Năstase: Problema României nu o reprezintă Guvernul, ci preşedintele

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat luni, înaintea şedinţei BPN, că o soluţie pentru depăşirea crizei ar putea fi, pe lângă un guvern de tehnocraţi, şi "un preşedinte tehnocrat".

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Năstase: Problema României nu o reprezintă Guvernul, ci preşedintele

Năstase: Problema României nu o reprezintă Guvernul, ci preşedintele (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Năstase a spus că social-democraţii "lucrează" la textul unei moţiuni de cenzură, care să fie iniţiată după ce Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament pe măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

El a precizat că moţiunea "va fi un text serios", şi nu "un concurs de frumuseţe" la variantele ideologice ale partidelor din opoziţie.

"Am văzut tot felul de idei, de soluţii avansate. Poate adăugăm aici şi varianta unui preşedinte tehnocrat. Problema noastră în România nu o reprezintă Guvernul, ci preşedintele, cel care cauţionează această formulă de guvern, vorbeşte şi hotărăşte în numele Guvernului", a spus Năstase.

El a adăugat că, pe lângă moţiunea de cenzură, PSD are şi opţiunea atacării la Curtea Constituţională a proiectelor de lege pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului.

"Sunt multe aspecte de neconstituţionalitate care merită ridicate. Vom vedea textul proiectelor de lege şi vom decide. Sigur, şi asta poate fi o opţiune", a menţionat el.

Năstase a mai spus că şi organizarea unui referendum pentru aplicarea măsurilor de austeritate ar fi o soluţie, costurile acestuia putând fi deduse din "viitoarele sume pe care le-ar obţine şi le obţine deja PDL în teritoriu din anumite contracte de stat".

"Referendumul este cea mai democratică modalitate de a afla ce vor oamenii. Aşa, printr-o grevă aici şi acolo (...) poate e mai greu. Cum ştiu că preşedintele e un mare pasionat de referendumuri consultative, cred că aceasta ar putea fi o soluţie", a afirmat preşedintele CN al PSD.

Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament.

Proiectele de legi pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea au sosit, luni dimineaţă, la Parlament, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Ea a precizat că Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se vor reuni în şedinţă, marţi, la ora 13.30, pentru a stabili procedura pe care o vor urma aceste legi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici