- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Năstase: OUG privind cumulul salariu-pensie, rezultatul preluării rapide a sugestiilor Cotrocenilor
Liderul PSD Adrian Năstase, afirmă, pe blog, că în cazul OUG privind cumulul dintre pensie şi salariu e vorba despre "o precipitare rezultată din acel tip de emoţie ce apare atunci când conştientizezi enorma responsabilitate" ca prim-ministru şi când "preiei prea repede sugestiile" de la Cotroceni.
Năstase: OUG privind cumulul salariu-pensie, rezultatul preluării rapide a sugestiilor Cotrocenilor (Imagine: Mediafax Foto)
"Din înţelepciunea poporului român: graba strică treaba! Ordonanţa privind cumularea pensiei cu salariul este un exemplu clar al modului în care o idee interesantă şi o intenţie fără îndoială bună ajung să genereze efecte contrare celor aşteptate", spune fostul premier pe blogul personal, într-o postare intitulată "Unde dai şi unde crapă!".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
El arată că românii sunt afectaţi de criza economică internaţională, că "bugetul de stat are nevoie de bani şi trebuie să facem economie la capitolul cheltuieli publice".
"Avem un guvern nou care a pornit cu un deficit la capitolul imagine şi care doreşte să demonstreze opiniei publice că vrea şi poate să guverneze eficient. Prin urmare, una dintre primele măsuri luate este aceea de a face puţină justiţie socială, adică de a interzice «pensionarilor de lux», proveniţi în special din zona Armatei, a Internelor şi a Justiţiei să-şi rotunjească veniturile, la care au dreptul ca pensionari, cu salarii de la stat", explică preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
"Nimic rău până acum, cel puţin din perspectiva unui social-democrat", adaugă Adrian Năstase, adăugând că "în acest malaxor care de fapt viza o minoritate (fiindcă cei în cauză nu depăşesc numărul a câtorva sute de oameni la fiecare minister vizat), a intrat marea masă a pensionarilor pentru care acest tip de cumul (pensie+salariu) reprezintă şansa unui trai la limita decenţei", mai ales că "regula neplăcută a României de azi este aceea că pensia este mică şi insuficientă pentru un trai normal".
În opinia lui Năstase, "practic, sunt afectaţi exact acei oameni care au nevoie de ajutorul statului".
"Cu siguranţă, aici este o eroare. Nu de gândire, ci de punere în execuţie", afirmă Năstase, adăugând că nu poate să creadă că "intenţia era doar aceea de a elimina din ministerele de forţă câteva zeci de generali incomozi, pentru a face loc unor ofiţeri mai tineri şi mai docili".
"Acest semnal însă şi-a pierdut din valoare în contact cu realitatea românească specifică. De ce? Pentru că măsura a fost adoptată în grabă, fără o analiză, fără un studiu de impact şi fără dezbateri prealabile. Cred că, în acest caz, am avut de-a face cu o precipitare rezultată din acel tip de emoţie ce apare atunci când conştientizezi enorma responsabilitate ce-ţi revine în calitate de prim-ministru şi când preiei prea repede sugestile venite de la Cotroceni (cel puţin aşa se spune)", mai spune Adrian Năstase.
Adrian Năstase precizează că nu vrea să fie critic, mai ales dacă în spatele ordonanţei se află o intenţie corectă.
"Cu toate acestea readuc aminte un alt principiu, al statului de drept: nu poţi băga după gratii 100 de oameni doar pentru că ştii sigur că printre ei se află un hoţ pe care n-ai putut să îl identifici corect. În astfel de situaţii, mai bine măsori de mai multe ori şi tai o singură dată", spune acesta, exprimându-şi speranţa ca "noul guvern să conştientizeze faptul că acest tip de atitudine transmite un semnal prost şi să (re)acţioneze în consecinţă".
"Sigur că acum se pot face şi ar trebui să se facă o serie de cârpeli, dar lecţia ar trebui învăţată rapid, pentru că astfel de situaţii să nu se mai repete", mai afirmă liderul PSD.
Năstase oferă şi o soluţie care poate ajuta guvernul să iasă bine din aceasta situaţie, şi anume "legea salarizării personalului bugetar".
"Sursa pentru ceea ce se întâmplă acum se găseşte în această zonă şi aici ar trebui acţionat cât mai repede. Până nu se pune la punct un sistem ierarhizat de salarizare pentru tot ceea ce înseamnă bugetari, orice măsură şi orice decizie este îndreptată asupra efectelor, impactul fiind unul conjunctural şi limitat", arată Năstase, întrebându-se, retoric, în finalul postării, "cine are curajul să stabilească o astfel de ierarhie a categoriilor de bugetari".
Citeşte şi:
Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu
Băsescu: OUG privind cumulul salariului cu pensia a vizat abuzul pe seama banului public
Actorii contestă noua ordonanţă privind pensiile
Avocatul Poporului a contestat la CC ordonanţa privind cumulul pensiei cu salariul
Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.