Video Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost RESPINS în regim de urgenţă de Senat

  • Senatul s-a reunit într-o şedinţă specială de plen şi a respins proiectul UDMR privind autonomia Ţinutului Secuiesc care a generat scandal miercuri dimineaţa.
  • Proiectul prin care Ţinutul Secuiesc devenea regiune autonomă cu personalitate juridică a trecut tacit de Camera Deputaţilor, lucru care a fost atribuit de Iohannis trocului PSD-UDMR.
  • Ţinutul Secuiesc s-ar fi compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”.
  • Proiectul a ajuns la Senat, în calitate de for decizional, şi a fost eliminat în urma votului de miercuri.
Urmărește
21000 afișări

UPDATE 15.40 Votul s-a încheiat. Senatul a respins cu o majoritate covârşitoare, cu 126 de voturi, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Toate partidele, cu excepţia UDMR, au votat pentru respingerea proiectului.

UPDATE 14.50 Senatorii au trecut la votul nominal asupra proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc, cu raport de respingere. PSD, USR, ALDE, PMP şi PNL au anunţat că votează pentru respingerea proiectului. Practic, doar UDMR va vota în favoarea iniţiativei legislative care a generat scandal. În plenul virtual, la votul telefonic, au fost înregistraţi 136 de senatori.

Intervenţiile senatorilor la dezbaterea asupra proiectului: 

Călin Popescu Tăriceanu ALDE:

„Domnul Iohannis trebuie sa vina in Parlament sa aduca dovezile pentru aceasta acuzatie grava. Aceasta acuzatie poate avea doar doua solutii: ori acuzatiile sunt adevarate si partidul acuzat trebuie sa fie interzis, ori Presedintele Romaniei minte si manipuleaza si trebuie sa-si dea demisia si sa sufere rigorile legii(...)

Solicit Parlamentului să-i invite pe directorii SRI si SIE pentru a răspunde la întrebări în sensul afirmaţiilor făcute de preşedinte. Altfel, cataloghez intervenţia preşedintelui ca fiind iresponsabilă, readuce flamura naţionalismului pe care a purtat-o Corneliu Vadim Tudor”

Daniel Fenechiu PNL:

„Nu mi-am închipuit nicio clipă că vreun senator al statului român, sănătos la cap, ar putea vota acest proiect. Şi daca am înnebuni toţi azi, şi am vota legea, CCR ar constata că este neconstituţională. Haideţi să le spunem românilor că astfel de proiecte sunt o joaca a unora, nu sunt o treabă serioasă"

Titus Corlăţean, PSD:

"Mi se pare ruşinos ca de la tribuna prezidenţială, Klaus Iohannis a arătat cât de jos poate ajunge nivelul celui care pretinde o Românie normală. Acele afirmaţii care urmăresc să capitalizeze politic conjunctura nefericită de la Camera Deputaţilor reprezintă un exerciţiu mizerabil de politică de la cel care se pretinde a fi un politician european. De ce conjunctură politică nefericită la Camera Deputaţilor, pentru că acea conjunctură nefericită, care apropos, a fost generată de plimbarea iresponsabilă a unui senator PNL infectat de COVID"

Mihai Goţiu, USR:

„În fiecare an electoral, reprezentanţi ai UDMR vin cu asemenea legi cu ghilimele fără nicio şansă de a fi adoptate. Le convine să iasă scandal pentru a-şi mobiliza electratul radical”


Tánczos Barna, UDMR:

Am ajuns împreună, români şi maghiari din România, în secolul 21. Cred sincer că ar fi fost timpul să fim parteneri deschişi şi corecţi şi în momentul în care discutăm despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Avem un trecut, un prezent şi un viitor comun. Ar trebui să fim parteneri deschişi şi corecţi. Această istorie ne obligă să tratăm subiectul extrem de sensibil al formelor de autonomie cu maximă deschidere şi înţelegere.
 

Senatorii s-au întrunit azi, de la ora 14:00, într-o şedinţă de plen de urgenţă pentru a dezbate proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, după ce acesta a trecut de Camera Deputaţilor fără dezbatere sau vot.

Astfel, senatorii au fost convocaţi în şedinţă, de la ora 14, cu un singur proiect pe ordinea de zi: autonomia Ţinutului Secuiesc.

Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare. Detalii despre proiect găsiţi aici.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

Proiectul de lege a iscat scandal în rândul politicienilor. Liderul deputaţilor PNL susţine că autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un troc politic al PSD-UDMR.

Pe de altă parte, Marcel Ciolacu anunţă pe Facebook că PSD nu susţine acest proiect legislatv.

”Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României”, se arată în proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

”În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competenţe naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, se mai arată în proiectul de lege.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.

Ciolacu: PSD va respinge urgent proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD nu susţine proiectul de lege şi îl va respinge urgent în Senat.

„PSD NU susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge URGENT la Senat, care e cameră decizională.

De altfel, PSD a votat împotrivă şi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Acest proiect are NUMAI rapoarte de respingere şi avize NEGATIVE. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de RESPINGERE", a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ciolacu dă vina pe Guvern: ”Mai mult, GUVERNUL a dat răspuns şi a trimis PUNCT DE VEDERE după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită! Mai mult, Comisia pentru Administraţie condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenţionat Comisia de Administraţie printr-o adresă că se împlineşte termenul de adoptare tacită şi că trebuie să facă ceva.

Deşi reprezentanţii PNL mimează acum naţionalismul, chiar ei sunt vinovaţi pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege. Pentru că au venit infectaţi în Parlament şi nu am putut ţine şedinţe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege.” a mai spus Ciolacul.

Şi Viorica Dăncilă a reacţionat pe Facebook: ”„Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie aşa-zisului Ţinut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranităţii statului român.

Nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură. Adoptarea chiar şi tacită a unei propuneri legislative de o asemenea gravitate nu arată doar o totală lipsă de profesionalism, ci şi inconştienţă politică.

Senatul e acum dator să repare această oribilă greşeală”, a scris Viorica Dăncilă pe Facebook.


Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Închiderea şcolilor, gaură de 2 miliarde de euro în bugetul României
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici