Anticor l-a vizat şi pe premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.
Anticor acuză persoanele în cauză de trafic de influenţă, dare de mită, conspiraţie criminală, finanţare ilegală a campaniilor electorale şi tăinuire.
La începutul acestei luni, Anticor a depus o plângere la Parchetul Naţional Financiar în care îşi expune acuzaţiile.
Suspiciunile sale se referă la o plată de 600.000 de euro în 2011 de la compania q.media din Qatar, condusă de ginerele lui Al Thani, către compania ZNZ a lui De La Brosse.
La vremea respectivă, acesta convenise o plată de 2 milioane de euro pentru un canal de televiziune pe internet numit „Enjoy Qatar”.
„Ne aflăm aici în faţa unei oferte de pact de corupţie care ar fi fost făcută cu obiectivul specific şi unic de a-i mulţumi domnului François de La Brosse pentru serviciile sale sau ne confruntăm cu realizarea parţială a unui pact de corupţie mai larg care ar fi fost încheiat anterior între domnul Nicolas Sarkozy şi Qatar?”, se întreabă Anticor, într-un comunicat citat de Le Monde.
ZNZ a ajutat la succesul electoral al lui Sarkozy în 2007, furnizând servicii de publicitate pentru campania sa.
Cu toate acestea, Sarkozy nu a fost niciodată taxat pentru ceea ce De La Brosse a estimat că ar fi valorat 270.000 de euro la momentul respectiv.
„Este firesc ca Anticor să intervină în această chestiune importantă, potenţial legată de Cupa Mondială din 2022”, a declarat avocatul Anticor, Jean-Baptiste Soufron, citat de Le Monde.
„Dincolo de o posibilă finanţare ilegală a campaniei, ar fi putut fi comise infracţiuni de trafic de influenţă şi corupţie, sistemul potenţial pus în aplicare în timpul campaniei putând da naştere la o îmbogăţire personală”.
De La Brosse a respins faptul că ar fi vorba de corupţie legată de Cupa Mondială şi se limitează să o descrie astfel: „I-am împrumutat bani, o sumă mare lui Sarko, iar el nu mi-a rambursat niciodată şi am dat faliment”.