- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.04.2015, 13:01)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolae: Modificarea la Regulament s-a făcut pentru că s-a considerat oportun, nu era neconstituţional
Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, că modificarea Regulamentului Senatului şi a statutului parlamentarilor s-a făcut pentru că ”s-a considerat oportun” şi că ”nicio secundă nu s-a pus problema că se facă modificări pentru că sunt norme neconstituţionale”.
Urmărește
86 afișări
Nicolae: Modificarea la Regulament s-a făcut pentru că s-a considerat oportun, nu era neconstituţional (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Întrebat despre modificarea regulamentului Senatului şi a statutului deputaţilor şi senatorilor, în urma acestui vot în cazul Şova, Șerban Nicolae a arătat că este atributul suveran al autorităţii legiuitoare să facă modificări în actele normative din competenţa sa.
”Nicio secundă nu s-a pus problema că facem modificări pentru că sunt norme neconstituţionale”, a spus Nicolae, arătând că, dacă ar fi existat o decizie a Curţii Constituţionale care să spună că acele reglementări erau neconstituţionale, ar fi fost în ipoteza de a pune în acord acele prevederi cu textul constituţional.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Întrebat de ce s-au operat aceste modificări în regulament şi statut, senatorul PSD a răspuns: ”Pentru că s-a considerat oportun”, şi nu a dorit să spună cine a considerat că este oportun acest lucru, pentru că ”nu a fost iniţiativa sa”.
Întrebat când se consideră oportun şi când nu se consideră oportun, Şerban Nicolae a replicat: ”Întrebarea dumneavoastră, iertaţi-mă, are o fractură logică. Atunci când se propune. De exemplu, eu am considerat oportun să propun modificarea Codului de procedură penală”.
”Dacă legiferarea în România ar fi o chestiune matematică, nu am mai avea nevoie de Parlament. Am introduce un program de calculator, am aduce o armată de roboţi şi ar fi foarte simplu şi poate ar fi unii foarte fericiţi. Dacă dumneavoastră vi se pare că a avea un Parlament democratic ales, care să fie unica autoritate legiuitoare, e un lucru rău, atunci foarte bine, puteţi impune ca legiferarea să se facă arbitrar, atunci când i se pare cuiva că e cazul”, a mai spus Nicolae.
Senatorul PSD a mărturisit că a votat pentru modificarea Regulamentului şi statutului, în privinţa adoptării deciziilor cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.
”Din punctul meu de vedere, responsabilitatea parlamentară presupune şi prezenţa la vot, faptul că unii înţeleg să absenteze şi să pună în discuţie chestiunea majorităţii este o chestiune de falsitate”, a mai declarat Şerban Nicolae.
Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a votat, marţi, cu 292 de voturi ”pentru” şi un singur vot împotrivă, modificarea articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel că deciziile şi hotărârile se vor lua cu votul majorităţii simple a celor prezenţi în plen.
Decizia Parlamentului a venit la o săptămână după ce Senatul a adoptat, la rândul său, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor, punând astfel în acord legea de funcţionare a Senatului cu prevederile Constituţiei.
Modificările Regulamentului Senatului şi Statutului au fost efectuate după ce senatorii au respins, în 25 martie, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.
Senatul nu a încuviinţat, atunci, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.
Citeşte şi:
Dan Şova scapă de arestare. Cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării nu a trecut de Senat
În urma acestui vot, liberalii au cerut demisia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În plus, Curtea Constituţională a fost sesizată de PNL, de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM, privind decizia Senatului în cazul Şova.
Citeşte şi:
Iohannis cere Curţii Constituţionale soluţionarea conflictului juridic dintre Parchet-CSM şi Parlament: Atitudinea Parlamentului în cazuri precum Şova a condus la un blocaj instituţional
Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat, miercuri, în plen, cele trei solicitări, pe marginea votului în cazul senatorului Dan Şova.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe