Negrescu cere Schengen terestru pentru România: Decizia se poate formaliza uşor la nivel tehnic

Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, cere integrarea pe cale terestră a ţării noastre în Schengen până la finalul anului.

Urmărește
145 afișări
Imaginea articolului Negrescu cere Schengen terestru pentru România: Decizia se poate formaliza uşor la nivel tehnic

Negrescu cere Schengen terestru pentru România: Decizia se poate formaliza uşor la nivel tehnic

„La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 10 octombrie, miniştrii de interne trebuie să ofere soluţii concrete dar şi o perspectivă reală ca până la finalul anului accesul României şi Bulgariei la zona de liberă de circulaţie pe cale terestră să fie realizat. Decizia se poate formaliza foarte uşor la nivel tehnic. Proiectele pilot implementate de Comisia Europeană pentru securizarea frontierelor şi bunele rezultate obţinute prin extinderea air-Schengen dovedesc eficienţa soluţiilor europene şi faptul că prin integrarea României şi Bulgariei spaţiul Schengen devine mai sigur”, a spus acesta, miercuri.

Negrescu a adăugat, de asemenea, că a cerut „4 miliarde de euro pentru securizarea frontierelor, pentru gestiunea migranţilor şi refugiaţilor, dar şi pentru extinderea spaţiului Schengen. Haideţi să nu ratăm acest moment şi să luăm deciziile corecte”.

„Controalele temporare la frontiere reprezintă doar rezultatul unor probleme de prea mult timp ignorate pe care noi, social-democraţii, le-am semnalat în repetate rânduri. Subiectul Schengen a fost politizat excesiv de liderii populişti. Aşa s-a întâmplat în Olanda şi în Austria, unde, în căutarea unor beneficii electorale inexistente, anumite partide politice au ţinut, fără niciun fel de argument, România şi Bulgaria în afara zonei de liberă circulaţie, deşi respectau toate criteriile Schengen. Este timpul să restabilim principiile de drept, să protejăm dreptul la liberă circulaţie pentru cetăţenii europeni şi să includem în zona Schengen toate ţările care respectă normele”, a continuat reprezentantul României în plenul legislativului european de la Strasbourg.

Victor Negrescu, a cerut, de asemenea, preşedinţiei Ungariei la Consiliul UE să îşi respecte promisiunea şi să propună statelor membre să decidă aderarea ţării noastre la zona de liberă de circulaţie până la finalul anului.

„Anul trecut, România şi Bulgaria au fost primite parţial în spaţiul Schengen după 13 ani de aşteptare. Rezultatele înregistrate ca urmare a integrării pe cale aeriană şi maritimă au fost un real succes. Totodată alegerile din Austria s-au încheiat, iar aderarea completă nu mai poate fi blocată cu false argumente populiste. Este timpul ca reprezentanţii Consiliului UE să decidă aderarea integrală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Sincer, cetăţenii noştri s-au cam săturat de acest ping-pong între populişti dar şi între instituţii. Această nedreptate trebuie să fie reparată imediat iar libera circulaţie din spaţiul Schengen să fie accesibilă românilor şi bulgarilor. Vă solicităm să propuneţi statelor membre, la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 10 octombrie, să vină cu o perspectivă reală şi concretă privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen până la finalul anului”, a concluzionat eurodeputatul român în cadrul dezbaterii la care a participat chiar premierul ungar Viktor Orban în calitate de reprezentant al ţării care deţine Preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici