Nicu Ştefănuţă vrea recunoaşterea problemelor de sănătate mintală ca motiv pentru concediu

Vicepreşedintele Parlamentului European Nicu Ştefănuţă cere Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale recunoaşterea oficială a problemelor de sănătate mintală ca motiv justificat pentru concediu medical şi promovarea sănătăţii mintale la locul de muncă.

Urmărește
1651 afișări
Imaginea articolului Nicu Ştefănuţă vrea recunoaşterea problemelor de sănătate mintală ca motiv pentru concediu

Sănătatea mintală este un aspect esenţial al bunăstării fiecărei persoane, iar ignorarea acesteia poate avea consecinţe grave atât pentru individ, cât şi pentru întreaga societate, spune Nicu Ştefănuţă.

„Deşi sănătatea fizică este bine reglementată în ceea ce priveşte drepturile angajaţilor, sănătatea mintală nu beneficiază de aceeaşi atenţie. În multe cazuri, cei care suferă de afecţiuni mintale sunt reticenţi în a solicita ajutor, din cauza stigmatizării sociale sau a fricii de consecinţe profesionale. Printr-o scrisoare adresată Ministrei Muncii şi Solidarităţii Sociale, europarlamentarul verde a cerut lămuriri cu privire la planurile legislative pentru recunoaşterea oficială a problemelor de sănătate mintală ca motiv justificat pentru concediu medical. Problemele precum depresia, anxietatea sau epuizarea profesională (burnout) afectează capacitatea unei persoane de a lucra la fel de mult ca şi bolile fizice. Angajaţii ar trebui să beneficieze de posibilitatea de a obţine concediu medical în astfel de situaţii, fără a se teme de stigmatizare sau de pierderea locului de muncă. În prezent, un angajat poate beneficia de concediu medical din acest motiv doar pe baza unui raport medical efectuat de un medic psihiatru”, transmite vicepreşedintele Parlamentului European.

De asemenea, Nicu Ştefănuţă a întrebat Ministerul Muncii dacă are în vedere planuri pentru crearea unui cadru legislativ care să asigure sprijinul pentru sănătatea mintală la locul de muncă: „Este esenţial ca angajatorii să fie obligaţi să adopte măsuri preventive şi să ofere acces la resurse pentru gestionarea sănătăţii mintale. Programele de consiliere psihologică, orele de lucru flexibile şi crearea unui mediu de muncă sănătos din punct de vedere mental trebuie să devină standarde în toate companiile”.

Mai mult, europarlamentarul Nicu Ştefănuţă a cerut informaţii despre planurile Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale de a organiza campanii de conştientizare şi educare pentru angajatori şi angajaţi cu privire la importanţa sănătăţii mintale şi la recunoaşterea semnelor timpurii ale afecţiunilor mintale.Potrivit unui sondaj Gallup realizat anul acesta în toate statele europene, România este pe primul loc în privinţa gradului de implicare al cetăţenilor în profesia lor, cu cea mai mare pondere a celor care spun că sunt foarte implicaţi (36% în 2023 faţă de 34% în 2022). Acelaşi sondaj arată că ponderea românilor care se declară stresaţi de jobul pe care îl au a crescut cu două puncte procentuale anul trecut, la fel ca numărul celor care declară că au experimentat sentimente de furie la locul de muncă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici