Nicolae: Modificarea la Regulament s-a făcut pentru că s-a considerat oportun, nu era neconstituţional

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, că modificarea Regulamentului Senatului şi a statutului parlamentarilor s-a făcut pentru că ”s-a considerat oportun” şi că ”nicio secundă nu s-a pus problema că se facă modificări pentru că sunt norme neconstituţionale”.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului Nicolae: Modificarea la Regulament s-a făcut pentru că s-a considerat oportun, nu era neconstituţional

Nicolae: Modificarea la Regulament s-a făcut pentru că s-a considerat oportun, nu era neconstituţional (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Întrebat despre modificarea regulamentului Senatului şi a statutului deputaţilor şi senatorilor, în urma acestui vot în cazul Şova, Șerban Nicolae a arătat că este atributul suveran al autorităţii legiuitoare să facă modificări în actele normative din competenţa sa.

”Nicio secundă nu s-a pus problema că facem modificări pentru că sunt norme neconstituţionale”, a spus Nicolae, arătând că, dacă ar fi existat o decizie a Curţii Constituţionale care să spună că acele reglementări erau neconstituţionale, ar fi fost în ipoteza de a pune în acord acele prevederi cu textul constituţional.

Întrebat de ce s-au operat aceste modificări în regulament şi statut, senatorul PSD a răspuns: ”Pentru că s-a considerat oportun”, şi nu a dorit să spună cine a considerat că este oportun acest lucru, pentru că ”nu a fost iniţiativa sa”.

Întrebat când se consideră oportun şi când nu se consideră oportun, Şerban Nicolae a replicat: ”Întrebarea dumneavoastră, iertaţi-mă, are o fractură logică. Atunci când se propune. De exemplu, eu am considerat oportun să propun modificarea Codului de procedură penală”.

”Dacă legiferarea în România ar fi o chestiune matematică, nu am mai avea nevoie de Parlament. Am introduce un program de calculator, am aduce o armată de roboţi şi ar fi foarte simplu şi poate ar fi unii foarte fericiţi. Dacă dumneavoastră vi se pare că a avea un Parlament democratic ales, care să fie unica autoritate legiuitoare, e un lucru rău, atunci foarte bine, puteţi impune ca legiferarea să se facă arbitrar, atunci când i se pare cuiva că e cazul”, a mai spus Nicolae.

Senatorul PSD a mărturisit că a votat pentru modificarea Regulamentului şi statutului, în privinţa adoptării deciziilor cu votul majorităţii parlamentarilor prezenţi.

”Din punctul meu de vedere, responsabilitatea parlamentară presupune şi prezenţa la vot, faptul că unii înţeleg să absenteze şi să pună în discuţie chestiunea majorităţii este o chestiune de falsitate”, a mai declarat Şerban Nicolae.

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a votat, marţi, cu 292 de voturi ”pentru” şi un singur vot împotrivă, modificarea articolului 24 din Statutul deputaţilor şi senatorilor, astfel că deciziile şi hotărârile se vor lua cu votul majorităţii simple a celor prezenţi în plen.

Decizia Parlamentului a venit la o săptămână după ce Senatul a adoptat, la rândul său, modificarea articolului 173 din Regulamentul Senatului, privind votul cu majoritate simplă în cazul hotărârilor, punând astfel în acord legea de funcţionare a Senatului cu prevederile Constituţiei.

Modificările Regulamentului Senatului şi Statutului au fost efectuate după ce senatorii au respins, în 25 martie, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Senatul nu a încuviinţat, atunci, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor. Din cele 151 de vorturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni "pentru", 67 "contra", iar cinci voturi au fost anulate.

În urma acestui vot, liberalii au cerut demisia preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În plus, Curtea Constituţională a fost sesizată de PNL, de preşedintele Klaus Iohannis şi CSM, privind decizia Senatului în cazul Şova.

Judecătorii Curţii Constituţionale dezbat, miercuri, în plen, cele trei solicitări, pe marginea votului în cazul senatorului Dan Şova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici