Prima pagină » Politic » Nicolae Ciucă, discuţii cu Thierry Breton despre Schengen: E important nu doar pentru ţara noastră

Nicolae Ciucă, discuţii cu Thierry Breton despre Schengen: E important nu doar pentru ţara noastră

Premierul Nicole Ciucă a discutat, miercuri, cu Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţă Internă, despre subiectul Schengen, „care este foarte important nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivelul UE”.
Nicolae Ciucă, discuţii cu Thierry Breton despre Schengen: E important nu doar pentru ţara noastră

„M-am bucurat să am prilejul unui dialog foarte bun, a fost un dialog constructiv în ceea ce priveşte consolidarea capacităţii de apărare din ţara noastră şi din UE, pentru că, aşa cum am discutat, este vorba despre a găsi împreună modalităţile prin care fiecare stat membru să îşi aducă propria cotribuţie la efortul care se face pentru întărirea capacităţii de apărare a UE”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul menţionează că alte subiecte discutate se referă la competitivitate şi nivelul de ambiţie al UE în privinţa tranziţiei verzi.

„Am avut pe agenda de discuţii şi toate detaliile legate de Centrul de competenţe Cyber al UE, care foarte curând va fi deschis la Bucureşti, pe data de 9 mai. Au fost abordate subiecte legate de modul în care continuăm să sprijinim Ucraina şi Republica Moldova şi nu în ultimul rând, am discutat cu domnul comisar subiectul Schengen, care este foarte important nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru întreg ansamblul de măsuri care se iau la nivelul Uniunii Europene. O dată ce vom dobândi acest statut, există o serie întreagă de aspecte care facilitează toate demersurile care se iau la nivelul UE în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor de sprijin a tuturor ţărilor de pe Flancul Estic precum şi a Ucrainei şi Republicii Moldova”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Totodată, Ciucă spune că în discuţiile cu comisarul european a reiterat sprijinul României pentru consolidarea capacităţii de apărare europene.

„Am discutat despre faptul că România şi-a îndeplinit obiectivele de alocare a 2% din PIB pentru bugetul de apărare, anul acesta discutăm de o asumare de ridicare a acestui procent la 2,5%, ceea ce înseamnă că avem un spectru mai mare pentru abordările care au fost şi sunt pe agenda de lucru atât a UE cât şi a NATO”, a afirmat premierul, precizând că este un angajament al UE în întărirea capacităţilor de apărare şi relansarea industriei de apărare în contextul războiului din Ucraina, dar şi o perspectivă privind capacitatea de a întări rezilienţa pentru a face faţă nu doar procovărilor actuale ci şi provocărilor viitoare”, conchide premierul Ciucă.