Năstase: PSD este în declin electoral evident, faţă de 2004

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, afirmă, într-o analiză a parcursului electoral al PSD în 2004-2009, postată pe blogul său, că, în prezent, PSD se află într-un declin electoral evident, el apreciind că PNL poate fi aliat al PSD în încercarea de a ataca pe două fronturi spaţiul câştigat de PDL

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Năstase: PSD este în declin electoral evident, faţă de 2004

Năstase: PSD este în declin electoral evident, faţă de 2004 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"PSD nu a cunoscut în ultimii ani evoluţii electorale fantastice. Mai mult, faţă de momentul 2004 suntem într-un declin evident. Deşi momentul cel mai dramatic din ultimii ani a fost depăşit într-o oarecare măsură, suntem încă departe de a mai fi principalul partid de pe scena politică internă", precizează Năstase.

Năstase consideră că, în perioada 2004-2007, PSD s-a aflat în cel mai mare declin şi că momentul 2007 a reprezentat prima înfrângere majoră a PSD în faţa dreptei.

El apreciază că, în ceea ce priveşte evoluţia pe tipuri de alegeri, PSD a pierdut pe toate fronturile. "În niciun tip de alegeri nu am reuşit o evoluţie pozitivă, în afara europarlamentarelor, unde am reuşit să recuperăm ceva după minimul din 2007", arată Năstase în analiza menţionată.

El precizează că, faţă de 2004, electoratul PSD s-a redus cu peste un milion de votanţi.

"Nucleul de electori pe care ne putem baza în orice moment este de circa 1,5 milioane de votanţi. Nu s-a mai reuşit însă atingerea a 4 milioane de votanţi politici precum în 2004, maximul fiind de circa 3 milioane la primul tur al prezidenţialelor, cu doar 400.000 mai mult decât la localele din 2008 (care fusese maximul de după 2004)", se arată în analiză.

Năstase pecizează că evoluţia electorală negativă a PSD se reflectă cel mai bine în scăderea numărului de reprezentanţi politici: parlamentari, primari, consilieri locali şi judeţeni, înregistrându-se peste tot pierderi de mandate, cu excepţia Senatului şi a europarlamentarilor.

Năstase precizează că declinul PSD din ultimii ani a fost foarte vizibil şi la alegerile prezidenţiale, în condiţiile în care, dacă în 2004 PSD reuşea în turul întâi să obţină 41% din voturile exprimate, în 2009, în primul tur, a obţinut 31%, adică cu 1,2 milioane de voturi mai puţin decât acum cinci ani.

"Handicapul izolării PSD pe scena politică din 2004 a fost depăşit, dar din păcate nu s-a reuşit cumularea majorităţii celor 20% obţinute de Crin Antonescu (pe lângă cele 20% ale tuturor celorlalţi candidaţi, în condiţiile în care Traian Băsescu era acum izolat pentru turul II). Pe fond, dreapta a obţinut acum 52% în primul tur de scrutin, faţă de cele 34% din 2004, în vreme ce noi am obţinut cu 10% mai puţin. Mai mult, din păcate pentru noi, nu am reuşit ca în 2009 să obţinem acelaşi rezultat ca la parlamentare, în condiţiile în care în 2004 prezidenţialele au tras în sus scorul partidului", se menţionează în analiză.

Năstase subliniază că nu există niciun judeţ în care la prezidenţialele din 2009 să se fi obţinut mai multe voturi decât în 2004, cel puţin în primul tur de scrutin.

Concluziile analizei relevă că slăbirea masivă a fiefurilor PSD nu a fost dublată de o consolidare pe zonele mai puţin favorabile şi că PSD încă mai este dependent de votul tradiţional, asupra căruia se exercită presiuni din ce în ce mai mari din partea dreptei.

Pe de altă parte, PSD trebuie să se aştepte ca PDL să continue ofensiva, se mai arată în concluziile analizei, unde se apreciază că, la nivel naţional, PNL poate fi aliat al PSD în încercarea de a ataca pe două fronturi spaţiul câştigat de PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici