- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Năstase s-a plâns lui Barroso că este hărţuit politic
Fostul premier Adrian Năstase i-a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare preşedintelui CE, Jose Barroso, în care afirmă că este hărţuit politic prin intermediul DNA şi arată că în dosarul legat campania din 2004 sunt vizaţi 972 de martori, în timp în procesul de la Nurnberg au fost audiaţi doar 270.
Năstase s-a plâns lui Barroso că este hărţuit politic
"Vă informez că astăzi a avut loc prima «victorie» a justiţiei independente în România. M-am prezentat, în baza Rechizitoriului depus de Daniel Morar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru primul termen în dosarul care vizează finanţarea, cu pixuri şi brichete, a campaniei electorale din 2004, a PSD şi a mea", îi scrie Năstase lui Barroso.
El menţionează că pentru ca procesul să se desfăşoare cât mai "obiectiv", Daniel Morar a propus pentru audieri, în dosarul menţionat, 972 de martori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
"În condiţiile actuale, în care ICCJ nu poate stabili mai mult de un termen pe lună pentru un dosar şi respectiv, audierea a 10 martori pe şedinţă, acest proces ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de circa 9 - 10 ani, perioadă care va depăşi, fără îndoială, durata mandatului actualei Comisii Europene ce monitorizează succesele "remarcabile" ale procurorilor lui Daniel Morar. Pe care istoria însă le va consemna. Pentru comparaţie, doresc să vă amintesc că în procesul de la Nürnberg au fost audiaţi 270 de martori. Diferenţa de la 270 la 970 dovedeşte, în cazul dosarului meu, seriozitatea, obiectivitatea, independenţa politică, neutralitatea, profesionalismul, preocuparea pentru egalitatea armelor în proces, egalitatea tuturor cetăţenilor în faţa legii (în sensul că aproape fiecare cetăţean să aibă şansa de a depune mărturie în faţa instanţei, în acest dosar), dar, mai ales, preocuparea pentru adevăr", se arată în scrisoarea lui Năstase.
El menţionează că "această preocupare deosebită se manifestă tocmai în acest an dificil, în care şeful lui Daniel Morar, Traian Băsescu se chinuie cu greutăţile ţării şi încearcă, aşa cum ştie mai bine, să repare, ce mai poate, din inechităţile existente în sistemul judiciar".
"Pentru că am observat, cât de preocupată este Comisia Europeană de felul în care politicienii români se ascund în spatele imunităţii prevăzute de Constituţie, doresc să vă pun la dispoziţie un document, pe care l-am primit, prin care se solicita Preşedinţiei României - Comisiei speciale constituită conform art. 16 al. 2 din Legea 115/1999 republicată privind răspunderea ministerială, din noiembrie 2002, trimiterea în judecată a lui Traian Băsescu pentru acuzaţii grave de corupţie legate de un prejudiciu de 300.000.000 USD şi diverse alte fapte. În urma primirii acestui aviz, dosarul a fost trimis în instanţă, însă, după schimbarea de regim politic din 2004, instanţa a descoperit un viciu fundamental în acest dosar şi anume, faptul că dosarul fusese trimis nu sub semnătura şefului PNA (DNA), ci sub semnătura celui pe care îl lăsase la comandă şeful său, conform regulamentului", scrie Năstase.
El a daugă că, în aceste condiţii, "probabil Comisia Europeană s-ar fi aşteptat ca Daniel Morar, «Europeanul anului», care se jura presei «că dosarele penale nu se fac în funcţie de succesul sau insuccesul în alegeri», să semneze simplu, acoperind viciul formal şi retrimiţând dosarul în instanţă, pentru ca Traian Băsescu să poată să-şi rezolve elegant problemele cu justiţia".
"Ei bine, nu! Daniel Morar a chemat un grup de procurori din provincie, pe care i-a detaşat la Bucureşti, pentru a spăla acest dosar, prin intermediul a două expertize care o contraziceau pe cea iniţială, arătând că, în ciuda evidenţei, statul român nu a pierdut nimic pierzându-şi flota comercială, ci chiar a câştigat. Daniel Morar a asigurat disjungerea dosarului pentru Traian Băsescu, interpretând textul Constituţiei în propria viziune şi oferindu-i astfel imunitate absolută pentru fapte penale. În felul acesta, principiul din Constituţie «nimeni nu este mai presus de lege» a căpătat o reflectare erga omnes şi în practica politică. Regret că trebuie să vă scriu despre aceste lucruri, dar sper ca după patru ani, distinşii membri ai Comisiei Europene vor înţelege acţiunile de hărţuire politică împotriva mea, prin folosirea unui instrument politic - D.N.A.-ul lui Daniel Morar «reloaded»", mai scrie Năstase.
Citeşte şi:
Comisia juridică nu va solicita Camerei urmărirea penală a lui Năstase
Năstase cere Parlamentului să îi trimită dosarele în instanţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO