Năstase şi-a sfătuit colegii să înveţe din cele două divorţuri de la TV cum să rezolve problemele de la Cameră

Membrii Biroului Permanent al Camerei au criticat, în şedinţa de miercuri, decizia Senatului de a-şi înfiinţa Comisie pentru afaceri europene, în condiţiile în care exista o comisie comună, Adrian Năstase sfătuindu-şi colegii să înveţe cum să procedeze din "cele două divorţuri celebre" de pe tv.

23 afișări
Imaginea articolului Năstase şi-a sfătuit colegii să înveţe din cele două divorţuri de la TV cum să rezolve problemele de la Cameră

Năstase şi-a sfătuit colegii să înveţe din cele două divorţuri de la TV cum să rezolve problemele de la Cameră (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Conform stenogramei şedinţei Biroului Permanent al Camerei de miercuri, deputatul Ovidiu Ganţ a semnalat faptul că Senatul a hotărât să-şi înfiinţeze propria Comisie de afaceri europene, dar comisia comună încă funcţionează. El a arătat că, de aceea, se impune de urgenţă un plen comun pentru a adopta hotărârea de desfiinţare a comisiei comune.

"Subliniez că nu sunt de acord cu aceasta, consider că este o prostie că există comisii separate, dar asta este o altă discuţie, dar natura juridică trebuie clarificată. Nu poate să existe o comisie comună; una la Senat şi eventual una la Cameră pe care trebuie să o înfiinţăm prin hotărâre", a adăugat Ganţ.

Şi Valeriu Zgonea a remarcat "postura delicată" în care se află Parlamentul. Domnul Valeriu Zgonea:

"Este o postură delicată. Lumea o să râdă de noi. După ce am fost lăudaţi atâţia ani de zile că am învăţat din experienţa statelor europene şi avem o singură Comisie de afaceri europene, la următorul COSAC, doamna preşedinte cunoaşte, o să ne trezim cu doi preşedinţi, unul de Camere comune şi unul de Camera superioară, Senat, şi lumea o să întrebe: bine, bine şi de ce? ce atribuţii are fiecare? pentru că nu sunt specificate nici în regulamentele celor două Camere. În celelalte regulamente unde există sistem bicameral, fiecare dintre ele are atributul său specific: unii fac subsidiaritate şi proporţionalitate, ceilalţi fac analiză pe directive şi emit opiniile statului respectiv şi dau mandat. Este o situaţie, aşa cum a spus şi domnul Ganţ, după părerea mea, absolut hilară şi ruşinoasă pentru noi, suntem novatori în sistemul european pe chestia asta, fără niciun efect", a spus Valeriu Zgonea.

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Adrian Năstase a propus ca, deşi formal ar trebui să existe întâi o decizie a celor două Camere, deputaţii să-şi constituie şi ei propria comisie, iar când va avea loc o şedinţă comună a plenului să fie reglementată situaţia de fapt.

"Eu nu cred că este cazul ca noi să fim superlegalişti într-o situaţie în care, practic, printr-o abordare de forţă sau prin construirea unei situaţii de fapt, evident, că structura aceasta bicamerală numai există. Şi atunci, cred că ar trebui de îndată să trecem la pregătirea unei comisii a Camerei. Nu putem să-i obligăm...", a adăugat Năstase.

Valeriu Zgonea a relatat că senatorii membri ai comisiei comune de afaceri europene au venit la şedinţa acesteia şi "o parte dintre ei au spus că ei nu înţeleg".

"Păi, numai înţelege nimeni nimic ce o să scriem acum în regulament", a replicat secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu.

"Eu cred că sunt deja două divorţuri celebre, de zile întregi la televiziuni, care ne învaţă cum să procedăm. Haideţi să nu mai pierdem vremea", a intervenit şi Adrian Năstase.

Mircea Duşa a făcut şi el o propunere: "Dacă tot într-o sesiune am reuşit să distrugem regulamentele astea - pentru nişte independenţi - care au fost rezolvate în 20 de ani şi au creat nişte percepte, de ce nu putem avea comisie şi la Cameră şi la Senat şi reunit să existe o comisie la nivelul Parlamentului reunit?".

Adrian Năstase i-a replicat: "Domnule Duşa, dumneata propui ca în locul căsătoriei, propui de fapt concubinajul celor două Camere. O să vedem".

"Trebuie să notăm că domnul Mircea Duşa este un susţinător important al propunerii făcute de domnul preşedinte, susţinută de cetăţeni, a unui Parlament unicameral, nu?", a intervenit ironic şi Roberta Anastase.

Ea a mai spus că trebuie găsită o formulă.

Senatul a aprobat, în 2 martie, înfiinţarea propriei Comisii pentru afaceri independente, condusă de către senatorul independent Vasile Nedelcu.

Această comisie a fost înfiinţată de Senat în urma negocierilor de la începutul sesiunii parlamentare dintre liderii de grupuri, după ce Curtea Constituţională a decis că modificarea Regulamentelor Camerelor pentru constituirea grupurilor independenţilor este constituţională.

La nivelul Legislativului există însă Comisia comună pentru afaceri europene condusă de Viorel Hrebenciuc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici