- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.04.2015, 17:17)
- Valentina Postelnicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicolicea: Modificările la Legea finanţării partidelor se vor face în termen
Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că modificările la Legea finanţării partidelor se vor face în termen, după reexaminarea legii, el precizând că observaţia preşedintelui privind încălcarea bicameralismului ţine de Curtea Constituţională, nu de Parlament.
Urmărește
126 afișări
Nicolicea: Modificările la Legea finanţării partidelor se vor face în termen (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
”Preşedintele acţionează în limitele competenţelor constituţionale pe care le are, prin dreptul la reexaminare. Termenele vor fi cât mai scurte în Cameră şi Senat, dar nu putem să impunem preşedintelui cum să acţioneze, are şi el nişte limite de a sesiza Curtea Constituţională, le gestionează cum crede”, a spus Nicolicea, despre cererea de reexaminare făcută de către şeful statului la Legea pentru modificarea actului normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Eugen Nicolicea a precizat că legea nu trebuie să fie adoptată neapărat până cel târziu în luna mai, arătând că regulile de bază ale alegerilor, respectiv organizarea, sistemul de vot, modul de repartizare al mandatelor, trebuie adoptate cu 12 luni înainte de alegeri.
Potrivit deputatului UNPR, există însă şi o excepţie, dată de Comisia de la Veneţia, privind situaţiile când modificările sunt făcute prin lege organică.
”Legea finanţării partidelor politice este lege organică, modificarea ei se face prin lege organică. Se va adopta în termen”, a mai spus Nicolicea.
Nicolicea a ţinut să facă o precizare şi cu privire la sesizarea de către preşedintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare, a faptului că, în forma trimisă spre promulgare, legea nu a beneficiat de dezbatere în ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce afectează inclusiv principiul constituţional al bicameralismului.
"În privinţa observaţiei făcute de şeful statului, privind încălcarea bicameralismului, în cazul adoptării modificărilor la legea de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, aceasta face obiectul neconstituţionalităţii, nu a reexaminării legii în Parlament. Dacă preşedintele are un motiv de neconstituţionalitate, trebuie să trimită legea la Curte, nu la reexaminare. Nu îi spui Parlamentului: vezi că e neconstituţional, fă tu asta, pentru că Parlamentul nu poate să primească obligaţii de neconstituţionalitate, indiferent cine e persoana. Singura care poate spune că ceva este neconstituţional este Curtea Constituţională, pentru că altfel, ar însemna că preşedintele se bagă peste atribuţiile CC şi Parlamentul la fel", a explicat Nicolicea.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea actului normativ privind finanţarea activităţii partidelor şi a campaniilor electorale, apreciind că legea trimisă pentru promulgare are probleme legate de repectarea procedurii parlamentare.
Citeşte şi:
Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii de finanţare a partidelor şi campaniilor electorale
Într-un comunicat de presă remis după anunţarea reexaminării legii, se arată că decizia Preşedintelui României de a cere Parlamentului reexaminarea acestei legi se întemeiază ”pe o serie de aspecte de principiu şi de natură juridică”, în condiţiile în care ”legislaţia privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale este esenţială în reformarea instituţiilor politice, la care s-au angajat toate partidele şi care este aşteptată de întreaga societate românească”.
”Obiectivul de a aduce mai multă transparenţă şi integritate în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, convenit în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, nu poate fi atins în absenţa unei dezbateri reale şi a unor prevederi clare şi riguroase care să nu lase loc suspiciunilor, interpretărilor sau să ducă la efecte contrare celor scontate”, consideră şeful statului.
Preşedintele menţionează că, în forma trimisă spre promulgare, legea nu a beneficiat de dezbatere în ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce afectează inclusiv principiul constituţional al bicameralismului.
”Prin cererea de reexaminare, Preşedintele României solicită clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile, controlul finanţării, precum şi clarificarea unor prevederi susceptibile a încalca principiul pluralismului politic”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, de explicare a cererii de reexaminare.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe