- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (24.03.2015, 17:37)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nica: E neconstituţional să se pronunţe Camera pe motivele temeinice privind arestarea preventivă
Vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica (PSD) a declarat, marţi, că nu susţine modificarea Regulamentului Camerei astfel încât cererile de reţinere, arestare preventivă privitoare la deputaţi să conţină motive concrete şi temeinice, arătând că justiţia se înfăptuieşte de ICCJ şi instanţe.
Urmărește
118 afișări
Nica: E neconstituţional să se pronunţe Camera pe motivele temeinice privind arestarea preventivă (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Noi trebuie să avem în vedere că există o decizie a Curţii Constituţionale care spune că justiţia se înfăptuieşte de ICCJ şi instanţe, atunci nu este constituţional ca noi să ne pronunţăm asupra motivelor temeinice sau netemeinice care rezultă dintr-o cerere înaintată de minister în care pe noi ne sesizează cu privire la încuviinţarea începerii urmăririi penale sau arestării sau reţinerii. Noi suntem numai un organ politic şi avem în vedere anumite elemente, dacă se justifică sau nu se justifică încuviinţarea arestării preventive. Dar cu privire la motivele temeinice cu privire la arestare, atunci nu se pot pronunţa decât instanţele. Trebuie să avem în vedere că în noul Cod de procedură penală judecătorul de drepturi şi libertăţi se pronunţă cu privire la temeinicie", a precizat Nica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
El a spus că liberalii au acuzat PSD de modificarea Regulamentului cu privire la imunitate, dar aceştia uită că au lucrat şi ei la aceste modificări.
"Eu nu aş merge numai pe ce spun liberalii, că ei numai acuză în ultimul timp, dar uită că lucrează şi ei împreună cu noi. Totul se va decide mâine la votul din plenul Parlamentului. Dacă este nevoie, ne vom pronunţa în plen. Opinia mea este întemeiată pe o decizie a CC din 2003, mai ales că este conform Constituţiei că justiţia se face prin ICCJ şi instanţe", a adăugat Nica.
Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei care urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei de miercuri prevede că cererea de reţinere, arestare preventivă, percheziţie a deputatului trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut în Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei. Raportul Comisiei juridice va face referiri punctuale la motivele concrete, legale şi temeinice invocate.
Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că a cerut în Biroului Permanent amânarea dezbaterii modificărilor la Regulamentul Camerei deoarece liberalii nu sunt de acord cu amendamentele legate de revocarea preşedintelui Camerei şi imunitatea parlamentară, însă PSD a respins acest lucru.
Citeşte şi:
Orban a propus amânarea discutării modificărilor la Regulament. BP a decis să fie discutate miercuri
"Am solicitat amânarea cu o săptămână a dezbaterii Regulamentului, pentru că ne-am înţeles să modificăm Regulamentul în acele puncte în care există un consens la nivelul grupurilor parlamentare şi există două puncte în care se propune modificarea Regulamentului cu care grupul PNL nu este de acord. Este cel legat de regimul imunităţilor parlamentare, începerea urmăririi penale, arestare, reţinere, percheziţie şi al doilea punct este procedura de revocare a preşedintelui Camerei", a menţionat el.
Orban a explicat că liberalii susţin proceruri mai scurte şi vot deschis în cazul ridicării imunităţii parlamentare, arestării, reţinerii şi percheziţiei şi ca revocarea preşedintelui Camerei să nu fie lăsată numai la latitudinea grupului parlamentar care l-a propus, ci când se schimbă majoritatea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, luni, în replică la criticile lui Ludovic Orban la modificările Regulamentului privind revocarea preşedintelui Camerei, că "nimeni de la PSD nu ţine de scaun" şi că "este imoral, idecent" să se pună în gura PSD ceea ce se face la PNL. Zgonea a spus că a cerut tuturor liderilor de grup să introducă în modificările Regulamentului doar lucrurile pentru care există un consens deoarece nu este un regulament al PSD sau al PNL, iar raportul privind aceste modificări este semnat şi de membrii PNL.
"Am cerut celor şase lideri să introducă numai acele lucruri pentru care există un consens, nu este un regulament al PSD sau al PNL, ci al Camerei. Toate lucrurile au mers bine şi frumos, i-am informat pe colegi că voi scrie procurorului DNA şi procurorului şef dacă există anumite recomandări pe care poate să le facă la Regulament în materie de ridicare de imunitate, reţinere şi arestare ca aceste chestiuni să nu fie contestate, să începem să conlucrăm între instituţii. Nu a fost nicio obiecţie, am scris, am trimis, am amânat pentru că cei de la PNL trimiteau astăzi pe unul, mâine pe altul. Raportul este semnat de membrii PNL", a spus Zgonea.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe