Netanyahu, care este judecat pentru fapte de corupţie, a făcut din modificările legale piesa centrală a agendei noului său guvern, iar opoziţia în creştere faţă de acestea reprezintă o provocare timpurie pentru liderul israelian.
Revizuirea ar slăbi puterea Curţii Supreme, acordând parlamentarilor posibilitatea de a adopta legi pe care instanţa le-a respins cu o majoritate simplă, precum şi de a da guvernului o putere mai mare asupra numirii judecătorilor şi de a limita independenţa consilierilor juridici ai guvernului.
Modificările propuse au stârnit un protest din partea celui mai înalt judecător al Curţii Supreme, care, într-o critică rară, a calificat revizuirea drept un „atac necontrolat asupra sistemului judiciar”. Procurorul general al ţării s-a pronunţat, de asemenea, împotriva planului, la fel ca mulţi dintre predecesorii săi, iar zeci de mii de persoane au protestat sâmbătă la Tel Aviv faţă de modificările propuse.
În ciuda opoziţiei, Netanyahu a declarat în cadrul unei reuniuni a cabinetului său că alegătorii au votat la alegerile din noiembrie în sprijinul promisiunii sale din campanie de a revizui sistemul judiciar.
„Vom finaliza legiferarea reformelor într-un mod care va corecta ceea ce trebuie corectat, va proteja în totalitate drepturile individuale şi va restabili încrederea publicului în sistemul de justiţie care necesită atât de mult această reformă„, a declarat Netanyahu, potrivit AP.
Netanyahu şi aliaţii săi văd în aceste schimbări o modalitate de a uşura procesul de guvernare şi de a recalibra ceea ce ei spun că este un dezechilibru între puterea executivă şi cea judiciară a ţării.