„Cred că primul element important este să asigurăm stabilitate politică. Alegerile trebuie să se încheie necontestat, fără a fi contestate din punctul de vedere al rezultatului, pentru a nu genera alte valuri în exterior, de lipsă de încredere. Apoi – foarte rapid, stabilirea, crearea, nominalizarea şi apoi aprobarea Guvernului în Parlament. Apoi, clarificarea raporturilor cu FMI, în condiţiile iniţiale, pentru că nu cred că se pune problema de a se renegocia acest acord”, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, Năstase.
Acesta a precizat că el, personal, crede că acordul cu FMI a fost prost negociat, însă a opinat că România nu îşi poate permite, în acest moment, să îl renegocieze „în mod fundamental”.
„Eu cred că a fost prost negociat, asta e altceva, dar acum nu cred că ne putem permite să îl renegociem, sau nu în mod fundamental. A patra chestiune – cred că partidele vor trebui să îşi asigure o viaţă autonomă şi să caute să pregătească noi echipe pentru viitoarele guvernări. Observ oarecum că, în momentul de faţă, aproape toate partidele lucrează cu cei care au fost deja în guvernări anterioare, partidele nu sunt suficient de mult pepiniere pentru noi cadre pentru viaţa politică şi asta e un lucru rău. În plan extern, în cazul în care Mircea Geoană va câştiga – şi sper să se întâmple aşa – el are multă experienţă din acest punct de vedere şi eu cred că dimensiunea externă va fi o domninantă a vieţii publice şi a activităţii prezidenţiale„, a adăugat Năstase.