Negrescu: România nu e percepută ca un partener stabil, trebuie o nouă strategie de politică externă

  • Modul în care partenerii noştri externi văd tensiunile din România fac ca ţara noastră să nu fie percepută ca fiind un partener stabil, spune eurodeputatul Victor Negrescu.
  • El afirmă că trebuie o nouă strategie de politică externă şi politică europeană.
Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Negrescu: România nu e percepută ca un partener stabil, trebuie o nouă strategie de politică externă

Negrescu: România nu e percepută ca un partener stabil, trebuie o nouă strategie de politică externă

„Nu ni s-a închis uşa în faţă (la reuniunea de la Paris - n.r.), însă da, România are astăzi o problemă de reputaţie şi aceste alegeri prezidenţiale şi modul în care partenerii noştri externi văd tensiunile din România fac ca ţara noastră să nu fie percepută ca fiind un partener stabil. Totodată, cred că avem probleme reale, în ceea ce înseamnă acţiunea noastră externă şi nu este doar de acum, de mult timp, din păcate, am lăsat lucrurile la voia întâmplării. De aia ne trebuie o nouă strategie de politică externă şi politică europeană”, spune la B1 TV Victor Negrescu.

Vicepreşedintele Parlamentului European afirmă că „nu e normal ca extremiştii din România să abereze cu privire la politica externă a României”.

„Am remarcat, de exemplu, ieri cum domnul Georgescu spunea de faptul că Marea Britanie a făcut parte din primele 5 state care au creat Uniunea europeană, ori Marea Britanie a intrat mult mai târziu în UE şi nu are nici legătură Brexitul cu ce se întâmplă acum în România. Aceste lucruri se datorează faptului că poate nu am avut oamenii potriviţi care au gestionat aceste aspecte şi nu am avut curajul necesar. Astăzi trebuie să luptăm pentru această identitate pro-europeană, euroatlantică a României cu acţiuni ferme. (...) E important să fim foarte activi în această privinţă, cu o nouă abordare mult mai coerentă, mult mai incisivă, o reformare a acţiunii noastre externe, cred că este necesară dacă tot vorbim acum de reforme şi aşa mai departe. În sensul acesta, mă aştept să avem aceste lucruri prezentate într-o manieră elaborată de preşedintele interimar, dar ce e important pentru noi este să acţionăm pentru că se aşteaptă din partea noastră să apărăm interesele României şi trebuie să le spunem că le apărăm aceste interese, adică într-o manieră coerentă. Interesele României, stabilitatea României depind de modul în care ţara noastră va activa în continuare în Uniunea Europeană şi NATO. Ori ieşirea noastră din aceste două structuri reprezintă costuri uriaşe nu doar pentru noi ca ţară, dar şi pentru români într-o manieră directă”, încheie Negrescu.

Preşedintele francez Emmanuel Macron găzduieşte luni un summit important la Paris, dedicat situaţiei din Ucraina şi securităţii europene. La reuniune sunt aşteptaţi să participe lideri de marcă ai Europei: secretarul general al NATO Mark Rutte, premierul italian Giorgia Meloni, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Keir Starmer şi prim-ministrul polonez Donald Tusk, conform informaţiilor publicate de cotidianul The Guardian, care citează surse britanice.

Ministrul de Externe Emil Hurezeanu pledează pentru participarea României la viitoarele negocieri de pace privind Ucraina şi la procesul de reconstrucţie post-conflict, subliniind contribuţia semnificativă a ţării noastre în sprijinul vecinului său.

„Vrem să participăm alături de aliaţii noştri din NATO şi din Uniunea Europeană la tratativele de pace şi vrem să fim parte şi la reconstrucţia Ucrainei, pentru că rolul nostru în acest război de ajutorare a Ucrainei a fost dintre cele mai importante (…) Nu avem doar frontiera cea mai lungă cu Ucraina, ci am sprijinit transferul a peste un milion de refugiaţi, transferăm în fiecare sezon al recoltelor între 50 şi 60 de milioane de tone de cereale ucrainiene prin porturile noastre, antrenăm piloţi de 16 ucrainieni. Am cedat Ucrainei unul din bateriile Patriot, una din cele cele patru, 25% din zestrea noastră cea mai modernă de apărare antirachetă. Suntem una din ţările care respectă pactele, tratativele. Suntem una din ţările europene aflate într-o comunitate de destin cu Statele Unite încă de la Revoluţia Română”, a declarat Hurezeanu pentru caleaeuropeana.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici