Năstase: Majoritatea legislativă ar putea lipsi la investirea Guvernului, dacă Băsescu este arbitrar

Adrian Năstase scrie, marţi, pe blogul personal, că în cazul în care preşedintele nu va lua în serios voinţa populară, atunci majoritatea parlamentară creată după alegeri ar putea să nu se prezinte la votul de investitură al Guvernului, cabinetul Tăriceanu rămânând în funcţie potrivit Constituţiei.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Năstase: Majoritatea legislativă ar putea lipsi la investirea Guvernului, dacă Băsescu este arbitrar

Năstase: Majoritatea legislativă ar putea lipsi la investirea Guvernului, dacă Băsescu este arbitrar (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă Băsescu nu va lua în serios voinţa populară şi, în consecinţă, punctul de vedere al partidelor la formarea Guvernului, hotărând - arbitrar- să numească un alt prieten de-al său drept candidat la funcţia de prim ministru, care să umble apoi prin oraş pentru a cumpăra voturi sub şantajul unor posibile alegeri anticipate, atunci majoritatea parlamentară creată după alegeri, căreia i s-ar refuza dreptul de a-şi forma guvernul (datorită unei desemnări arbitrare) ar putea să nu se prezinte la votul pentru investitură, Guvernul Tăriceanu continuând să funcţioneze, în baza art.110, alin 4 din Constitutie, până când Băsescu ar lua în serios consultarea partidelor", precizează preşedintele Consiliului Naţional al PSD, pe blogul personal.

El adaugă că, în aceste condiţii, "Băsescu ar putea să-l ţină acasă la el pe candidatul căruia i-a acordat «încrederea» sa".

Năstase mai arată că "o astfel de situaţie ar genera o criză constituţională fără precedent" şi că "rămâne de văzut dacă preşedintele va accepta o astfel de criză doar pentru a-şi pregăti, cum spune Lăzăroiu, un al doilea mandat".

Comentând declaraţiile şefului statului de luni seară, de la un post de televiziune, Adrian Năstase scrie: "Băsescu încearcă să ne aburească din nou. Conceptul central al noii sale teorii, după care el poate să stabilească, după cum vrea muşchii lui, candidatul de prim ministru, este încrederea. Adică viitorul ţării va depinde nu de rezultatul votului de la parlamentare ci de empatia sa cu o persoană capabilă să-i facă pantofii în calitate de şef al Executivului. Şi să accepte în guvern pe toate fostele sale colaboratoare de la Primărie, care-i dădeau încredere".

Liderul social-democrat menţionează că, "în realitate, guvernul este structura ce va trebui stabilită după alegeri iar "desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru se face, firesc, după alegeri şi cu consultarea partidelor, tocmai pentru a declanşa o procedură care să ducă la acomodarea noii structuri executive cu votul popular şi nu cu hachiţele lui Băsescu"

"Încrederea se acordă de către Parlament guvernului în ansamblu ( lista guvernului îl include şi pe candidatul de prim-ministru) şi programului cu care acesta vine în Parlament", spune Năstase.

El continuă: "Încrederea Preşedintelui poate fi importantă pentru alegerea consilierilor săi (Anghelache, Pleşu, Weber - nu-i pun însă în aceeaşi categorie). Pentru funcţionarea Executivului este nevoie de încrederea partidelor care îl vor susţine în Parlament şi de aceea consultarea lor la desemnarea candidatului de prim-ministru nu este una formală. În final este vorba de încrederea Parlamentului în ansamblul său".

Social-democratul citează art. 103, al.3 din Constituţie, potrivit căruia "Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă publică. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor" .

"Aici e chestia cu încrederea, nu la Cotroceni. Cu «încrederea» lui Băsescu, acordată arbitrar colegului Tăriceanu, în 2004, contrar rezultatelor alegerilor, românii au văzut cu ce s-au ales : scandaluri, haos, dezbinare", mai comentează Năstase pe blog.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, la B1 TV, referindu-se la procedura de numire a premierului, că sunt zone ale Constituţiei în care şeful statului decide şi Parlamentul trebuie să ţină cont de hotărâre, în caz contrar, Legislativul putând fi dizolvat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici