- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.02.2025, 11:11)
- Gabriel Pecheanu
Negrescu: Peste 100 de eurodeputaţi vor alocarea a 20% din bugetul UE pentru educaţie şi competenţe
Cei peste 100 de eurodeputaţi din intergrupul pentru educaţie şi competenţe susţin crearea unui plan european dedicat acestor domenii în valoare de 20% din bugetul european pe termen lung, afirmă vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu.
Urmărește
63 afișări
Negrescu: Peste 100 de eurodeputaţi vor alocarea a 20% din bugetul UE pentru educaţie şi competenţe
Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a marcat, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Strasbourg, lansarea oficială a primului Intergrup al Parlamentului European dedicat educaţiei şi competenţelor, o iniţiativă care reuneşte peste 100 de europarlamentari interesaţi să promoveze importanţa educaţiei şi a formării profesionale ca priorităţi strategice ale Uniunii Europene.
Cu acest prilej, membrii intergrupului au solicitat crearea unui plan european dedicat educaţiei şi competenţelor în valoare de 20% din viitorul buget european pe termen lung, post-2027.
„Investiţia în educaţie nu este doar o responsabilitate morală, ci şi o necesitate economică. Fără un plan european dedicat educaţiei şi competenţelor şi un angajament financiar solid, riscăm să nu oferim tinerilor europeni instrumentele necesare pentru a face faţă provocărilor viitorului. De aceea, propunem alocarea a 20% din viitorul buget european pentru educaţie şi competenţe, astfel încât Europa să poată răspunde cerinţelor unei economii globale competitive, să asigure o educaţie de calitate pentru toţi, să îmbunătăţească accesul la servicii educaţionale şi să reducă inegalităţile în acest domeniu", a declarat vicepreşedintele Parlamentului European şi co-preşedinte al intergrupului, Victor Negrescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Va candida Ilie Bolojan la alegerile prezidenţiale? Ce spune prim-vicepreşedintele PNL, Ciprian Ciucu
-
Când începe şcoala şi când sunt vacanţele. Proiectul privind structura anului şcolar 2025-2026, pus în consultare publică
-
Sfârşit! Klaus Iohannis a părăsit Palatul Cotroceni. Ultimul mesaj către Bolojan: Aveţi grijă de România
Portrivit acestuia, statisticile arată că, în prezent, educaţia şi formarea competenţelor beneficiază de o alocare medie de circa 8% pe an în bugetul multianual 2021-2027. De exemplu, în 2025, circa 6% din bugetul UE va fi alocat doar educaţiei, echivalentul a aproximativ 12 miliarde de euro dintr-un buget anual de 200 miliarde de euro.
Totodată, europarlamentarul Victor Negrescu a reamintit de demersul său datorită căruia 10% din fondurile dedicate planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă au mers către educaţie. În acest context, la iniţiativa sa, intergrupul va propune o creştere a finanţării la cel puţin 40 miliarde de euro pe an în următorul buget european pe termen lung pentru a susţine formarea continuă, digitalizarea şi inovarea în educaţie, precum şi investiţiile în infrastructura educaţională.
Raportul Draghi atrage atenţia asupra deficitului de competenţe din Europa: un sfert dintre companiile europene se confruntă cu dificultăţi în găsirea angajaţilor potriviţi, iar jumătate raportează dificultăţi moderate. De asemenea, raportul Letta subliniază importanţa investiţiilor în educaţie pentru reducerea decalajelor regionale şi pentru creşterea competitivităţii europene.
Intergrupul pentru viitorul educaţiei şi competenţelor pentru o Europă competitivă va colabora cu experţi din domeniul educaţiei şi cu actorii instituţionali pentru a promova politici care să faciliteze accesul echitabil la educaţie de calitate. Printre priorităţile intergrupului se numără crearea unui cadru european de investiţii pentru educaţie şi competenţe, creşterea finanţării pentru Erasmus+, simplificarea accesului la finanţare pentru programele educaţionale, susţinerea unui cadru unic pentru competenţe, similar Pieţei Unice Europene şi investiţii în infrastructura educaţională şi în formarea continuă.
„Fără o educaţie solidă şi un sistem de formare performant, Europa nu va putea răspunde provocărilor viitorului. Investiţiile în educaţie trebuie privite ca un motor al dezvoltării economice şi al inovării. Avem nevoie de o strategie integrată, care să pună accent pe competenţele digitale, sprijinirea profesorilor şi accesul echitabil la educaţie de calitate. Solicităm un angajament ferm din partea tuturor factorilor de decizie pentru a face din educaţie o prioritate reală în cadrul bugetului european”, încheie Negrescu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Povestea unuia dintre cei mai puternici executivi români şi cum a ajuns acesta să deţină o funcţie care nu a mai fost ocupată niciodată de un român într-o companie gigant americană
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Amendă de 30.000 de lei pentru toți românii care încalcă această lege. Poliția e nemiloasă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe