- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Năstase, despre negocierile cu UDMR: Mesajul moţiunii de cenzură nu poate fi întors
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, vineri, că mesajul moţiunii de cenzură nu poate fi "întors" în cadrul unor negocieri, întrebat dacă USL ar putea renunţa, în schimbul susţinerii guvernului de către UDMR, la anularea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.
Adrian Năstase (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Negocierile vor arăta foarte clar ce anume doresc cei de la UDMR şi ce se poate obţine. Să nu uităm, totuşi, că moţiunea de cenzură a fost construită pe un anumit mesaj. Eu nu cred că acest mesaj poate fi întors în cadrul unor negocieri", a apreciat Adrian Năstase.
El a făcut aceste declaraţii după ce a fost întrebat despre discuţiile pe care premierul desemnat Victor Ponta le va purta luni cu reprezentanţii UDMR pentru susţinerea Guvernului şi dacă este posibil ca USL să renunţe, în schimb, la anularea Hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
Năstase a spus, pe de altă parte, că nu poate să anticipeze care va fi rezultatul acestei discuţii responsabile, fireşti, cu unul dintre partidele din Parlament.
Năstase a subliniat că este nevoie de o abordare "moderată", el menţionând că, în opinia sa, ceea ce este bun pentru Europa în materie de minorităţi este bun şi pentru România
"Suntem de acord, şi este firesc, să sprijinim chestiunile legate de identitatea celor care aparţin minorităţilor naţionale, dar nu suntem de acord cu separatismul. Nu avem mai multe ţări în frontierele României. Avem o singură ţară. Pentru asta trebuie să învăţăm să locuim împreună, să construim împreună şi să facem politică împreună. De aceea, dialogul este necesar", a mai spus Năstase.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, vineri, că la UMF Târgu Mureş nu a fost respectată autonomia universitară, iar el va restabili legalitatea acolo, evitând însă să precizeze clar dacă va abroga HG privind Universitatea de Medicină şi Farmacie.
Întrebat dacă USL ar putea accepta condiţionări din partea UDMR privind UMF Târgu Mureş, pentru ca UDMR să susţină Guvernul, Victor Ponta a răspuns că "o condiţie este să nu accepţi condiţii inacceptabile".
Ponta a precizat că întotdeauna a susţinut respectarea autonomiei universitare, iar aceasta a fost încălcată în cazul UMF.
"Eu trebuie să restabilesc legalitatea şi asta voi face", a mai spus premierul desemnat.
Pe de altă parte, el a apreciat că este "raţional şi inteligent" să aibă un dialog cu UDMR, care se află în opoziţie.
"UDMR este un partener de dialog. (...) Partidele extremiste din comunitatea maghiară nu sunt parteneri de dialog pentru noi niciodată", a adăugat Victor Ponta.
El a făcut aceste declaraţii la sediul PSD.
Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat, vineri, că UDMR va avea luni o discuţie cu USL.
"Apteptăm în mod concret să vedem cum arată programul de guvernare. Vreau să mă uit foarte atent ce planuri politice au, mai ales în ceea ce priveşte unele măsuri care ne privesc direct, e vorba de Hotărârea de Guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş. Vom avea o discuţie luni cu USL", a precizat Verestoy.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, joi, că va sesiza Consiliul Europei dacă noul Guvern va reveni asupra prevederii legale prin care s-a creat o nouă facultate la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, iar "consecinţele politice ar fi foarte grave".
La rândul său, senatorul UDMR Marko Bela declara că în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, Guvernul a respectat Legea învăţământului, care prevede că în România există trei instituţii de învăţământ superior multiculturale: Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj, Universitatea de Artă şi UMF, ambele din Târgu Mureş.
"Am mari regrete că s-au trezit atât de mari respingeri şi împotriviri faţă de o solicitare justă şi legală, ca şi în cazul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să se aplice acele dispoziţii ale legii care ar conferi atribuţii decizionale acelor cadre didactice care predau în limba maghiară. Atât şi nimic mai mult", a spus Marko.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că "este convenit" faptul că în prima şedinţă a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş.
El a arătat că PNL este interesat să discute cu reprezentanţii maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR, pe tema autonomiei universitare.
Hotărârea de guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost aprobată la sfârşitul lunii martie de Cabinetul Ungureanu.
Actul normativ stabileşte că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.
Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului / UE va produce 2 milioane de proiectile de artilerie în 2025 / NYT: Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost ideea lui Kim Jong-Un, nu a lui Putin
-
astăzi, 13:42