Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi: "La o comună se fură opt sute de mii de lei pe an din taxe locale şi impozite"

Preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu a spus joi, în faţa membrilor Comisiilor de finanţe şi economice din Senat, că administraţiile locale "fură" bani proveniţi din taxele şi impozitele încasate de la contribuabili, sumele ajungând şi la opt sute de mii de lei.

Urmărește
5090 afișări
Imaginea articolului Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi: "La o comună se fură opt sute de mii de lei pe an din taxe locale şi impozite"

Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi: "La o comună se fură opt sute de mii de lei pe an din taxe locale şi impozite" (Imagine: Bogdan Maran/ Mediafax Foto)

"La o comună se fură într-un an opt sute de mii de lei din impozite şi taxele locale luate de la cetăţeni. (...) Cazuri din acestea avem unu sau două pe săptămână, deci nu e o treabă izolată", a spus preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu.

Preşedintele Curţii de Conturi a explicat în faţa comisiei cum se fac verificările într-o astfel de situaţie. "Se verifică toate docunentele existente în casierie, toate chitanţele prin care s-au încasat bani de la cetăţeni, apoi suma de bani se compară cu cea depusă de către autoritatea locală la trezorerie. În multe cazuri s-a descoperit că erau depuse doar jumătate din sumele de bani", a spus Văcăroiu.

Preşedintele Curţii de Conturi a fost invitat joi la Comisiile reunite de finanţe şi economică din Senat pentru a discuta despre nemulţumirile administraţiilor locale cu privire la modul în care îşi desfăşoară activitatea Curtea de Conturi a României.

Reprezentanţii Asociaţiei municipiilor şi Asociaţiei oraşelor din România au transmis, în cadrul unor discuţii cu senatorii din cele două comisii, că auditorii Curţii de Conturi "se exprimă adesea cu privire la oportunitatea realizării unor obiective, proiecte şi investiţii" şi că rapoartele de control conţin "numai estimări ale prejudiciului, fără ca cineva să-şi asume exactitatea acestuia".

"Dacă citiţi legea şi regulamentul nostru, apare acel prejudiciu estimat, pentru că orice control se face la o entitate, inclusiv cel de fond, controlul financiar verifică un eşantion pe un segment. Din zece mii de facturi anuale, două mii. La astea două mii de facturi constată prejudiciul. Calculul prejudiciului e simplu, nu e complicat, pentru orice economist, inginer şi altă pregătire profesională. Noi avem proceduri şi metode. (...) Prejudiciul pe eşantion e cert, dar el este estimat", a replicat Nicolae Văcăroiu.

Preşedintele Curţii de Conturi a explicat însă că instituţia pe care o conduce doar semnalează posibile nereguli, dar organele de anchetă sunt cele care stabilesc, în final, dacă este sau nu vorba de un furt.

"Nimeni nu e perfect. Sunt destule probleme. Fiecare instituţie are problemele ei şi trebuie să le îndrepte. Şi asta încercăm să facem, să sancţionăm prompt, ca să nu avem probleme.(...) Nu poţi să acuzi niciodată de furt. Decât organul de cercetare penală poate să o facă. Noi numai estimăm dacă sunt elemente de natură infracţională, dar parchetul, fie că este curte de apel, tribunal sau Înalta Curte, sunt cei care decid. Bun, prost, asta-i viaţa", a conchis preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici