

Consiliul Judeţean Mureş a convocat, joi, o şedinţă extraordinară, cu un punct unic pe ordinea de zi, legat de propunerea reprezentanţilor USL, de convocare a unui referendum în 24 iulie, privind desfiinţarea judeţului.

Proiectul de hotărâre, iniţiat de cei 14 reprezentanţi ai USL din Consiliul Judeţean Mureş, a întrunit 14 voturi "pentru", fiind 18 voturi "împotrivă" şi două abţineri, astfel că propunerea a fost respinsă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, a declarat, după vot, că organizarea unui astfel de referendum nu se justifică în momentul de faţă.

"Cred că suntem foarte serioşi toţi cei care am votat astăzi ( joi - n.r.) împotriva organizării referendumului - pe care noi nu îl considerăm nici nelegal, nici inoportun, într-un moment în care se justifică. În momentul de faţă, însă, nu se justifică organizarea unui referendum. La nivel naţional nu avem încă o strategie stabilită şi s-ar putea să aruncăm 1.300.000 de lei cu acest referendum. Pentru judeţ, financiar ar fi un efort deosebit. Noi nu susţinem că nu trebuie să discutăm foarte serios ce soartă va avea România. (...) Când veţi avea o lege bine pusă la punct pentru administraţia judeţului, ne vom exprima şi noi punctul de vedere. Cred că în momentul de faţă totul era grăbit", a declarat Lokodi, adăugând că ea crede că un referendum va trebui organizat "în momentul în care ştim exact, toţi factorii politici, încotro trebuie să mergem".

De cealaltă parte, preşedinţii USL Mureş, Alexandru Petru Frătean (PSD), şi deputatul Ciprian Dobre (PNL) au criticat, după şedinţă, votul reprezentanţilor UDMR şi PDL din Consiliul Judeţean Mureş.

"Nu a fost o surpriză pentru mine votul de astăzi al coaliţiei de guvernământ care funcţionează perfect în judeţul Mureş, ca şi în Parlament. PDL-iştii vicepereşedintelui naţional al PDL Dorin Florea cu UDMR-iştii vicepremierului Marko Bela au votat împotriva consultării cetăţenilor. Asta pentru că le este frică, ca şi actualului preşedinte al ţării, să se întoarcă la popor. Ar fi fost o surpriză plăcută dacă proiectul USL ar fi trecut astăzi la vot, fiind cel mai corect şi legal demers. Sunt mâhnit că s-a ajuns, după 2008, ca şi în Consiliul Judeţean Mureş să se voteze la ordinul politrucilor UDMR - PDL de la Bucureşti", a afirmat preşedintele PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean.

Preşedintele PNL Mureş, deputatul Ciprian Dobre, a apreciat, la rândul său, că "UDMR şi PDL, prin votul lor, au înfrânt legea", adăugând că probabil USL va reveni cu acest proiect în toamnă.

"N-a trecut, probabil vom reveni cu acest proiect în toamnă. Această tendinţă ca de la centru să ni se spună că trebuie desfiinţate graniţele teritoriale ale unui judeţ nu este legală. Astăzi, practic, UDMR şi PDL, prin votul lor, au înfrânt legea, ceea ce nu este normal", a declarat Dobre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici