- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Năstase: Viitoarea lege a minorităţilor ar trebui să sintetize drepturile obţinute deja de acestea
Liderul Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, spune că viitoarea lege a minorităţilor ar trebui doar să adune la un loc prevederile deja existente în alte legi privind minorităţile, iar cea privind regiunile de dezvoltare să nu conţină "formule ascunse",prin care să se creeze Ţinutul Secuiesc
"Sunt lucruri care pot fi abordate prin prisma unei nevoi de modernitate şi sunt alte chestiuni care reprezintă mai curând stereotipuri care vin din trecut", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Oradea, Adrian Năstase, după ce a fost întrebat despre modul în care PSD şi USL tratează proiectul de lege privind statutul minorităţilor şi cel privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Legea minorităţilor, în opinia mea, poate să fie eventual o lege care să strângă dispoziţiile existente în diferite alte legi, deci să fie o operaţiune de codificare. Ceea ce deja există în legea administraţiei publice locale, de exemplu chestia cu plăcuţele şi cu nu mai ştiu ce, ceea ce există în Legea educaţiei, ceea ce există în reglementările privind justiţia, toate aceste lucruri, puse împreună, pot să însemne până la urmă o lege a minorităţilor. Nu ar fi probleme deosebite dacă tratăm lucrurile în acest fel. Dacă se încearcă însă crearea unui stat paralel, a unor instituţii care să fie paralele instituţiilor statului în anumite zone, vom avea mari rezerve, şi cei care vor susţine astfel de formule vor avea şi ei mari probleme", a spus Adrian Năstase.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a criticat faptul că PDL foloseşte proiectul legii minorităţilor ca instrument pentru păstrarea UDMR în coaliţia de guvernare, după ce a blocat ani de zile adoptarea acestei legi.
"Acest proiect de lege a fost blocat ani de zile de reprezentanţii PDL, dar acum s-au hotărât să îl sprijine pentru raţiunea de a rămâne la putere", a spus Năstase.
În legătură cu proiectul de reorganizare a regiunilor, liderul PSD a afirmat că formaţiunea sa şi partenerii din USL nu vor sprijini "şmecheriile" prin care s-ar încerca, de exemplu, înfiinţarea Ţinutului Secuiesc.
"În ceea ce priveşte formulele ascunse prin care eventual să se creeze Ţinutul Secuiesc sau altceva de acest gen, o spun direct: vom fi împotrivă, nu vom sprijini şmecherii de genul ăsta", a afirmat Năstase.
Adrian Năstase a precizat că proiectul pentru reorganizarea administrativă ar putea fi sprijinit de PSD şi USL numai în condiţiile şi în scopul stimulării dezvoltării, şi exclusiv pe baza respectării Constituţiei în vigoare sau a revizuirii acesteia în urma unui referendum.
"Dacă este vorba despre chestiuni legate de proiecte care să însemne crearea unor regiuni care să poată beneficia de finanţări în contextul unor reglementări europene, evident că vom fi de acord. Dar aici trebuie să ţinem seama că avem nişte reglementări şi în Constituţie, iar în măsura în care se vor dori unele lucruri mai spectaculoase, evident că va fi nevoie de o discuţie serioasă şi de o majoritate de două treimi pentru modificarea Constituţiei, iar apoi de un referendum care să sprijine ideile respective", a spus Năstase.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avertizat, sâmbătă, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Cluj, că neadoptarea Legii minorităţilor în sesiunea de primăvară a Parlamentului pune sub semnul întrebării viitorul coaliţiei.
"Legea minorităţilor, care va pune bazele autonomiei culturale, va trebui adoptată în sesiunea din primăvară. La acest lucru s-a angajat Guvernul, să se adopte în sesiunea din primăvară, iar Parlamentul va vota. Va fi o probă dacă Parlamentul are majoritate în primăvara lui 2011. Dacă nu are nici majoritate, nici voinţă politică, atunci viitorul coaliţiei se va pune sub semnul întrebării", a spus preşedintele UDMR.
Adoptarea Legii minorităţilor figurează în protocolul de colaborare parlamentară şi guvernamentală semnat, în 2 martie, de către preşedintele PDL, premierul Emil Boc, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, preşedintele executiv al UNPR, Gabriel Oprea, şi liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O nouă industrie prinde contur: Cum ar putea ajunge România un hub regional pentru esports
-
Criză politică în Austria. Karl Nehammer îşi dă demisia în urma eşecului formării unei coaliţii
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Muniţie proaspătă pentru strategiile expansioniste ale Guvernului Netanyahu în Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO