Nicolăescu: Dacă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara devenea lege, România era pe alt drum
Unul dintre iniţiatorii Legii lustraţiei, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri că dacă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara devenea lege, România era pe alt drum, adăugând că actul lustraţiei trebuie să depăşească "nivelul simbolic şi cel de vendetă politică", nefiind tardiv.
Nicolăescu: Dacă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara devenea lege, România era pe alt drum (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Aş începe cu o întrebare poate retorică: Cui îi e frică de Lustraţie? Pe mulţi îi ştim, pe alţii îi arată cu degetul societatea civilă, iar alţii care se simt cu musca pe căciulă şi privesc partea plină a paharului, şi anume că textul legii nu-i vizează pe ei. Uşurarea pentru aceştia. Ceea ce mai poate face legea în forma actuală nu e altceva decât o menţionare a celor care ne-au condus aproximativ 20 de ani, iar acum sunt morţi sau pensionari. Societatea nu se va schimba şi nici nu va fi mai bună dacă lustraţia nu va fi percepută ca şi o autopenitenţă, pentru că în esenţă toţi vor găsi ca pozitive acţiunile lor din trecut până la Revoluţie", a spus Nicolăescu, în plen, la începutul dezbaterilor la Legea lustraţiei.
Liberalul a precizat că "actul în sine trebuie să depăşească nivelul simbolic şi cel de vendetă politică" şi să se desăvârşească ceea ce s-a început prin Proclamaţia de la Timişoara.
"Sunt unul dintre iniţiatorii acestei legi aşa cum a fost depusă în 2005, având la bază proiectul Societăţii Timişoara, şi mărturisesc că nici după 5 ani nu consider că această lege e tardivă, că timpul a avut rol de panaceu. Această lege trebuia să pună bazele unei altfel de Românii, iar dacă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara ar fi devenit o lege, imediat după Revoluţie, asanarea morală pe care o propune Legea lustraţiei ar fi condus România pe un alt drum, iar Revoluţia ţării noastre ar fi fost alta. Problema principală a multora e modul în care se raportează la această lege şi spun clar că în această lege e vorba de un principiu, nu despre persoane pe care aplicarea ei i-ar îndepărta din viaţa politică", a spus Eugen Nicolăescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
El a adăugat că actul condamnării comunismului "trebuie să depăşească actul formal al unei declaraţii făcute la tribuna Parlamentului, fie ea prin vocea preşedintelui ţării, care citea un raport întocmit în laboratoarele Cotrocenilor de către o Comisie prezidenţială".
"Ne confruntăm de fapt cu aceeaşi meteahnă care ţine de formele fără fond. Mulţi au acuzat şi acuză şi azi că demersul e prea tardiv şi de tip ceauşist. Însă, vă întreb, doamnelor şi domnilor deputaţi, moartea eroilor Revoluţiei cum este? Tardivă? În niciun caz, iar ceauşistă au demonstrat-o că nu", a spus deputatul PNL.
El a ţinut să citeze dintr-o declaraţie făcută de Traian Băsescu în 21 decembrie 2009: "Dacă această lege nu va fi promovată şi nu numai atât, cât aplicată, moartea lor, a tinerilor din Revoluţie, nu a fost pe deplin justificată, iar noi avem această datorie să ducem până la capăt actul lor, chiar şi de către cei care declară că nu se pot pronunţa despre Revoluţie deoarece au fost simpli privitori la televizor".
Nicolăescu a precizat că alte state au reuşit să condamne mai repede comunismul, dând exemplul Cehoslovaciei care în 1991 a devenit primul stat post comunist care a recurs la lustraţie.
"Vă rog, stimaţi colegi, să faceţi onoare tinereţii multora dintre voi, maturităţii altora dintre noi, care nu am abandonat niciun moment speranţa că se va face o reparaţie morală societăţii româneşti şi că vom da speranţă generaţiilor care vin, votând această lege, adevărat târzie dar încă necesară. Şi ca să nu existe echivoc, voi propune ca această lege să fie votată prin apel nominal. De ce? Pentru dreptate, respect, patriotism, speranţă", a conchis deputatul PNL.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO