Neculai Onţanu şi-a ameninţat subalternii cu demiterea dacă vor trimite acte către DNA

Neculai Onţanu a cerut angajaţilor să nu trimită actele cerute de DNA fără a i se cere acordul în prealabil, ameninţându-i cu demiterea, se arată în motivarea deciziei de arestare a edilului suspendat al Sectorului 2.

Urmărește
3759 afișări
Imaginea articolului Neculai Onţanu şi-a ameninţat subalternii cu demiterea dacă vor trimite acte către DNA

Neculai Onţanu şi-a ameninţat subalternii cu demiterea dacă vor trimite acte către DNA (Imagine: Radu Tuta / Mediafax Foto)

Din motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Neculai Onţanu reiese că la data de 23 martie procurorii DNA au cerut Primăriei Sectorului 2 punerea la dispoziţie în regim de urgenţă a autorizaţiilor de construcţie emise Loredanei Radu şi documentaţia care a stat la baza emiterii titlului de proprietate către Ionescu Ioan Tudor, beneficiar al unui teren din Sectorul 2. La acel moment edilul "a emis o adresă către Compartimentul arhivă, prin care le punea în vedere (n.r. angajaţilor) să nu elibereze niciun document fără respectarea procedurii care presupunea aprobarea sa personală, sub sancţiunea tragerii la răspundere", se arată în document.

Toma Şutru, secretar al Consiliului Local al Sectorului 2, le-a declarat magistraţilor că Neculai Onţanu "a transmis în mod direct angajaţilor de la departamentul de arhivă şi administraţie publică să nu comunice documentele solicitate fără acordul său expres, ameninţându-i că în caz contrar vor fi destituiţi. Ulterior, inculpatul a părăsit sediul primăriei, astfel încât solicitării nu i s-a putut da curs în termenul stabilit de organele de urmărire penală. Abia după ce ofiţerii de poliţie din cadrul DNA au contactat în mod nemijlocit cabinetul primarului şi au insistat ca documentele să fie transmise conform solicitării, iar inculpatul a fost citat în calitate de suspect, acesta şi-a dat acordul ca înscrisurile să fie eliberate", se precizează în dosarul DNA.

Pentru intervenţia sa, Toma Şustru ar fi primit de la Cristian Borcea, denunţător în dosar, 2.000.000 de euro. La audieri, acesta a recunoscut parţial săvârşirea faptei. Una dintre probe constă într-o interceptare telefonică realizată la data de 23 martie de procurorii DNA, între Toma Şutru şi Neculai Onţanu, care "confirmă indubitabil, nu numai că ambii îl cunosc pe Borcea, pentru că, deşi nu-l indică nominal „că-mi amintesc că în perioada aia, el când venea pe aicea…”, dar şi că acesta era implicat în retrocedarea terenului din Barbu Văcărescu „venea toată ziua pe aici…pe aia cu Ionescu”, se arată în motivare.

Judecătorii susţin că declaraţia lui Neculai Onţanu potrivit căreia l-a cunoscut pe Cristian Borcea cu "ocazia participării sale la meciurile echipei de fotbal Dinamo, „dar nu ca invitat, ci ca simplu microbist şi susţinător…”, vin în vădită opoziţie cu atitudinea martorului denunţător care i l-a prezentat la unul din meciuri „simplu pe Dragoş şi pe alte persoane care se aflau în acel moment în tribune”. Această prezentare, conform cutumei sportive, nu putea fi făcută decât la tribuna oficială a stadionului, unde inculpatul, neangrenat în niciun fel din punct de vedere sportiv, nu putea fi prezent decât în baza unei invitaţii din partea clubului Dinamo", se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti.

Sorin Astratini, martor în dosar, le-a declarat procurorilor la audieri că "relaţia de amiciţie dintre Onţanu şi Borcea era de notorietate, fiind şi motivul pentru care martorul Dobrescu Dragoş a renunţat la colaborarea cu Locic Marius, pentru că „nu a putut rezolva la Primăria Sectorului 2 dosarul de retrocedare a lui Ionescu Ioan Tudor”.

În ceea ce o priveşte pe Loredana Radu, avocat, arestată şi ea în dosar, judecătorii arată că facea parte dintr-un anturaj apropiat lui Neculai Onţanu întrucât "este nepoata colegului său de partid, Oprea Gabriel (ambii activau la acel moment în cadrul P.S.D., în care Oprea Gabriel deţinea o funcţie de conducere, fiind, totodată, şi conducător de doctorat al inculpatului), alături de care urma să înfiinţeze partidul U.N.P.R".

În dosar sunt mai multe declaraţii potrivit cărora Neculai Onţanu a fost cel care a indicat cumpărătorii celor două terenuri, având în vedere că unul dintre beneficiari, Aurel Radu, "face şi el parte din anturajul proprietarului actual al terenului dobândit de inculpata Radu Loredana, respectiv Oprea Gabriel cu care a fost „coleg de armată şi asociat la un moment dat într-o firmă”, se arată în dosar.

Loredana Radu a declarat judecătorilor că a achiziţionat terenul din bulevardul Barbu Văcărescu având intenţia de a îi creşte valoarea însă "la un an după achiziţionarea acelui teren, i l-am vândut unchiului meu, Oprea Gabriel la dorinţa acestuia. Unchiul meu mi-a oferit 400.000 euro pe acel teren şi recunosc că eu am vrut să-l vând unui alt potenţial client cu o sumă, probabil, mai mare, dat fiind potenţialul zonei şi faptul că avea o poziţionare, pe care eu o consider foarte frumoasă. Unchiul meu mi-a achitat integral banii şi consider că şi aşa am ieşit în câştig. Unchiul meu, în baza proiectului pe care l-am pus la dispoziţie, a edificat o structură de rezistenţă, iar, ulterior, a donat-o fiicei sale, Tudor Ana Maria. În prezent, terenul împreună cu structura ridicată pe el se găseşte la vânzare”.

Primarul suspendat al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile în data de 25 martie, fiind acuzat de luare de mită. În acelaşi dosar, judecătorii au mai dispus arestarea avocatei Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, dar şi a lui Toma Şutru, secretar al Consiliului local al Sectorului, dosarul având nouă volume.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici