Nicolae Ciucă: Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii, ci să le ofere opţiuni

Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii, ci să le ofere opţiuni, să le dezvolte aptitudinile şi să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piaţa muncii, spune Nicolae Ciucă, prezent la deschiderea anului şcolar la Liceul Tehnologic Sebeş.

Urmărește
306 afișări
Imaginea articolului Nicolae Ciucă: Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii, ci să le ofere opţiuni

„Lumea se schimbă într-un ritm accelerat. Ceea ce în trecut necesita o evoluţie de-a lungul a decenii, acum se schimbă chiar sub ochii noştri. Sistemul educaţional nu poate să rămână neschimbat, într-o lume atât de dinamică. De aceea mă bucur să văd şcoli ca aceasta, în care teoria este direct legată de practica de zi cu zi.Sunteţi un exemplu de educaţie bazată pe adaptabilitate, o tendinţă actuală care nu se concentrează doar pe dobândirea de cunoştinţe şi de competenţe, dar pune accent şi pe flexibilitate, ajutându-i pe tineri să fie pregătiţi pentru cerinţele viitorului. Aici se vor crea legături concrete cu piaţa muncii, se va comunica foarte aplicat cu managementul afacerilor din economia reală şi se va observa, în mod direct, cum arată o zi de muncă”, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă, preşedinte al Senatului.

El opinează că „ultimii ani ne-au arătat cât de important este să ne adaptăm provocărilor”.

„Şcoala românească nu are voie să rămână în urma realităţilor sociale şi economice. Un sistem de educaţie performant este capabil să anticipeze evoluţia unei societăţi şi care vor fi, în viitor necesităţile economiei, într-o perioadă în care tehnologia evoluează rapid. Prioritatea noastră ca stat şi societate trebuie să fie tânăra generaţie. Cum îi oferim cele mai bune condiţii de formare şi educaţie, cum ne protejăm copiii şi tinerii de riscurile prezentului şi cum îi pregătim pentru viaţă. Viziunea mea pentru România este următoarea: îmi doresc să fim o ţară care contează. O ţară care dezvoltă capitalul autohton, atrage investiţii străine şi care este un loc pentru noi parteneriate de afaceri semnificative. De aceea, îmi permit să am un sfat pentru dumneavoastră - nu vă bazaţi doar pe lucrurile pe care le învăţaţi la şcoală. Priviţi în jur, vedeţi cum se schimbă lumea şi căutaţi oportunităţi şi noi preocupări. Peste jumătate din locurile de muncă pe care le veţi peste 10 ani – aproape că nu există astăzi. În ideea că nu au apărut încă, pentru că necesităţile economiei care vor cere aceste locuri de muncă nu au apărut încă. Poate chiar unul dintre voi va fi un vizionar care va inova şi va crea un asemenea loc de muncă. Cheia succesului nu este simpla acumulare de cunoştinţe, ci capacitatea de a dezvolta gândirea critică, abilităţile practice şi de a forma caractere. Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii, ci să le ofere opţiuni, să le dezvolte aptitudinile şi să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piaţa muncii. Şcoala trebuie să ofere tinerilor un fundament pentru a reuşi în viaţă. Cred că învăţământul dual este o opţiune de viaţă care oferă aceste lucruri”, adaugă Ciucă.

Totodat, afirmă el, „de-a lungul anilor, în România, s-au făcut şi unele greşeli în raport cu sistemul de educaţie”.

„În ultimii ani, multe lucruri s-au îmbunătăţit, altele aşteaptă să se îmbunătăţească. Pe partea pozitivă, pot da un exemplu şi anume creşterea numărului de posturi alocate în sistemul de învăţământ, 7.800 în acest an pentru un total de 300.000; investiţia în construcţii de creşe şi şcoli noi din fonduri de la bugetul de stat şi fonduri europene; dotarea unităţilor de învăţământ, a laboratoarelor inteligente şi majorarea salariilor cadrelor didactice. Astăzi, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului. Este vorba de 2.200 de şcoli şi aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la şcoală. Noi, liberalii, am promovat această măsură şi vom continua până când ea va fi extinsă la toate şcolile din România. De cealaltă parte, una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea şcolilor profesionale. Am început să reparăm această greşeală. Era vorba atunci atunci când noi cei de aici, din faţa dumneavostră eram mai tineri că meseria este brăţară de aur, aşa ne spuneau atunci profesorii şi părinţii. Cred că încă este actuală. Uitaţi-vă la piaţa muncii de acum. Mulţi angajatori se plâng că le lipsesc specialiştii, că nu găsesc oameni pregătiţi pentru nevoile şi exigenţele actuale. Eu sunt convins că oamenii valoroşi într-o meserie vor avea mereu căutare”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici