Năstase, preocupat de dărâmarea gardului Parlamentului în perioadă de greve

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Adrian Năstase (PSD) şi-a exprimat, în şedinţa Birourilor Permanente de luni, preocuparea faţă de propunerea de dărâmare a gardului Parlamentului într-o perioadă în care vor avea loc greve.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului Năstase, preocupat de dărâmarea gardului Parlamentului în perioadă de greve

Năstase, preocupat de dărâmarea gardului Parlamentului în perioadă de greve (Imagine: Toni Salabaşev/Mediafax Foto)

Potrivit discuţiilor din şedinţa Birourilor Permanente reunite de luni, preşedintele Senatului, Mircea Geoană a apreciat necesitatea eliminării zidului care înconjoară Parlamentul, dând exemplul celorlalte clădiri ale parlamentelor din Europa.

El a fost contrazis de deputatul PSD Aura Vasile, care l-a întrebat dacă Parlamentul de la Londra nu are ziduri înconjurătoare.

"Pază are, dar nu are ziduri. Sunt două lucruri diferite", i-a replicat preşedintele Senatului colegei de partid.

"Doar ca o notă de referinţă - nu cunosc în Europa vreun Parlament care să fie înconjurat cu ziduri. Cunosc măsuri de protecţie", a spus Geoană, precizând că la un moment dat va trebui ca Parlamentul să se gândească şi la un subiect de genul dărâmării acestor ziduri.

Adrian Năstase a intervenit şi el în discuţie, întrebând dacă zidurile Parlamentului constituie o problemă de natură estetică.

"Stimaţi colegi, problema este de natură estetică? Dacă este de natură estetică, putem să o discutăm. Dacă vrem să asigurăm afluirea populaţiei către clădire, lucrul acesta se poate face foarte simplu prin spargerea unor găuri în gard. Noi putem să o facem fără să dărâmăm gardul. Lucrul acesta se poate face extrem de simplu", a spus Năstase.

El a continuat, precizând că "dărâmarea gardului este o operaţiune pe care legislativul nu o poate suporta cu tot bugetul Camerei pe anul acesta, mai ales că fundaţia are 70 de centimetri iar transportarea materialelor de aici, a deşeurilor, ar costa".

Năstase a ţinut să îşi exprime şi îngrijorarea faţă de perioada de greve care urmează şi care, prin demolarea zidurilor Parlamentului, ar duce la un acces mai facil în clădirea legislativului.

"Eu vă propun, dacă asta este chiar o problemă şi mai ales în perioada de greve care se apropie, dacă simţim această nevoie, se pot sparge găuri semnificative în zid şi se poate intra fără probleme. Deci, depinde ce ne propunem să facem", a apreciat Năstase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL), care a propus dărâmarea gardului Parlamentului, i-a răspuns lui Adrian Năstase, arătându-se convinsă de faptul că acest subiect poate fi abordat profesionist.

"Eu sunt convinsă că putem să abordăm acest subiect profesionist şi luând în considerare nevoia unei deschideri a Parlamentului către cetăţeni, şi nu consolidarea unei eventuale temeri a noastră faţă de oameni", a spus ea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, că va depune, în două săptămâni, un proiect de lege care să vizeze dărâmarea gardului Parlamentului, menţionând că oamenii trebuie să aibă acces la clădirea Legislativului.

Anastase a adăugat că şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus că va susţine un astfel de proiect.

Întrebată dacă dărâmarea acestui gard a fost propusă de Adrian Năstase, în urmă cu câţiva ani, Roberta Anastase a declarat: "Nu, dânsul (Adrian Năstase - n.r.) l-a construit, nu a propus dărâmarea lui".

Anastase speră ca propunerea ei legislativă să fie susţinută şi de Adrian Năstase şi să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici