Năstase: În regimul politic Băsescu, cei cu păreri diferite nu trebuie să mai existe

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat, miercuri, că pasajele din Strategia Naţională de Securitate referitoare la presă erau previzibile, demonstrând "tentaţia totalitară".

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Năstase: În regimul politic Băsescu, cei cu păreri diferite nu trebuie să mai existe

Năstase: În regimul politic Băsescu, cei cu păreri diferite nu trebuie să mai existe (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Năstase a spus că referirile la vulnerabilităţile create de unele trusturi media erau previzibile, întrucât "în construcţia regimului politic Băsescu, oricine are o părere diferită nu trebuie să mai existe".

"Întrebarea firească este cine ar urma să stabilească dacă o campanie de presă sau anumite mesaje de presă sunt vulnerabilităţi de securitate naţională. Arogarea acestui drept de a decide ce este bine şi rău într-o societate democratică dovedeşte această tentaţie totalitară care a marcat viaţa politică în ultmii ani", a afirmat fostul preşedinte PSD.

El a mai spus că unul din punctele discutate la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării ar fi fost "găsirea unei modalităţi prin care societatea să fie ţinută în chingi, iar eventualele pericole sociale să poată fi prevenite prin forţă".

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată marţi în CSAT.

Potrivit documentui transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.

Acest capitol mai indică drept puncte slabe corupţia, cu implicaţii asupra funcţionării instituţiilor statului şi cu efecte negative asupra vieţii cetăţeanului, evaziunea fiscală, contrabanda şi practicile specifice economiei subterane.

De asemenea, lipsa unui mecanism coerent de previziune, prognoză, programare, planificare, execuţie şi control care să-l susţină conducerea bugetară în sistem multianual şi pe bază de rezultate, pornind de la coerenţă în formularea şi implementarea politicilor publice este identificată ca o vulnerabilitate.

În aceeaşi categorie mai sunt trecute în document dezechilibrele bugetare generate de decizii politice greşite, scăderea calităţii serviciilor publice de sănătate, crima organizată, precum şi presiunile şi influenţa pe care aceasta încearcă să le exercite asupra instituţilor statului, asupra mass media şi asupra unor reprezentanţi ai clasei politice.

Fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului reprezintă o altă vulnerabilitate a statului român, conform documentului.

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, miercuri, ca termenul pentru redactarea raportului privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării să fie 1 septembrie, Parlamentul urmând să dezbată documentul în sesiunea din toamnă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici