Nicolae: Senatul a procedat corect în cazul Şova, nu putea genera un conflict constituţional

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, că Senatul a procedat corect în cazul votului care l-a vizat pe Dan Şova, precizând că ”a spune că Senatul a generat un conflict juridic de natură constituţională înseamnă să negi statutul constituţional al Senatului şi al Parlamentului României”.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Nicolae: Senatul a procedat corect în cazul Şova, nu putea genera un conflict constituţional

Senatorul PSD Şerban Nicolae (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Senatorul PSD a arătat că a prezentat în faţa Curţii Constituţionale punctul de vedere al Senatului , pe marginea celor trei sesizări ale PNL, preşedintelui Klaus Iohannis şi CSM-ului, în urma votului în cazul încuviinţării arestării lui Dan Şova.

Punctul meu de vedere a indicat faptul că exercitarea atribuţiilor sale constituţionale, legale şi regulamentare, să spui că Senatul a generat un conflict juridic de natură constituţională înseamnă să negi statutul constituţional al Senatului şi al Parlamentului României, în ansamblul statului de drept”, a spus Nicolae.

Potrivit senatorului PSD, ”Senatul a procedat în cazul Şova corect, în acord cu Constituţia, cu legea privind statutul senatorilor şi deputaţilor şi cu Regulamentul propriu şi atunci nu putea să genereze un conflict juridic de natură constituţională şi nici să blocheze buna funcţionare a unei alte autorităţi publice”.

Șerban Nicolae a mai spus că faptul că Senatul nu a adoptat o hotărâre de respingere a cererii de încuviiinţare a arestării preventive în cazul Şova ”pentru că este o chestiune de domeniul evidenţei”.

”Senatul adoptă legi, hotărâri şi moţiuni, nu resping. De altfel, nici la respingerea unei legi, a unei moţiuni, nu există o hotărâre de respingere. Nu poţi să produci efecte printr-un act care nu există”, a explicat Şerban Nicolae, precizând că actul juridic care consfinţeşte această realitate este votul în sine.

”Nu a existat nici la Adrian Năstase, nici la Laszlo Borbely un act juridic redactat şi publicat în Monitorul Oficial, prin care Camera să respingă o solicitare”, a mai spus Nicolae, precizând că este foarte constituţional acest aspect.

Potrivit lui Şerban Nicolae, era necesar ca această chestiune să fie discutată în cadrul Curţii Constituţionale, fiind singura instituţie care stabileşte ce normă respectă sau nu rigorile constituţionale.

Curtea Constituţională judecă miercuri sesizările înaintate de preşedintele Klaus Iohannis, PNL şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în urma deciziei Senatului de a respinge solicitarea DNA de reţinere şi arestare a lui Dan Şova, deşi majoritatea senatorilor prezenţi au votat "pentru".

Cele trei sesizări au fost înaintate instanţei constituţionale după ce senatorii au respins, în 25 martie, solicitarea procurorilor DNA pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. Senatul nu a încuviinţat, atunci, arestarea preventivă a lui Dan Şova, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici