Nicolae Ciucă: Chem toate forţele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul

Chem toate forţele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul, şovinismul şi revizionismul, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă, luni, în timpul discursului ţinut la manifestările de la Treznea.

Urmărește
307 afișări
Imaginea articolului Nicolae Ciucă: Chem toate forţele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul

Nicolae Ciucă: Chem toate forţele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul

„Comemorăm azi masacrul de la Treznea şi ne rugăm pentru sufletele celor 93 de victime. 87 de români şi şase evrei. Femei care gospodăreau prin casă, bătrâni, tineri, dar şi copii care erau cu animalele la păscut, preotul şi învăţătorii satului,cu toţii au căzut pradă descătuşării urii în după-amiaza acelui 9 septembrie 1940. Patru zile mai târziu a avut loc un alt masacru, la Ip, cu 157 de victime.Astfel de zile sunt de doliu, de comemorare, de rugăciune. Şi asta facem aici, la Trăznea: ne rugăm pentru atâţia nevinovaţi semeni de-ai noştri care au pierit, victime ale urii şi fanatismului. Credinţa creştină – ce are la temelie pătimirea, jerfa şi învierea Mântuitorului - ne dă însă tăria de a merge mai departe fără a uita toate acestea”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că „aceste zile trebuie să fie şi zile de luare aminte, nu doar de comemorare”.

„Iar de aici, de la Treznea, să respingem extremismul şi şovinismul, care duc la ură, violenţă şi, vedem, la crimă. Cu doar zece ani în urmă, credeam că astfel de atrocităţi nu mai pot fi posibile pe continentul nostru european. Înainte de 2014, credeam că sunt pagini întunecate ale istoriei, că toată lumea a învăţat lecţiile trecutului. Vedem însă, chiar în aceste zile, ce tragedii se petrec lângă graniţele noastre, vedem încercările grele prin care trec vecinii noştri din Ucraina. De aceea, astăzi trebuie cu atât mai mult să fim atenţi la învăţămintele trecutului, să veghem ca Răul să nu se mai dezlănţuie. (...) Atrocităţile de la Treznea, Ip şi din alte localităţi ale Sălajului - parte a Ardealului de Nord cedat în urma Dictatului de la Viena - ne impun astăzi să respingem ferm orice revizionism, să nu le găsim nicio scuză, nici un argument revizioniştilor, acelora care duc războaie pentru schimbarea graniţelor Europei. Şi, pe de altă parte, să veghem la întărirea democraţiilor în faţa înţelegerilor dintre puterile totalitare. (...) De aici, de la Trăznea, chem toate forţele politice democratice ale României să respingem împreună extremismul, şovinismul şi revizionismul! Indiferent de ce ne separă politic, aceasta este datoria noastră de onoare pentru viitorul copiilor noştri, pentru viitorul României. Să promovăm prin fapte valorile creştine, europene şi democratice pentru că sunt singurele care vindecă răni teribile precum Ip şi Trăznea, asigură pacea şi creează condiţii pentru înţelegere şi bunăstare”, adaugă Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici