- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolai: Preşedintele nu vrea să fie suspendat
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că prin decalogul său, preşedintele lansează o temă fundamentală de campanie electorală, dorind să controleze instituţii precum Parlamentul şi Justiţia, dar să nu fie suspendat dacă încalcă prevederile Constituţiei.
Nicolai: Preşedintele nu vrea să fie suspendat (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
"Preşedintele nu vrea să fie suspendat în cazul în care încalcă Constituţia şi se va lucra sigur la o nouă viziune cu privire la referendum, pentru că este cert că într-o formulă de absenteism care este vizibilă dacă analizăm cel puţin ultimele patru alegeri, actualele prevederi constituţionale nu pot fi acceptate public", a susţinut jusristul liberal.
Nicolai a mai spus că "preşedintele lansează o temă fundamentală de campanie electorală prin aceste modificări" şi "continuă să susţină procesul de decredibilizare a clasei politice şi a instituţiilor, inclusiv a sistemului de Justiţie, accentuând compenenta «clasei politice ticăloşite» care va fi susţinută şi de efortul parchetelor de a constata săvârşirea de către politicieni, aparţinând sau nu unor grupuri de interese, a unor fapte de natură penală".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Şeful statului a lansat, în opinia lui Nicolai, "un atac asupra independenţei Justiţiei şi inavomobilităţii judecătorilor" cu scopul de a deţine "controlul asupra acestor instituţii".
Viceliderul PNL şi-a exprimat convingerea că dezbaterea privind reviziuirea Conatituţie va fi un proces "relativ marginal", şeful statului dorind să-şi întărească controlul asupra Parlamentului.
"Pentru mine problema se pune în ce măsură va declanşa procesul de revizuire a Constituţiei şi având în vedere apelul făcut de domnul Boc sunt convinsă că vom avea o dezbatere relativ marginală, susţinută de o chestiune de notorietate - lipsa de credibilitate a instituţiilor statului, preşedintele dorind în formula Parlamentului unicameral la care foarte multe naţiuni europene au renunţat să-şi întărească controlul de fapt asupra acestei instiuţii", a spus Nicolai.
Ea a subliniat că "posibilitatea dizolvării Parlamentului în alte condiţii decât cele care au fost agreate de Constituanta din 91, poate genera instabilitate politică".
Liderul PNL a menţionat că este de acord cu regândirea "sistemului privilegiilor parlamentare şi poziţiei paralmentarului în procesul penal", dar i-a cerut preşedintelui Băsescu să-şi declare opţiunea faţă de CCR şi CSM.
"Având în vedere că preşedintele nu a precizat în mod concret care sunt nemulţumirile sale în ceea ce priveşte funcţionarea CCR, o instituţie pe care a folosit-o frecvent numai în acest mandat pentru a soluţiona crizele pe care le-a generat şi modificările intervenite în cadrul instituţiei CSM, cred că preşedintele trebuie să îşi facă clară opţiunea în legătură cu aceste două instituţii fundamentale", a apreciat juristul liberal.
Nicolai a adăugat că "o reformă constituţională care să fie viabilă şi care să aşeze statul pe piloni stabili de democraţie presupune o dezbatere solidă care nu poate fi realizată decât în timp", iar invocarea "principiului celerităţii", a dezbaterii rapide a unor proiecte legislative, "nu demonstrează decât o dorinţă politicianisată de înlăturare a oricărei debzateri".
În ce priveşte reforma administrativă propusă de Traian Băsescu, Nicolai a precizat că această reformă "presupune în momentul de faţă un efort financiar susţinut şi o regândire a întregului proces legislativ".
"Avem legislaţie care reglementează funcţionarea primăriilor, a consiliilor judeţene, statutul aleşilor locali, organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a diverselor ministere care au structuri în teritoriu. Toate acestea trebuie regândite. Deci este un proces amplu şi un efort care în contextul unei crize şi a unei lipse de resurse bugetare, pentru că este nevoie de un suport bugetar, în opinia mea nu poate fi susţinut, cel puţin în acest moment", a conchis Norica Nicolai.
Citeşte şi
Băsescu: Este necesară regândirea dispoziţiilor constituţionale privind CSM
Băsescu: Dizolvarea Parlamentului, un ultim recurs pentru încheierea crizelor
Băsescu ar prefera un regim semiprezidenţial
Parlamentul să fie dizolvat dacă preşedintele suspendat e reconfirmat la referendum
Geoană: Statul român este reflecţia unui spirit extrem de politizat
Boc: Reforma constituţională trebuie să conducă şi la regândirea sistemului de privilegii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO