Năstase: Prezenţa lui Băsescu la instalarea lui Diaconescu şi Stănişoară este neconstituţională

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Adrian Năstase critică, pe blogul său, prezenţa şefului statului la ceremoniile de instalare în funcţie a ministrului Apărării, democrat-liberalul Mihai Stănişoară şi a celui de Externe, social-democratul Cristian Diaconescu, considerând-o neconstituţională.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Năstase: Prezenţa lui Băsescu la instalarea lui Diaconescu şi Stănişoară este neconstituţională

Năstase: Prezenţa lui Băsescu la instalarea lui Diaconescu şi Stănişoară este neconstituţională

În opinia lui Năstase, şeful statului "nu are ce să caute la instalarea miniştrilor, acest rol revenind primului-ministru sau persoanei desemnată de el dintre membrii cabinetului - miniştri de stat, viceprim-miniştri".

"Poate să însemne participarea lui Băsescu la învestirea ministrului de Externe şi a ministrului Apărării, încercarea de a transforma aceste zone în domenii rezervate ale lui Traian Băsescu, în timp ce Emil Boc, ca şef al guvernului, s-ar ocupa numai de administrarea economiei interne? Este posibil ca PSD şi PDL să accepte o astfel de rescriere a Constituţiei? Nu ştiu. Deocamdată, nu a existat nicio reacţie în legătură cu această acţiune neconstituţională a lui Băsescu", remarcă liderul social-democrat.

Năstase se întreabă dacă prin prezenţa la istalarea ministrului de Externe Băsescu vrea să arate că acesta "iese de sub umbrela Guvernului, transformându-se în şef de departament la Cotroceni".

El aminteşte că, potrivit Constituţiei, atribuţiile preşedintelui în domeniul politicii externe constau în încheierea de tratate în numele României, negociate de Guvern şi pe care le supune, spre ratificare, Parlamentului, precum şi în numirea ambasadorilor, la propunerea Guvernului.

De asemenea, Adrian Năstase apreciază că declaraţiile preşedintelui pe tema formării Guvernului sunt relevante pentru interpretarea pe care Traian Băsescu o dă Constituţiei.

"Confuzia dintre mai multe abordări (Traian Băsescu îşi asumă direct faptul că este liderul PDL, dar joacă rolul preşedintelui neutru de faţă cu presa) este şi ea sugestivă pentru problemele pe care personalizarea le aduce în spaţiul public: când dai o nouă interpretare (în unele locuri, în directă contradicţie cu litera şi spiritul Legii fundamentale) trebuie măcar să fii coerent", afirmă fostul premier.

Năstase aminteşte şi de prevederile constituţionale pe care Traian Băsescu le-a invocat în timpul discuţiilor pe tema formării Cabinetului.

"Pe de o parte, articolele invocate de preşedinte pe toată perioada discuţiilor despre formarea Guvernului (mai ales articolul 103) nu conţin nicăieri termenul de «negocieri». Preşedintele se consultă cu partidele politice (care au deci rolul decisiv în schiţarea noului Guvern; ele negociaza între ele, şi nu cu preşedintele), el formalizând doar mesajul primit de la formaţiunile politice. Pe de altă parte, mi se pare grav faptul că negocierile invocate de Traian Băsescu sunt mai degrabă negocierile pe care partidele (sau diverşi lideri ai lor) le-au avut cu el şi nu între ele. Cam aşa se rescrie Constituţia…", scrie Adrian Năstase pe blog.

El susţine că preşedintele nu are un rol constituţional în desemnarea miniştrilor, în formularea programului de guvernare, aceste prerogative fiind rezervate candidatului la postul de prim-ministru şi partidelor care au decis formarea coaliţiei de guvernare - conform Legii partidelor politice.

Preşedintele Traian Băsescu a fost prezent, marţi, la instalarea ministrului Apărării Mihai Stănişoară şi a ministrului de Externe Cristian Diaconescu.

La Ministerul Apărării, şeful statului a declarat că a asistat la prea multe ceremonii de învestire la MAp şi şi-a exprimat speranţa că mandatul lui Mihai Stănişoară va fi unul de patru ani, dând asigurări că, deşi se vorbeşte despre criză, procesele de înzestrare şi modernizare a armatei vor continua.

La MAE, Băsescu a declarat că doreşte depolitizarea ministerului, că se poate vorbi despre un semieşec în relaţia cu Rusia, iar referitor la Moldova a spus că România făcut tot ce putea şi că "e rândul să mai vrea şi Chişinăul". De asemenea, el a mai afirmat că ministrul Diaconescu este o garanţie de politică externă serioasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici