Nicolae Ciucă şi-a plagiat teza de doctorat? Premierul solicită analizarea tezei de către Comisia de Etică a UNAP/Cioloş îi cere lui Ciucă să solicite o analiză cu celeritate a CNATDCU

  • 42 de pagini din 138 ale tezei premierului ar fi plagiate. Nicolae Ciucă a „preluat” paragrafe întregi sau a parafrazat idei din alte teze de doctorat, fără să le citeze, bineînţeles.
  • Cel puţin, asta arată o analiză a jurnalistei Emilia Şercan, care, în ultimii ani, a luat la „puricat” tezele de doctorat ale mai multor politicieni.
  • Premierul se apară şi spune că la momentul în care şi-a scris teza erau alte cerinţe legale pentru doctoranzi.
  • Lucrarea lui Ciucă nu are nicio relevanţă academică per se, dacă se confirmă că a plagiat.
Urmărește
2920 afișări
Imaginea articolului Nicolae Ciucă şi-a plagiat teza de doctorat? Premierul solicită analizarea tezei de către Comisia de Etică a UNAP/Cioloş îi cere lui Ciucă să solicite o analiză cu celeritate a CNATDCU
UPDATE 11:04 Ciucă solicită analizarea tezei de către Comisia de Etică a UNAP şi spune că „acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific in niciun fel”.
 
Redăm întregul punct de vedere al premierului.
 
„Ca urmare a interesului manifestat public faţă de teza de doctorat „Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale”, pe care am susţinut-o în anul 2003, la Universitatea Naţională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susţinut teza de doctorat care are un pronunţat caracter specific domeniului Ştiinţe Militare.
 
Alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experienţa personală acumulata in misiunile internaţionale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menţinere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) şi misiunea de tip coaliţie din Afganistan (2002). Aşadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea ştiinţifică şi studiul teoretic, experienţa acumulată în misiunile reale şi exerciţiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contribuţia originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata.
În calitatea de militar, indiferent de poziţia pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuţiile, respectând principiile, legile şi regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române.
 
În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar şi în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionata cel puţin într-un loc sursa bibliografică.
 
Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate. 
 
Din anul 2003, după susţinere, teza mea de doctorat este publică şi a putut şi poate fi consultată la Biblioteca Universităţii Naţionale de Apărare şi la Biblioteca Naţională. Consider că am realizat lucrarea conform cerinţelor legale existente la acea vreme şi, în consecinţă, am iniţiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.
În măsura in care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptăţită sa solicite verificarea de către CNATDCU - Comisia 26 - Ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”.
 
UPDATE 11:00 Dacian Cioloş reacţionează: „Informaţiile trebuie clarificate de urgenţă de Nicolae Ciucă”
 
Informaţiile din presă conform cărora teza de doctorat a premierului ar fi plagiată trebuie clarificate de urgenţă de Nicolae Ciucă şi, dacă se dovedesc adevărate, este necesară demisia de onoare, scrie Cioloş.
 
„Îi cer prim-ministrului să solicite singur o analiză cu celeritate a CNATDCU pentru a stabili dacă teza a respectat toate cerinţele academice. Chiar dacă premierul nu face acest lucru, CNATDCU trebuie să se autosesizeze rapid şi să clarifice acest caz, pentru că impostura este incompatibilă cu funcţia publică, iar furtul academic nu are ce căuta la vârful Guvernului României.
Declaraţia pe care a dat-o premierul Ciucă potrivit căreia a respectat legea din acel moment nu este nici convingătoare şi nici nu răspunde acuzaţiilor aduse. Un plagiat are o definiţie ştiinţifică foarte clară şi este probat simplu. 
 
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a promis o „Românie Educată” şi „toleranţă zero faţă de orice abatere de la cultura integrităţii în mediul academic”, motiv pentru care trebuie să ia atitudine în lumina informaţiilor apărute azi”, mai arată Cioloş în postare. 
 
 
Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Ştiinţe militare în 2003, este plagiată. Cel puţin, asta susţine Şercan, pe pagina sa de Facebook, care a analizat cu un soft anti-plagiat întreaga lucrare, nu extrem de vastă, doar 138 de pagini, restul de 162 de pagini reprezentând anexe şi bibliografie.
 
Apoi, notele de subsol indică şi ele, în mai multe situaţii, plagiatul. Sunt citaţi greşit unii autori şi unele cărţi. Alte probleme grave pentru o teză de doctorat sunt reprezentate de modul de realizare defectuos al bibliografiei şi omiterea includerii tututor surselor folosite, conform analizei realizate de către Şercan.  
 
Tot grav este şi faptul că anexele au 162 de pagini, mai mult decât teza în sine (138 de pagini).
 
„Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puţin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate. Conţinutul din cel puţin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susţinute anterior la Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului”, arată jurnalista. 
 
Mai mult, teza lui Ciucă nu pare a fi una de doctorat. Îi lipseşte metodologia de cercetare, şi cercetarea de facto, mai acuză Şercan. În plus, ar exista porţiuni plagiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat. 
 
Aceasta explică faptul că a primit accesul la teza premierului în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Naţională începând cu luna mai 2021. 
 
Reacţia premierul o punctează tot Şercan. „Într-o declaraţie pe care premierul Nicolae Ciucă mi-a transmis-o aseară, susţine că teza sa de doctorat “a fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv”.”
 
Premierul nu are însă dreptate, arată un fost conducător de doctorate. „E complet fals. Nu erau motoare de căutare a plagiatului înainte de susţinere, dar standardele de elaborare a tezelor erau exact la fel”, explică Mihaela Miroiu, politolog. 
 
â
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici