- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nemeth Zsolt: Raportul MCV notează progresele României; este imposibilă vreo legătură cu Schengen
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, vineri, la Bucureşti, că raportul MCV publicat vineri notează progresele înregistrate de România, el reiterând faptul că nu poate fi stabilită nicio legătură între aderarea la Schengen şi MCV.
"Astăzi a fost prezentat raportul privind MCV, care remarcă progresele făcute. Felicitări României pentru aceste progrese. Vreau să subliniez că, în acelaşi timp, noi credem că problema aderării la Schengen şi MCV nu pot fi legate. Şi nu este doar opinia noastră, ci a tuturor celor care ştiu ceva despre dreptul european. Aşteptăm ca toţi factorii de decizie europeni să nu lege în niciun fel aderarea României la Schengen de MCV", a spus oficialul ungar.
El a adăugat că "Ungaria va face tot ceea ce se poate pentru ca, până la sfârşitul preşedinţiei ungare a UE, să fie o foaie de parcurs foarte clară referitor la deplina aderare a României la Spaţiul Schengen".
Nemeth Zsolt a reiterat sprijinul Ungariei, precizând că ţara sa este "un suporter devotat" al integrării României în Schengen.
Totodată, oficialul ungar a reamintit că evaluarea stadiului de pregătire a României în vederea aderării este încheiată şi pozitivă. "Ceea ce se întâmplă de acum înainte depinde parţial de Bulgaria - care a avut din păcate o evaluare negativă - şi de unele precondiţii politice interne din statele europene. Dar subliniez că este inacceptabil ca aspecte de politică internă a statelor membre să afecteze aderarea la Schengen", a comentat Nemeth Zsolt.
Oficialul ungar a mai spus că, în opinia sa, "cetăţenii români au dreptul să se bucure de beneficiile" pe care le presupune aderarea la Schengen.
"Până la sfârşitul lui iunie veţi şti care este scenariul final al aderării la Schengen si vă pot promite că până la sfârşitul lui iunie această întrebare deschisă va fi închisă. Este maximum de ambiţie pe care o putem avea acum", a mai spus oficialul de la Budapesta.
Raportul CE intermediar pe tema justiţiei, publicat vineri, arată că, până la următoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, România ar trebui să se axeze pe îmbunătăţirea celerităţii proceselor de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie generale.
"Până la următoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, România ar trebui să se axeze în special pe lansarea unei revizuiri independente a sistemului judiciar, pe reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi, pe măsurile de îmbunătăţire a celerităţii proceselor care au ca obiect cazuri de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie generale", se arată în raport.
Comisia notează că, de la ultima evaluare efectuată de Comisie, România a răspuns în mod constructiv la recomandările CE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate