Năsui, despre reforma pensiilor speciale: Guvernul a crezut că poate prosti Comisia Europeană

Cel mai mare pericol legat de reforma pensiilor speciale este ca legea să fie adoptată, după care termenele să fie prorogate, astfel încât reforma să nu se întâmple niciodată, spune la RFI vicepreşedintele USR Claudiu Năsui.

Urmărește
1034 afișări
Imaginea articolului Năsui, despre reforma pensiilor speciale: Guvernul a crezut că poate prosti Comisia Europeană

Năsui, despre reforma pensiilor speciale: Guvernul a crezut că poate prosti Comisia Europeană

„Măcar acum mi se pare că domnul Budăi a înţeles că toate pensiile de serviciu sunt pensii speciale, toate pensiile care sunt date prin legi speciale şi plătite prin bugetul de stat sunt speciale, deci ăsta este deja un lucru bun. Aşteptăm să vedem amendamentele, pentru că din conferinţa de presă a domnului Budăi înţelegem că vor fi nişte amendamente la proiectul Guvernului, care e deja pe circuit, aşteptăm să le vedem, să înţelegem exact ce vor să facă cu ele, dar orice merge în direcţia desfiinţării acestor pensii speciale USR a susţinut şi va susţine (...). Deci este un lucru binevenit”, spune Claudiu Năsui.

Vicepreşedintele USR se teme că anumite măsuri privind pensiile vor fi prorogate.

„Aş trage un semnal de alarmă şi anume faptul că acel gradualism de care vorbea domnul Budăi, dar aşteptăm să vedem amendamentele, să vedem exact unde se întâmplă acea trecere treptată, care poate fi folosită de o clasă politică interesată să menţină aceste pensii speciale, pentru a îndeplini temporar jalonul din PNRR, să spună uitaţi, am trecut legea, după care să se facă un lucru care în România se face extrem de des şi anume să se proroge termenul, pur şi simplu să zică prorogăm termenul de la care începe această creştere graduală a vârstei de pensionare până la 65 de ani sau diverse lucruri (...). Acesta este pericolul, pentru că la cât de mult am văzut că luptă acest Guvern să nu îndeplinească acest jalon, proiectul de lege pus pe circuit de exemplu, de desfiinţare a pensiilor speciale nu desfiinţează nici măcar o singură pensie specială, este o mică cosmetizare a sistemului, au crezut că pot să prostească Comisia Europeană să accepte, iată că CE nu a acceptat (...). Orice abordare graduală poate să însemne că doar vor să îndeplinească pe termen scurt un jalon şi pe termen lung să-şi asigure faptul că vor putea proroga termene, aşa cum au făcut-o cu nenumărate legi încălcate anual de către stat prin prorogare de termene şi deci să nu se întâmple niciodată, acesta este riscul principal pe care îl văd la această abordare graduală”, încheie Năsui.

Vârsta de pensionare va creşte treptat la 65 de ani pentru toţi românii, nici o pensie nu va mai depăşi venitul aflat în plată, magistraţii nu vor mai putea să-şi aleagă perioada la care se raportează pensia, lucru care se va întâmpla treptat, iar pensiile militare vor fi şi ele supuse reformei. Măsurile au fost anunţate de ministrul Muncii, Marius Budăi, întors recent de la Bruxelles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici